19 Ноември 2024вторник09:11 ч.

Булевард : Срещи

Лора и Стоян:

Готвенето е начин на живот

Решихме да споделим рецептите си не само по телевизията, но и чрез красиво оформена книга, откровен е кулинарният тандем

/ брой: 18

автор:Альона Нейкова

visibility 502

Един от най-чаровните, винаги усмихнатите и обичаните от зрителите телевизионни тандеми - ЛОРА и СТОЯН, са лицата на предаването "Бон апети", което се излъчва по Нова ТВ. Младите кулинари всеки делничен ден, в рамките на 30 минути споделят с публиката изпробвани, изпълними и доказано добри рецепти от съвременната световна кухня, включително и от българската. Верни на стила си, Лора и Стоян предлагат на зрителите и ценителите истинско пътешествие в света на готвенето. Водещите проследяват всяка стъпка от пълноценното кулинарно изживяване - от купуването на продуктите през задължителните експерименти в кухнята до естетичното поднасяне на храната и споделянето й с приятна компания. И доказват, че могат да забъркат в една рецепта телевизия, интернет и социални медии, като го правят по характерния за тях начин - с щипка експеримент, креативност на вкус и пълни шепи добро настроение. Освен вдъхновяващите идеи за вкусни ястия, които дават от екрана, Лора и Стоян наскоро станаха и автори на богатата на рецепти и атрактивни илюстрации книга "Сезони в кухнята". В изданието са описани бързи рецепти, защото липсата на време е това, от което най-често се оплакват хората във всекидневието. Представени са и ястия с нисък бюджет, защото това е предизвикателство за фантазията. Има и предложения за хора с малък кулинарен опит, защото все отнякъде трябва да се започне.


"Обичаме традиционната храна"


- Освен че сте познати лица от телевизионния екран, написахте и книга. Как се случи превъплъщението на водещите на "Бон апети" Лора и Стоян в автори на кулинарно издание?
Л.: Като че ли напълно логично (усмихва се). Решихме да споделим готвенето не само по телевизията, но и чрез красиво оформени рецепти в книга, на които всички може да се наслаждават, когато пожелаят, в удобно за тях време.
- Кой ви помогна за подбора на рецептите или заложихте на собствения си вкус?
С.: Екипът на предаването всъщност беше нашето ОТК. Опитваха, критикуваха, даваха идеи...
Л: А и често ръкопляскаха, защото им беше вкусно.
С.: Не исках да го казвам, щеше да прозвучи като хвалба, но техните критики бяха градивни и сменяхме рецептите 4 пъти, за да станат перфектни.
- Кое е по-лесно - да готвите по телевизията или да пишете книга?
Л. и С. (почти на един глас): Оооо! Много са различни нещата!
С.: В телевизионното предаване всеки ден представяме по 3 рецепти. Тоест за един месец правим почти 100 ястия. Но който ги е видял - видял. А книгата остава. А и тук решихме да заложим най-вече на практичното. Рецептите не са само разнообразни и вкусни, а са за хора, които биха ги сготвили във всекидневието си.
- Колко време ви отне написването на книгата?
С.: Започнахме през декември 2013 и приключихме някъде октомври 2014-а. Общо взето, готвихме 4 сезона, оттам дойде и названието на книгата.
- Не ви ли бе достатъчно, че готвите по телевизията, та решихте да съберете рецептите си и в специално издание?
С.: Мисля, че кулинарното шоу по телевизията се приема по-скоро като забавление, докато една книга с рецепти трябва да бъде най-вече практична.
- За кого е предназначена - за по-напредналите в кухнята или ще е от полза на начинаещите кулинари?
С.: Така са подбрани рецептите, че да са достъпни за всеки.
Л.: Постарали сме се към предложенията ни, събрани в книгата, да има някакъв трик или пък съвет. Сещам се например за ньоки с тиква - който не обича този плодов зеленчук, му препоръчваме в книгата да се наслади на това италианско ястие без вкусния оранжев склад за витамини (усмихва се).
- Колко са рецептите в книгата?
С.: Общо - 112, но ако се прочете внимателно, се вижда, че са много повече. Защото всеки един продукт в дадена рецепта може да бъде заменен с друг. И така се получава ново ястие, различно от описаното, а може би и по-вкусно (усмихва се).
Л.: Създадохме книгата с много любов и се надяваме тя да стигне до най-голям брой ценители на добрата кухня.
- Коя е любимата ви рецепта?
С.: Нямаме такава! Това е все едно да питате една майка кое от децата си обича повече от другите. Доста труд сме хвърлили и всяка рецепта е измислена така, че да се харесва на повече хора.
- А на какви ястия залагате?
С.: Обичаме традиционната храна. Но измисляме рецепти, които пречупват всяко, уж познато ястие, чрез нашите виждания, за да си проличи собственият ни почерк. Не учим никого как да готви, а даваме наши идеи и съвети, които биха могли да допринесат рецептите да станат по-модерни. Наблягаме и на това, че е много важно да се използват сезонни продукти.
- Като ви гледа човек, остава с впечатлението, че непрекъснато готвите! На екрана, сега и в книга... А вкъщи остават ли ви сили и желание да сътворите нещо вкусно в кухнята?
Л.: О, да! Наистина, готвим непрекъснато (смее се)! Това не го казвам за заблуда, а е самата истина.
- И у дома ли си угаждате с по три ястия?
С.: С по 10 понякога - особено в събота и неделя (смее се)! Много обичаме да готвим, правим го и вкъщи, колкото и да не ви се вярва. Важното е да имаме повече време. Обръщаме внимание на това кой сезон сме, с какви продукти разполагаме. Лично аз предпочитам да използвам онова, което имаме в хладилника и в шкафа.
Л.: Напоследък много готвя с тиква, обожавам я! Солена, сладка - обичам да експериментирам с нея. Скоро даже направих лате с тиква - много интересна напитка се получи. Това е малко по-различно от традиционното готвене, но ми е любопитно. Така че, често импровизирам.
- На екрана сте само двамата, но зад кадър всъщност работят и други хора. Каква е ролята на екипа ви за успеха на предаването?
Л.: Това са хора, без които няма как "Бон апети" да е толкова хубаво и да се харесва, надявам се, на голяма част от зрителите.
С.: Работим с професионалисти, които се занимават с кулинарни телевизионни предавания повече от 10 години. Без тях няма как да сме това, което сме.
Л.: Затова е толкова популярно предаването, защото всеки си тежи на мястото и е безценен - не можем без нито един член от екипа ни!
- По телевизията готвенето ви изглежда много лесно, бързо и безпроблемно. Какво обаче остава зад кадър и е скрито от очите на зрителите?
С.: Не се виждат споровете ни, които водим, докато стигнем до единно решение и изберем какво да покажем като краен продукт по телевизията. На екрана за 30 минути представяме 3 ястия, а някои от тях се готвят по 10-12 часа - това няма как да се покаже.
Л.: Това и няма как да е забавно на хората! Ние все едно преразказваме рецептите, показваме най-важното от тях и се стремим да бъдем максимално полезни. Както и със сайта www.bonapeti.bg, който е добре организиран. И дори хората да нямат възможност да гледат предаването, защото са на работа, влизайки на страницата ни в интернет, може да видят рецептите на всичките ни ястия, представени по телевизията. Мисля, че е голямо улеснение.
- Какво за вас е готвенето - хоби, страст или просто работа?
С.: Всичко!
Л.: Начин на живот!




Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 1145

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 416

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 404

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 447

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ