19 Май 2024неделя02:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лов и риболов

Горска трапеза

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 45



Рецепти на леля Ваня Токаджиева

Сърнешко на фурна


Понеже сърнешкото месо е много крехко, няма нужда от марината. По-добре е да се намаже със смес от зехтин и ром и да стои така няколко часа. Ако трябва да се запази месото по-дълго време, поставя се в марината, която трябва да бъде сварена.
Месото на сърната не се мие, а се изтрива със суха кърпа и се почиства добре. Преди да се сложи на огъня, изсушава се веднъж и се намазва с олио, след което се поставя във фурна с много силен огън.
Отначало се обръща от едната на другата страна и се намазва от време на време. После се намалява огънят и се оставя да се зачерви от едната страна. На огъня се държи близо един час. За да не остане на сухо, през време на печенето се прибавя малко марината или смес от зехтин и ром.
След изпичането месото се изважда, а в тавата се поставя малко марината или малко хубаво червено вино, което се оставя да кипне. Този сос се прибавя към печеното.                   

Печена дива патица

Дивата патица се изчиства, опърля се и се изтрива със суха кърпа. Приготвя се марината от една чаша оцет, два дафинови листа, няколко зърна черен пипер и сол. Поставя на огъня да кипне и се залива дивата патица, като се оставя да престои така един час.
След това патицата се изважда, изтрива се със суха кърпа и във вътрешността й се поставя черният дроб с парче масло и няколко стръка магданоз, а в кожата й се вкарват много тънки парченца сланина.
Поставя се в тава и се пече във фурна на много силен огън, като от време на време се намазва. Сервира се с гарнитура от разни зеленчуци и със соса от тавата, в който след изваждането на патицата се прибавя една чаша вино и се оставя още един път да кипне. После се прецежда и се сервира в отделен съд.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1108

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1215

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1082

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1299

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1243

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ