30 Май 2020събота22:37 ч.

Горчивите плодове на големия цигарен акциз

Властта не се вслуша в предупрежденията, до 50 на сто от пазара е черен

/ брой: 199

автор:Мая Йовановска

visibility 2331

Месеци след повишаването с повече от "наложителното" на акциза върху цигарите резултатите са налице. Резултати, но не такива, каквито правителството на Борисов твърдеше, че ще гони. Ако въобще хората на Генерала са имали намерение да постигнат това, което декларираха, че целят с повишаването на ставката на косвения данък. Дори ЕС препоръча на държавите от общността в периода на кризата да запазят ставката, за да не се получи ефект, обратен на желания. Предложението беше на един от гениите в нашето правителство, който се очертава и сред най-критикуваните министри, финасовият - Симеон Дянков. Премиерът Бойко Борисов се съгласи с неговата идея и подкрепи напълно предложението за увеличение на акциза, от което сега берем горчиви плодове.
Защо ли? Ами защото нито се сбъднаха обещанията за по-големи проходи, което бе заложено в първоначалния вариант на бюджета, който вече беше ревизиран и очакваните постъпления в хазната от косвения данък бяха намалени, а и заради наистина смешния аргумент, че така правителството щяло да брани здравето на българите. В края на миналата година Борисов каза: "Цяла Европа не пуши, и в Америка не пушат. И тук ще намалим цигарите." Картината, уважаеми управляващи, обаче е съвсем друга, това е ясно и на хлебарките в тая държава, защото всеки от нас вижда със собствените си очи до какви огромни размери е набъбнала контрабандата.
Вместо да има ефективна борба с продажбите на черно, като поне не се създават условия те да растат, управляващите заложиха на пиар акции. Поръчват си ги сами и ги продуцират, за да се въртят из телевизиите и да ни внушават колко много работа се върши, като ни показват театрално как заловените количества контрабандни цигари се изгарят. Пропаганда!
Всеки от нас вижда в каква огромна армия се превърнаха дребните търговци на контрабандни цигари, които патрулират на всеки квартален пазар. Между тях си има и конкуренция - кой колко кутии ще продаде, на каква цена и т.н. А и

цените варират в зависимост от мястото

от което купувате цигарите. Най-евтини в София те могат да се намерят на Женския пазар. Тези продавачи, разбира се, са само тънката опашка на звяра, наречен контрабанда, който според експерти в бранша вече е успял да обсеби между 40, дори до 50 на сто от пазара на тютюневи изделия у нас. Със създаването на подобни условия в страната немалко експерти прогнозираха и начин за задушаване на българския тютюнев холдинг "Булгартабак", или поне на това, което остана от него. Предупреждения имаше - дал бог, никой не ги чу.
Още с лансирането на идеята за предсрочно повишаване на акциза левицата алармира, че тази мярка няма да доведе до искания резултат. Ефектът за бюджета няма да е положителен, а ще е отрицателен. Контрабандата няма да падне, каквито и мерки да вземат митниците, а ще скочи. Българите няма да пушат по-малко, а просто ще консумират по-некачествени цигари, което няма да подобри здравето им, както заяви премиерът, а ще го влоши. И накрая, но не по важност - "Булгартабак" ще свие своя дял на вътрешния пазар и предвид факта, че за пореден път предстои продажба, то холдингът би се продал на по-ниска цена. Като капак на всичко структурата на акциза бе така повишена, че да удари пряко върху българския производител. И дори клиентите, който не щат да пушат некачествените контрабандни цигари без бандерол, са буквално принудени да изберат чуждите марки.
При актуализацията на бюджета имаше предложение да бъде намален акцизът на българските цигарите, за

да се стимулира родното производство

но това не се случи. Докато кучетата си лаят, керванът си върви. Експерти се опасяваха включително от фалит на холдинга, но засега дружеството се държи "мъжки". В условията на сериозна конкуренция, в която обстоятелствата очевидно са в полза на контрабандистите, холдингът намали малко цените на някои марки. Но дали това ще му помогне при трудните условия, в които бе поставен?
Най-странното е, че всичко, което се случи и продължава да се случва, ние си го знаехме. Но управляващите продължават да упорстват със своята глухота и слепота. Или така им е удобно? Че приходите от акцизи върху цигарите се свиват въпреки обявяваните мерки за повишаване на събираемостта и уж в полза на запушването на пробойните, призна и самият шеф на митниците. Ваньо Танов заяви, че не може да се справи с контрабандата на цигари. "Не мога да се справя с цигарите, и то е по обективни причини. Това сериозно, голямо увеличение на акциза, което е шоково, води до сериозно увеличаване на контрабандата. На много сериозно увеличаване на контрабандата!" каза Танов.
Това, което властта не вижда тук, у нас, отвън ясно се очертава. Преди броени дни "Ройтерс" съобщи: "Акцизите върху цигарите дават нежелани резултати в България и Румъния". Според анализ на агенцията засегнатите от кризата държави България и Румъния, които са се надявали, че облагането на цигарите ще е лесен начин да се увеличат държавните приходи, все повече пушачи прибягват до черните пазари. Престъпни групи и обеднели ромски общности развиват контрабанда в близост до държави като Сърбия, Македония, Молдова и Украйна, където цените са по-ниски, което подкопава печалбите от високите акцизи върху цигарите. Митническата информация показва, че приходите от продажби на цигари са паднали с почти една трета, предаде "Ройтерс".

Корнелия Нинова:
Има покровителство над контрабандата


Най-малко 1 млрд. лв. по-малко ще са приходите от акциз върху цигарите тази година, обяви депутатът от БСП и бивш директор на "Булгартабак"

- Госпожо Нинова, "Ройтерс" съобщи в свой анализ, че повишаването на акцизите у нас не е дало желаните резултати. Вие алармирахте за подобно развитие още миналата година?
- През декември предупредихме, че такова драстично увеличение на акциза ще доведе до много голям ръст в контрабандата и ще свали приходите в бюджета. Сега при актуализацията на бюджета се видя, че заради увеличаването на акциза приходите намаляха с около 680 млн. лв. от предвидените от самия Дянков. С толкова намалихме в актуализацията цифрата на приходите от акциз. Най-странни са причините, поради които Дянков заяви, че ще го направи. Той публично оповести, че ще вдигне акциза, за да увеличи приходите в бюджета, което не стана. Втората причина беше много популистка - за да подобри здравето на нацията. Видя се, че приходите не се увеличиха, а напротив - паднаха. Здравето на хората няма как да се подобри, защото те започнаха да пушат контрабандни цигари, които са с много лошо качество. При изслушването на директора на митниците Ваньо Танов в парламентарната комисията по вътрешна сигурност обаче той разкри какви са истинските причини за това драстично увеличение, което не само не беше договорено с ЕС, но и не се налагаше. А и някои страни, които бяха предвидили увеличение, не го направиха заради кризата. Според обясненията на Танов причината за голямото повишение у нас е тази, че акцизът в Гърция е много висок. Затова там имало много висока контрабанда, която идвала от България, защото, виждате ли, у нас акцизът е нисък и цените по-малки. И за да се изравним с тях и да ги облекчим, ние си увеличихме драстично акциза. Танов тогава каза още, че заради това увеличение България от транзитна за контрабандни цигари е станала основен играч в контрабандата. В момента тя е между 40 и 50 на сто. Не се придприемат истински стъпки за истинка борба с контрабандата. Гонят се дребните продавачи по пазарите. Но нито един голям канал не е ударен и ние твърдим, че това е, защото те покровителстват контрабандата и имат икономически интереси. Във варненския случай, когато хванаха един кораб, Симеон Дянков каза, че това е най-големият удар по контрабандата. Оттогава има пълно мълчание, а се оказа, че не е така. Корабът не е контрабанден, превозът беше съвсем редовен, но той си направи пиар.
- При актуализацията на бюджета вие предложихте да се намали акцизът.
- И това отхвърлиха без никаква логика, освен една - че имат интерес контрабандата да е толкова висока, защото им се плаща и покровителстват някакви канали. Лошото е, че много се сринаха приходите от акциз в хазната и затова няма пари за болници, за образование и т.н. Само "Булгартабак" от акциз и ДДС внасяше 1 млрд. и 200 млн. лв. в хазната. В момента заради контрабандата няма приходи.
- Има ли опасност в края на годината контрабандата да се разрасне още и колко пари ще загуби тази година хазната?
- Още юли отписаха 680 млн. лв. В момента с актуализацията на бюджета им те са назад в изпълнението на приходаната част с още 1,5 млрд. лв. Със сигурност само от акциз върху цигарите тази година приходите ще са по-малко с поне 1 млрд. лв. А иначе не вярвам да има накъде повече от 50 на сто да расте делът на контрабандата, защото пазарът - легален спрямо контрабанден, се намести след април.
- Какъв е делът на контрабандата в другите страни?
- Средно в другите европейски страни контрабандата е между 10 и 15 на сто по официална статистика.
- Голям дял от пазара ли загуби "Булгартабак"?
- Голяма е загубата на пазарен дял на "Булгартабак". На вътрешния пазар е паднал под 40 на сто. Холдингът се издържа от износ на цигари. Ако разчита само на вътрешния пазар, "Булгартабак" би фалирал. За мен съществуват големи въпросителни, свързани с холдинга. Когато напусках "Булгартабак" след изборите, оставихме всичко - напълно готова да стартира сделка за приватизация - информационен меморандум, оценка, конкурс, всичко беше проведено. Новото правителство започна вичко отначало. Направиха нов конкурс за оценител, на когото ще платят 1 млн. и 600 хил. евро. А той само ще препише вече направената оценка и ще получи тези пари наготово.


 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1087

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 580

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1663

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 463

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ