20 Юли 2019събота06:02 ч.

Признание

Годишни награди на СБП

/ брой: 93

автор:Дума

visibility 533

Съюзът на българските писатели връчи своите Годишни литературни награди за книги, издадени през 2018 г. За белетристика с приза бе удостоен Петър Доневски  за книгата "Удавени очи". Наградата за поезия бе присъдена на Марина Матеева за "Шепотът зелен на необята". За детска литература бе отличен Николай Пенчев (Чичо Ники) за втората част на "Гошо и малката вещица". Призът за есеистика и публицистика грабна Борислав Геронтиев за "Село без черква". Наградата за документалистика и краезнание бе присъдена на Борис Данков за "Минало не отминало". Васил Иванов бе отличен с награда за хумор и сатира за книгата "Златната ябълка и още нещо". Призът за литературна критика взе Панко Анчев за книгите "Българският ум. Непрочетеният Димитър Талев" и "Критикът като мислител. Непрочетеният Кръстьо Куюмджиев". За драматургия бе отличен Александър Гочев за "Далечни светлини. Седем пиеси". Специалната награда (плакет) за изключителни заслуги към българската литература и за цялостно творчество заслужи Благовеста Касабова, а Атанас Звездинов получи Грамота за цялостно представяне през 2018 г. с книгите: "Басномонолози", "Брани недобрани" и "Духовна кръв (спомени до поискване)". 

Националната литературна награда "Божидар Божилов" за 2018 г. бе присъдена на Велин Георгиев за книгата "Висока цена", а "Георги Братанов" - на Пламен Панчев за "Сърдечен дрибъл". Наградата за литературна критика и публицистика "Гео Крънзов" отиде при Бойко Беленски за "Съзидателят Кан Омуртаг". 

С грамоти за принос в съвременната българска литература бяха удостоени: Хари Хараламбиев, Илко Капелев, Димитър Горсов, Пламен Григоров, Ивайло Христов, Георги Н. Николов, Мерсия Макдермот, Станка Шопова. Специалната награда на издателство "Български писател" получи Ангел Симеонов за "Душата ми". 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ