20 Август 2019вторник12:36 ч.

Гнусен капитализъм

/ брой: 96

автор:Юри Михалков

visibility 463

Застрахователната компания "Бул Инс" пресметнала, че трябва да плати по 10 лв. за загиналите 20 пътници от миналогодишната катастрофа в Своге. И сумата дори вече била преведена на наследници на три от жертвите. 

Тази гнусотия е застрахователен джихадизъм и бизнес грабеж, които българският дивашки капитализъм може спокойно да лепне на ревера си като знак за идентичност. Очевидно в компанията се имат за изваяни след 10 ноември капиталисти и си действат по съответния пазарен начин - да спечелят с по-малки разходи. Още Маркс е казал, че капиталистът трупа печалба за сметка на човешкия труд. Не може да пести от разходите за машините, обаче може да пести от разходите за хората. От тяхната експлоатация. В случая от експлоатация не дори на живи, а на загинали хора. От експлоатация на смъртта, макар че "Бул Инс" не е погребална агенция. Или на трагедията, макар че компанията не е и гробищен парк. 

Твърди се, че икономиката ни била пазарна. Случаят обаче показва, че тя е повече позорна (същото, впрочем, личи и от медицината, образованието, културата, медиите). И как ли такава икономика ще постига нови върхове, ако цени повече човешкия от материалния или банкнотния фактор. Ако не изсмуче принадена стойност от мъката на хората. В компанията може и да не са чели Маркс, ама наистина пипат като образци на едни такива яки, непоклатими, челни капиталисти. 

Ще им светна обаче, че не са такива. Допуснали са плащане, макар и минимално. Издънили са капитализма с непредвиден разход. Забравили са, че България вирее в условията на свободна позорна икономика и са пропуснали далаверата да накарат жертвите от Своге да й платят застраховка, че са загинали. Изтървали са да трупнат принадена стойност. Е, тогава вече щях да ги призная за мно-о-го яки капиталисти. 

И не съм убеден, че страната ни няма да стигне до такава диващина. 

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ