24 Август 2019събота11:55 ч.

Снимка БГНЕС

Главният прокурор да е политически независим, искат и обществото, и съсловието

автор:Дума

visibility 558

Новият главен прокурор да бъде избран при прозрачна процедура и да е политически независим. Това са очакванията и на обществото, и на представителите на съсловни и неправителствени организации. Те участваха в кръгла маса по покана на президента Румен Радев на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания".
Участниците в диксусията се обединиха и около очакването наследникът на Сотир Цацаров да се ползва с широка обществена подкрепа, както и да познава достатъчно добре системата отвътре.
Политическата независимост е качество, което разпознават хората като критерий за избор на нов главен прокурор. От кои среди в съдебната система ще бъде избран не им е толкова важно, коментира Петромир Кънчев от Инициативата "Правосъдие за всеки". По думите му именно политическата независимост е качеството, което е било най-слабо досега във всички кандидат-прокурори.
Фигурата на главния прокурор е единствената, върху която не се упражнява никакъв контрол, смятат от "Правосъдие за всеки" и затова настояват за промяна в Конституцията по отношение на методическото ръководство. От инициативата предлагат още да има възможност за издигане на граждански кандидатури за главен прокурор от професионални организации.
На дискусията присъства само един прокурор - Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България. По думите му следващият обвинител номер едно трябва да има стратегически подход и да е визионер. Николов посочи и че в прокуратурата предстои "болезнено преначертаване на съдебната карта", като обясни, че предстои някои от районните прокуратури в страната да бъдат закрити.
Няколко предложения направи председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпачки. Едно от тях бе Асоциацията на прокурорите да организира неформална процедура, при която да издигне свои кандидат, който да бъде предложен и издигнат официално от поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, както е по процедура. Калпакчиев подчерта, че по този начин кандидатът ще се ползва с широка легитимност.
По думите му, когато се изготвят критерии за избор за постове като този на главен прокурор, би било добре да се изготви профил на длъжността. Това може да стане, ако прокурорската колегия на ВСС направи анализ на състоянието на прокуратурата в момента, какви са успехите и в кои сфери има дефицити. Този анализ би могъл да даде по-ясно виждане за това каква да бъде фигурата на бъдещия главен прокурор.
Биляна Гяурова от Българския институт за правна инициатива припомни, че през февруари е било проведено проучване сред 1100 души, които са били попитани какви качества трябва да притежава новият главен прокурор. Около 65% от тях са посочили на първо място да бъде независим, 58% са казали, че той трябва да не се поддава на натиск.
Много голям процент, около 22 на сто от участвалите в проучването, са казали, че не очакват нищо различно да се случи с избора на нов главен прокурор, допълни Гяурова и се обърна към президента, като каза, че неговата инициатива за консултации може да доведе до промяна.
Дискусията продължи повече от два часа. В края на форума президентът Румен Радев коментира отново критиките, които получи за това, че е започнал консултации по избора на следващ главен прокурор. Поех определен риск. Имаше обвинения към мен, че се намесвам в независимата съдебна власт, припомни държавният глава. Радев обаче подчерта, че очакванията на обществото са за независима, неполитизирана фигура за наследник на Цацаров, а рискът, който е поел с консултациите, смята за оправдан.
Държавният глава благодари на участниците в дискусията и обобщи, че България ще има просперитет едва тогава, когато има общи цели, а това става чрез гласност и дебат като този, проведен днес. По време на дискусията се чуха различни мнения.

Пореден протест в Шишманци

автор:Дума

visibility 30

Честваме 142 години от Шипченската епопея

автор:Дума

visibility 43

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 1055

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 26

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 0

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 514

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 293

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 349

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ