28 Септември 2020понеделник23:58 ч.

Снимка БГНЕС

Главният прокурор да е политически независим, искат и обществото, и съсловието

автор:Дума

visibility 944

Новият главен прокурор да бъде избран при прозрачна процедура и да е политически независим. Това са очакванията и на обществото, и на представителите на съсловни и неправителствени организации. Те участваха в кръгла маса по покана на президента Румен Радев на тема "Предстоящ избор на главен прокурор - критерии и обществени очаквания".
Участниците в диксусията се обединиха и около очакването наследникът на Сотир Цацаров да се ползва с широка обществена подкрепа, както и да познава достатъчно добре системата отвътре.
Политическата независимост е качество, което разпознават хората като критерий за избор на нов главен прокурор. От кои среди в съдебната система ще бъде избран не им е толкова важно, коментира Петромир Кънчев от Инициативата "Правосъдие за всеки". По думите му именно политическата независимост е качеството, което е било най-слабо досега във всички кандидат-прокурори.
Фигурата на главния прокурор е единствената, върху която не се упражнява никакъв контрол, смятат от "Правосъдие за всеки" и затова настояват за промяна в Конституцията по отношение на методическото ръководство. От инициативата предлагат още да има възможност за издигане на граждански кандидатури за главен прокурор от професионални организации.
На дискусията присъства само един прокурор - Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България. По думите му следващият обвинител номер едно трябва да има стратегически подход и да е визионер. Николов посочи и че в прокуратурата предстои "болезнено преначертаване на съдебната карта", като обясни, че предстои някои от районните прокуратури в страната да бъдат закрити.
Няколко предложения направи председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпачки. Едно от тях бе Асоциацията на прокурорите да организира неформална процедура, при която да издигне свои кандидат, който да бъде предложен и издигнат официално от поне трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, както е по процедура. Калпакчиев подчерта, че по този начин кандидатът ще се ползва с широка легитимност.
По думите му, когато се изготвят критерии за избор за постове като този на главен прокурор, би било добре да се изготви профил на длъжността. Това може да стане, ако прокурорската колегия на ВСС направи анализ на състоянието на прокуратурата в момента, какви са успехите и в кои сфери има дефицити. Този анализ би могъл да даде по-ясно виждане за това каква да бъде фигурата на бъдещия главен прокурор.
Биляна Гяурова от Българския институт за правна инициатива припомни, че през февруари е било проведено проучване сред 1100 души, които са били попитани какви качества трябва да притежава новият главен прокурор. Около 65% от тях са посочили на първо място да бъде независим, 58% са казали, че той трябва да не се поддава на натиск.
Много голям процент, около 22 на сто от участвалите в проучването, са казали, че не очакват нищо различно да се случи с избора на нов главен прокурор, допълни Гяурова и се обърна към президента, като каза, че неговата инициатива за консултации може да доведе до промяна.
Дискусията продължи повече от два часа. В края на форума президентът Румен Радев коментира отново критиките, които получи за това, че е започнал консултации по избора на следващ главен прокурор. Поех определен риск. Имаше обвинения към мен, че се намесвам в независимата съдебна власт, припомни държавният глава. Радев обаче подчерта, че очакванията на обществото са за независима, неполитизирана фигура за наследник на Цацаров, а рискът, който е поел с консултациите, смята за оправдан.
Държавният глава благодари на участниците в дискусията и обобщи, че България ще има просперитет едва тогава, когато има общи цели, а това става чрез гласност и дебат като този, проведен днес. По време на дискусията се чуха различни мнения.

РЗИ налага глоби за неносене на маски на Конгреса на БСП

автор:Дума

visibility 17

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 184

Борисов пак се похвали с новия храм в Ловеч

автор:Ростислава Иванова

visibility 115

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 0

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 274

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 386

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ