16 Юни 2024неделя18:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Германската област Швабия

/ брой: 74

автор:Йордан Съев

visibility 3556

Понякога наричаме германците шваби, но швабите населяват само една малка част от страната. Това е окръг Швабия, един от осемте в провинция Бавария с главен град Аугсбург.
Той е среден по големина град с население около 267 000 жители. Намира се на около 60 км северозападно от Мюнхен. Заедно с предградията в него живеят към 280 хил. души.
Смята се, че градът е основан през 930 г. В него са родени Бертолд Брехт, Рудолф Дизел, бащата на Моцарт и други видни личности. През март 1944 г. Аугсбург е бил подложен на ожесточени бомбардировки от англо-американските въздушни ескадрили, в резултат на което в централната част над 50 на сто от сградите са били сринати или много повредени. Така например от кметството остават само вертикалните стени, а от най-високата кула е отнета една четвърт. Реставрацията започва още през 1947-1948 г. и до 1956 г. всичко е възстановено. Успоредно с това се изграждат нови квартали. За щастие неколкото дворци не са засегнати от бомбардировките и днес се използват като музеи и административни учреждения.
Сградата на кметството е напълно възстановена още в началото на 50-те години, а след това многократно се благоустроява. Истински шедьовър представлява златната зала, която се намира на третия етаж. Фреските са изработени от дърво, но всички са позлатени и залата грее като слънце. Освен фрески в нея има и монументални картини, на които са изобразени моменти от историята на града, сказания и личности, допринесли за неговия разцвет през годините. По този начин са украсени всички стени и таванът. Кулата също е възстановена напълно. До върха й водят 286 стъпала, а под покрива се намират 8 старинни камбани.
 В периода 1950-1980 г. градът се превръща в основен център на текстилната промишленост, но след това собствениците на предприятия изнасят производството в някои азиатски страни, защото там работната ръка е по-евтина. В резултат на това няколко десетки хиляди души губят работата си и правят опити да се преквалифицират като обслужващ персонал в търговията, хотелите и заведенията за хранене. Сега кризата сериозно е засегнала и този град. Оборотите падат, а това води до намаляване на заетостта и трудовите възнаграждения на работещите.  В същото време данъците, таксите и цените са високи. Така например данъците и социалните осигуровки съставляват 52% от заплатата. Към тях се прибавят 10 процента вноска за църквата, 3% за възстановяване на провинциите на бившата ГДР, 20% върху стойността на имота за неговото обслужване и поддържане и още много други. При заплата от 2500 евро, след като се приспаднат всички данъци, такси и вноски, на работещия му остават около 700-800 евро за други разходи. Ако обаче той изплаща и жилище, за харчове му остават не повече от 500 евро. Само че те не са равнозначни на 1000 лв. по отношение на това, което може да се купи с тези пари в София. Така нареченото немско кафе (шварц) в заведения на самообслужване струва най-малко 2,50 евро, а еспресото е 3 евро и нагоре. За най-обикновен сандвич от павилион трябва да се платят минимум 3 евро. Билетът за градски транспорт е 2,5 евро, но с него в продължение на един час може да се пътува в една посока и с прекачване. Превозните средства се движат редовно, но са полупразни, най-вече дългите 35 м трамваи, защото почти всички шваби имат собствени автомобили, а с градския транспорт се движат предимно туристи и гастарбайтери. Много хора ползват велосипеди, за които има специални алеи в целия град, както и между селищата. Там, където няма такива алеи, тротоарите са разделени на две - за колоездачи и пешеходци.
След западането на текстилната промишленост основен поминък става обслужващата сфера. Ресторанти, хотели, сладкарници, кафенета, заведения за бързо хранене, магазини се редят един до друг по продължение на цели улици. Обикновено те са полупразни, защото цените са високи и за местните хора. Един скромен обяд за двама души в нелуксозно заведение струва около 20-25 евро. Обувки, които на Женския пазар в София могат да се намерят за 15 лв., в Аугсбург струват най-малко 35 евро. Но понеже оборотите падат, непрекъснато се правят намаления на залежали стоки. Трябва само време и търпение да се обикалят магазините. Иначе цените на хранителните стоки са почти както в България, а някои и по-ниски. Така например цената на традиционните вурстчета не надвишава 3 евро.
Градът се е оформил и като център за финансови и застрахователни услуги. Заетите в тях получават заплащане над средното (за такова се смята 2500 евро), но ако дават добри резултати в своята дейност. В града има и университет.
Аугсбург е почти идеално място за живеене по отношение на съчетаване на околна среда с възможност за труд и почивка. Към 30 на сто от жилищата са еднофамилни къщи с дворове. Дори блоковете имат дворни пространства и принадлежащи зелени площи. В много от тях са построени закрити басейни за плуване, до които се стига по топла връзка. Въобще градът е изключително озеленен - изпълнен е с паркове, градини и улични дървета. Навред бликат фонтани, има и езера с водни лилии. Улиците са в идеално състояние, както и фасадите на сградите. За три дни престой в този град не срещнах нито едно безпризорно куче и видях само двама просяци, които естествено не бяха германци.
Над 90 на сто от хората живеят в собствени жилища, които обаче стават все по-скъпи. Срещнах се с човек, който през 1974 г. си е построил еднофамилна къща за 82 хил. марки, което днес е невъзможно дори с три пъти повече пари. Новите двустайни жилища (според германския стандарт това е хол, спалня, антре, баня-тоалетна и кухня) струват към 160 хил. евро. Обикновено те се продават на изплащане за срок от 30-40 г. Ако обаче те са "до ключ", цената стига до 180-190 хил. евро.
В Аугсбург се живее почти като в рай, ако човек има постоянна работа с добро заплащане или е с успешен частен бизнес. Към тях в някаква степен се прибавят и среднодоходните пенсионери, които получават по около 900-1000 евро. Понеже това се смята за недостатъчно, за да се води активен живот, към тях се прилагат различни форми за стимулиране. Една от тях видях лично. В отдалечения на 65 км от Аугсбург малък град Вьорисхофен се намира голям СПА център, изграден на базата на термални извори. В него има голям воден басейн, който 3/4 е закрит с подвижен покрив, а 1/4 е открит (със сектори за джакузи и воден масаж), сауни, плувен басейн, водни пътеки за стимулиране на кръвообращението, малки басейни с вода, богата на йод и сяра. Както и басейн, който по съдържание на сол наподобява Мъртво море, т.е. там може да се лежи без потъване. Цената за ползването на комплекса за 4 ч. от понеделник до петък е 27,5 евро и 35 евро за събота и неделя. От понеделник до петък обаче за пенсионери билетът струва 9,5 евро, като в него се включва един безплатен сандвич, чаша портокалов сок и шварц кафе. Всеки ден има безплатен автобус, който вози пенсионерите от Аугсбург до Вьорисхофен и в него се качват възрастни хора и от междинните селища. За всички останали пенсионери е осигурен безплатен превоз от гарата до СПА центъра. Там на всеки час се дава възможност за участие във водна гимнастика, да се лекуват с процедури и специална сол. Особено преживяване е електромеханичният масаж, който трае 20 мин. и след него човек се чувства кто новороден. 
В събота и в неделя СПА центърът се изпълва от младежи и хора на средна възраст. Друга част от тях се отправят към Мюнхен за посещение на концерти и театрални постановки, а в града има и опера. Привличат ги и мачове, най-вече на "Байерн", и тогава обвивката на стадиона свети в червено.
Изобщо в Германия общественият комфорт се дължи на високи вноски от данъкоплатците. В него се включват безупречно чистите улици, липсата на дупки по пътните платна, изрядно поддържаните паркове и градини, паметници и сгради с историческо значение. Плаща се абсолютно за всичко - за паркиране на улицата, за най-малкото музейче или галерия, та дори и за изкачване на стъпалата на споменатата кула. Не се плаща само за разходка из парковете и градините, за посещение в черквите (някои от които са забележителни, особено с интериора си) и за тоалетни в заведения, учреждения и на други места (а те буквално блестят от чистота, винаги са снабдени с тоалетна хартия, течен сапун и кърпи за избърсване). Явно това е начинът да се живее по стандартите за нормален и здравословен живот.


Аугсбург - столицата на Швабия


Аугсбург - сградата на кметството


На почивка в СПА център


В Аугсбург се живее почти като в рай

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1273

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1188

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1117

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1075

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1380

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1284

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1425

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1291

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ