30 Ноември 2023четвъртък08:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Венелин Георгиев, стайлинг АМУЛЕТ

Срещи

ГЕРГАНА СТОЯНОВА: Искам да накарам българите да обичат България

Вярвам, че расте поколение, което няма да се върти в ужасяващия кръг от избори на избори, казва известната актриса

/ брой: 225

автор:Надежда Ушева

visibility 45

Интервю на Надежда УШЕВА


ГЕРГАНА СТОЯНОВА е учила в СУ "Кирил и Методий" в Бургас с УПК плетиво. Паралелно се явява на изпити и в техникума за облекло в Карнобат. И завършва втора специалност в средното си образование. Занимава се с дизайн на облекло. Още в ученическите години подготвя колекции, които печелят първи места на конкурси за моден дизайн. През 1994 г. завършва ВИТИЗ с магистратура, специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Илия Добрев. Водеща е на предаванията "Знаете ли български?", "Свят за двама", "Природата в нас". През 2000 г. създава предаването "Иначе" за bTV, което води до 2006 г. От 2007 г. Стоянова е управител на продуцентска къща "Иначе", а също продуцира музикални и рекламни видеоклипове, документални филми, радиоклипове и различни филмови и телевизионни проекти. Има роли в 27 филма за БНТ. През 2012 г. е водеща на предаването "Малки истории" по БНТ. Водеща е на всекидневното токшоу "Усещане за жена" по TV7. Година и половина работи в Министерството на културата като началник на политическия кабинет. Участва в стартирането на ТВ "Българе" със собствено сутрешно предаване "По-иначе с Гергана". През 2018 г. е избрана за председател на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа. Тя е първата жена председател на гилдията. Заема тази позиция до днес. През 2019 г. придобива особена популярност с ролята си на д-р Поли Грънчарова в сериала "Откраднат живот". През 2021 г. играе в първата българска пиеса за дублажа "Гласове под наем" в Театър "Криле", където си партнира със Симеон Владов, Виктор Танев и Симона Трайкова, с драматург и режисьор Христо Ботев. Същата година играе в моноспектакъла "Частица любов" на режисьора Андрей Калудов. През 2021 г. печели "Икар" за "постижения в дублажа" за ролите на Елиза и Мария във "Влад" и всички женски роли в "Убийство в Ориент Експрес". В юбилейната си година актрисата гостува в Лондон и Бирмингам с моноспектакъла "Частица любов". Записа дует с колегата си актьор Симеон Владов. Участва в концертите на "Пеещи артисти". Записа 4 детски песнички за спечелен проект от НФК, който се разрасна в книга с детски приказки и диск с песни към тях. Гергана е автор и изпълнител на приказките и текстовете на песните. Освен това е активен участник в няколко кампании от национално значение.


- Гергана, остава ли Ви време за почивка с тази "хиперактивност", особено през последните години? 

- Има една притча за метача на лондонските улици. Той единствен почиствал целия Лондон. Когато го попитали как въобще има желание и мотив да излиза на работа, той отговорил: "Никога не съм имал задача да измета целия Лондон наведнъж. Днес имам тези три улици, утре следващите три. И така работата ми спори." Та всичко е въпрос на добро планиране. Никога не движа едновременно всички проекти. И така всеки един намира своята аудитория в планираното време.

Тази година навърших 50. И реших - 50 процента от времето ще работя за прехраната на семейството си. Останалите 50 посвещавам на различни каузи. Тази година се включих в младежкия фестивал "Спорт срещу агресия". Крайната ни цел е да се открият повече спортни клубове към училищата в страната. И втората - кампания за създаване на сертифицирани Екоучилища в България. Тези, които се записаха първи, трябва да покрият седем стъпки от изискванията, за да получат сертификати - саниране, озеленяване, енерго- и водоспестяване... Освен това провеждам срещи с ученици от цялата страна, които наричаме "Аз уча, аз мога, аз вярвам, аз знам". Вярвам, че с тези срещи децата осъзнават колко е важно да са любознателни, упорити, дисциплинирани. Определяме правила, които не бива да нарушаваме като граждани на Република България. Като например при никакви обстоятелства не говоря лошо за България. Всеки път, когато мога, намирам варианти да кажа нещо добро за Родината. Редовно поддържам мястото пред дома си. Радвам се на всеки български успех. Уча съучениците си на родолюбие, човеколюбие, природолюбие. С децата наричаме това МИСИЯ РОДИНА. Виждам невероятни резултати от тези срещи. И това ме изпълва с вяра и надежда, че расте поколение, което няма да се върти като нас в ужасяващия кръг от избори на избори.

Снимка Венелин Георгиев

- Разкажете повече за фестивала "Спорт срещу агресията", в който деца стават посланици на спорта в училищата.

- За първи път се включвам в проект от този тип! Смея да твърдя, че беше изключително успешен в рамките на тази година. Проведохме го в три града - Видин, Бургас и Пловдив. По време на проекта се организираха и семинари с деца и младежи между 15 и 29 г. Темите бяха свързани с начините за превенция на насилието и агресията. С помощта на квалифицирани лектори младите придобиха важни умения за самооценка и се запознаха с техники за справяне с проблема.

Всички от "Спорт срещу агресията" имахме за цел да обвържем намаляването на агресията с даването на адекватен отговор на потребностите на младите хора, основните от които са намиране на подкрепа и създаване на чувство за значимост в общността и групата. Осъществихме го с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерството на младежта и спорта и фондация "Борис Христов".

- Деца и агресия звучи доста страшно. Защо тя съществува и сред най-малките?

- Множество са декларираните инциденти и случаи с летален край, които ясно показаха, че въпреки мерките и програмите проблемът продължава да съществува. В медийното пространство се отразяват основно негативни модели, което оказва допълнително въздействие върху представите на младите и обществеността като цяло и повишава толерантността към агресия. Различните й форми - физическа, вербална, кибертормоз, както и скритите пасивни форми и "немите" свидетели са навсякъде около нас. Мисля, че децата днес имат прекалено много неупотребена енергия. Ние навремето във всяко училище имахме възможност да упражняваме различни спортове БЕЗПЛАТНО.

Децата, с които работихме в проекта, бяха поставяни в ролята на "ангажиран участник", разпознаващ и противодействащ на формите на агресия. Убедени сме, че е много по-вероятно именно техните послания да бъдат чути и разпознати като "свои" от връстниците им. Точно затова всеки участник получи сертификат ПОСЛАНИК НА СПОРТ СРЕЩУ АГРЕСИЯ! Финалната цел е във всяко училище да има достъпни спортни дейности за всички деца, и най-вече за тези, които не могат да си позволят да заплащат тренировките.

Снимка Венелин Георгиев

- Един от начините да учим подрастващите на ценности са книгите. Споделихте, че пишете детски приказки - как Ви хрумна? 

- Това е един от проектите, които задвижих в юбилейната си година. Спечелих субсидия от фонд "Култура" за идеята си да запиша 4 песни с композитора Борис Чакъров. Започвайки работа с него, минахме през десетки варианти. И в крайна сметка решихме, че това трябва да са детски песнички, обединени в общ сюжет. Започнах да пиша текстовете, но неусетно цялата приказка потръгна в стих.

Получи се чаровна, малка, забавна история за животните в гората. Свраката пуска клюка, че пролетта няма да дойде, ако те не почистят къщичките и бърлогите си. И започва голямото горско пролетно чистене. След това решихме да издадем книжка с диск. Но осъзнахме, че ще бъде недостатъчна тази история, затова сега пиша още две приказки с песнички към тях. Никога не съм си представяла, че мога да си почивам по този начин - в компанията на мишле, врабче и пчелички.

- За тази година приключи турнето на "Пеещи артисти", в което сте водеща и пеете. То имаше голям успех. 

- Да, минаха концертите в Стара Загора, Бургас и зала 1 на НДК в София. За първи път всички заедно се събрахме именно в Стара Загора. Аз съм човек, възпитан да изпитва респект към авторитетите. Много бързо респектът отстъпи място на обичта. Ние самите не усетихме как това се случва. Когато приключи всичко и слязохме от сцената след третия бис, на никого не му се искаше да си тръгва. Това е като да ядеш вкусно ястие и изведнъж, преди да си приключил, да ти отнемат блюдото и да загасят светлините на ресторанта. Затова с нетърпение очаквахме срещата ни в Бургас.

Ние всички сме много заети и е истинско чудо, че успяхме да се стиковаме за цели три концерта. И, знаете ли, след финала в Бургас Игор Марковски, продуцентът на проекта, получи съобщения от почти всички участници, че би било добре да се събираме заедно и извън планираните дати за концерти! Такава е силата на творческата енергия и любов!

- Доколкото разбирам, досега не е имало такъв проект, благодарение на който 90 процента от артистите за първи път излизат на сцена с оркестър...

Снимка Стайлинг Алегра

- Идеята е на Игор Марковски. Това са само български песни, писани от български поети, музицирани от български композитори, с български аранжименти. Признавам, че никой от нас не познава истинския мащаб на този проект. Той е само в плановете на създателя му. И ние сме щастливци, че сме сред избраните. Участва оркестър от 55 души с диригент Георги Милтиядов. Актрисите Койна Русева, Стефания Колева, Милена Маркова-Маца, Мая Бежанска, солистката на нашумелите в последните години мюзикъли от сцената на Софийската опера и балет Весела Делчева, обичаната от екрана Катерина Евро.  Николай Урумов, Мариан Бачев, Александър Кадиев, носителите на "Икар" за постижения в дублажа Даниел Цочев и Симеон Владов. Любимецът от киното, театъра и телевизионните предавания Дарин Ангелов. И звездите в короната на концерт-спектакъла Орлин Горанов, Мариана Попова, братя Аргирови, Марги Хранова, Орлин Павлов. На 1 ноември се присъединиха Герасим Георгиев-Геро и Людмила Сланева, Людмил Ангелов и композиторът Димитър Вълчев. В НДК изненадите бяха цели осем премиери на песни, които за първи път срещнаха своята публика.

- Хората Ви познават предимно като актриса и водеща, а ето че скоро записахте чудесна песен със Симеон Владов по текст на Павел Матев. Означава ли, че публиката ще Ви вижда вече в ново амплоа - на певица?

- Не бих могла да сложа определението певица до името си. Пееща актриса - да. Но знаете, че няма професионален актьор в България, който да не е учил пеене. Гласът е основна част от нашия работен инструмент - тялото. Разликата при мен е, че поднових уроците по пеене 25 г. след като завърших академията. И това ме изпълва с щастие! 

- Има ли тръпка? Подготвяте ли и други песни? 

- Не просто тръпка, има трескаво вълнение, което не стихва и докато спя. Сънувам песните, които разучаваме в час. В момента подготвяме танго, отново в дует със Симеон Владов.

- Вашият глас стана един от най-разпознаваемите и приятни за слушане в България, включително и с това, че направлява шофьорите на път...

- Моят глас е пример какво може да се постигне с много труд. Нито тембърът, нито дикцията ми бяха това, което са сега. Това, което чуваме днес от гласа ми, е направено с 33 години старание и неистов труд. И в последните години актьорската ми работа в сериали и предавания се превърна в реклама на гласа, който изведнъж стана разпознаваем. Дълго време се случваше да ме идентифицират само след като заговоря. 

- Една от последните Ви успешни роли, с които придобивате още по-голяма популярност, е на д-р Поли Грънчарова в "Откраднат живот". С какво ще запомните това предизвикателство?

- Най-хубавото, което видях в този период, беше не само фантастичният творчески, но и технически екип на сериала. Очарована съм от тези безупречни професионалисти. Неслучайно много чужди продукции се снимат тук. Не само по-изгодните финансови условия са определящи. Наистина имаме изключителна школа за киноекипи!

- Казахте, че подготвяте нов моноспектакъл, в каква светлина ще Ви покаже той? 

- Новият моноспектакъл ще бъде по-скоро биографичен. Пиша книга с разкази и все не мога да я завърша. За съжаление, няма шанс денонощието да увеличи часовете си. Затова напредвам бавно, но упорито. Надявам се догодина спектакълът да е факт.

- 2022 г. е юбилейна за Вас, изпълнена с различни творчески изяви и емоции, с нови хора и каузи. От позицията на Вашата 50-годишнина кое е най-важното?

- В началото на годината си помислих: "Спокойно! Вече си в средата на живота си, в най-добрия случай. Нищо вече не е на всяка цена!" Иииииии... тогава започнаха да се отварят възможност след възможност. Една от друга по-щури и привлекателни. И времето ми до края на годината рязко свърши. За догодина съм си обещала повече почивка. 

- Освен всичко останало, сте горда майка на две прекрасни деца - на какво ги учите, по какъв път искате да тръгнат?

- Оставила съм и двамата да решават сами пътя, по който да вървят. Спокойна съм, че за основните ценности няма как да се заблудят: труд, честност, любознателност, упоритост, доблест, чест и гордост! Истински се гордея с тях. Яна учи в Единбург - компютърни изкуства, снимане, монтаж и пиар. А Боян трета година е ученик в Гимназията по изящни изкуства в София. Изобщо не се интересуват от моята работа. Знаят, че съм малко по-активна и просто не се намирам често вкъщи. Но явно съм заета. С нещо. Щом ме няма. Това искам и за тях. Да си намерят нещото, което ще ги кара да летят, когато не са вкъщи.

- На фона на всички роли, изяви, превъплъщения, каузи... с какво искате да Ви помни и свързва публиката? 

  • Ако ги наричаме публика - това предполага, че някъде, в нещо са ме гледали. А бих искала всъщност да оставя следа като момичето от Бургас, което успя да изживее живота си по най-вдъхновяващия начин и до последната си минута всячески се опитваше да направи България по-добро място за живеене. Това искам аз. Да накарам българите да обичат България!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

БСП гласува "против" бюджета за 2024 г.

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 231

Мрачна прогноза за икономическия растеж

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 231

Лихвите по депозити скочиха двойно

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 231

Партенонът скара Лондон и Атина

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 231

Русия с рекорден военен бюджет

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 231

14 дни власт в Полша

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 231

Нигер насърчава трафикантите на хора

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 231

Сметки без кръчмар

автор:Нора Стоичкова

visibility 271

/ брой: 231

Болниците в Параграф 22

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 231

МОН ли, що е това?

автор:Юри Михалков

visibility 308

/ брой: 231

Ставайте, българи!

visibility 242

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ