27 Февруари 2021събота15:14 ч.

Снимка личен архив

Срещи

Гергана Николаева: Гласът е оръжието на душата

Иска ми се да говорим и на теми, в които усмивките са по-малко, сподели нестандартната оперна певица

/ брой: 174

автор:Альона Нейкова

visibility 328

ГЕРГАНА НИКОЛАЕВА е мецосопран, завършва оперно пеене в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Изучава актьорско майсторство в класа на акад. Пламен Карталов и работи с проф. Борис Хинчев. Впечатлява не само с топъл глас и елегантна визия, но и с неординерния си поглед към съвременната музикална сцена. Репертоарът й включва песни от много стилове и жанрове - опера, мюзикъл, стандарти, поп. С участието на звезди от ранга на Силвия Кацарова, Орлин Горанов, Камен Воденичаров, Тони, Дичо и Лео създава специален албум, в който добре познати класически арии звучат с модерни аранжименти. Финалист е на международния бароков конкурс за оперни певци - Ritorna Vincitor, Италия. Посвещава се на важни благотворителни проекти в социалната сфера и здравеопазването, които приема като лична мисия.

"Имах смелостта да срещна традицията с новото време"

"Всеки не само може, а и трябва да пее"

- Наричат ви "най-интересната и запомняща се фигура от съвременното българско оперно пеене". Как се отнасяте към подобни думи, Гергана?

- Мисля, че е много пресилено. По-скоро съм човек, който е имал смелостта да срещне традицията с новото време. Съвременна съм и доста нестандартна. През 2016-а съвместно с композитора Георги Красимиров-Герасим издадохме албума "Поп музиката среща класиката". В световен мащаб това се прави от много години, но в България имаше малко опити, на които не се даде достатъчно гласност.

- Какъв бе пътят от идеята до реализацията на този албум?

- Симбиозата между поп музиката и класиката се оказа много дълъг и труден процес. Всичко беше осмислено, защото отговорността е голяма. Да осъвременяваш най-добрите - на моменти граничи с невъзможност. С големия си професионализъм Герасим умело успя, вземайки детайли от известни класически произведения, да ги превърне в радиофонични песни с актуално звучене и ритъм. Освен ариите с модерни аранжименти, в албума имам дуети с едни от най-добрите български изпълнители. Това са модерни песни, където моето появяване е красив детайл, мелодия в типичното белканто. Всичко е много дозирано и елегантно и смятам, че точно с това спечелихме голяма аудитория.

- С актьора Камен Воденичаров имате обща концертна програма "Дай ми ръка". Как възникна тази ваша колаборация?

- Камен е много близък мой приятел. С него направихме първата песен от албума и някак тя запази специално място в сърцето ми. Преди няколко години предприехме европейско турне и в няколко столици представихме програмата ни, с която доближихме българите, живеещи в чужбина, до родината. Направихме песните на Камен дуетни, а някои от моите той украси с красивия си тембър.

- Какво си спомняте от десетте години, през които бяхте част от Детския хор на Българското национално радио? Кой урок на академик Христо Недялков помните и до днес?

- Всъщност, това време е цялото ми детство. Много важен период за моето музикално възпитание. Академик Недялков беше силна фигура в детството ми. Общуваше с нас като с големи хора. И също така изискванията му бяха големи. За да успее едно дете да се впише в тази среда, беше необходимо да полага много труд и да отделя много време. Докато всичките ми съученици играеха, ние, хористите, ходехме на репетиции, пътувахме, пеехме по концерти. Бяхме като семейство. В хора се научих да спазвам правила, да съм част от колектив, да не се отказвам и в най-трудните моменти. На последното ми турне в Америка имахме близо 50 концерта за два месеца и половина. Бяхме деца. Далеч от родители и родина. Изобщо не беше лесно. Но смятам, че това бе един от най-големите ми уроци, които ме изградиха като личност - силна и борбена.

- Кога разбрахте, че с гласа и артистичността си ще покорите сцената? 

- Истината е, че от мъничка знаех, че ще ставам певица. Не спирах да пея. Това е най-голямото щастие - когато човек избере професия, която му доставя огромно удоволствие.

- През 2019-а бяхте номинирана за "Жена на десетилетието". Какво означава този факт за вас?

- Това е голямо признание за труда ми през последните няколко години. Номинацията беше за албума "Поп музиката среща класиката" и означава, че мисията на този кросоувър е успешна.

- Кое е най-необичайното място, където сте изпълнявали оперни арии?

- На доста нестандартни места е звучал гласът ми. С модерните аранжименти имам възможност да съм много адаптивна и да пренасям класическата музика в по-съвременна среда. Миналия месец пях барокова ария от албума ми на една бързоскоростна лодка с четири мотора, паркирана на яхтеното пристанище в Созопол. Бях осветена с прожектори и беше много вълнуващо.

- Какво е за вас гласът? Как го пазите? Правите ли специални упражнения, за да съхраните красотата му?

- Човешкият глас е най-голямото оръжие. С него ние общуваме и можем да споделяме мислите и чувствата си. Колоритът му е огромен. А пеенето е вълшебство. Това е музиката на душата. За мен гласът е нещо като отделен организъм, който има нужда от свой живот и специални грижи. Сънят, спокойствието и добрата физическа и психическа кондиция са в основата на здравия глас. Винаги се вглеждам в състоянието на гласа ми и, ако не се чувствам в добра форма, веднага търся причината. Случва ми се често да си наложа да спя повече или да мълча с часове, когато усетя, че гласът си го иска. 

Има доста голям спектър от задължения, които всеки певец трябва да спазва, за да може гласовият апарат да е в добро здраве. Изключително важно е разпяването. Това е загряването на гласа точно като при спортистите. Един професионален изпълнител никога не започва да пее, ако не е подготвил гласа си.

Освен многото грижи за него, преди да изляза на сцена, винаги благодаря на Бог за този дар.

- Преди време стана ясно, че инициирате уникален авторски проект "Всеки може да пее..." Докъде стигна тази идея? Кой прояви интерес към нея? Успяхте ли да докажете, че доброто изпълнение на сцена е постижимо дори за хора без професионален опит, или, напротив, се убедихте в необходимостта от солидна подготовка за подобни изяви?

- "Всеки може да пее... с Гергана Николаева" е един мой сън. Аз доста сънувам и често нещата стават реалност. Този проект стартира през февруари, и то - с голям успех. Дори не подозирах, колко голяма е жаждата за музика от страна на хора, които не са се занимавали професионално с това. Твърдя, че не само всеки може да пее, а и че всеки трябва да пее. Това е израз на душата ни и не трябва да я спираме. Музиката е за всички. Свикнали сме винаги да си поставяме ограничения. С този проект точно това премахнахме - бариерите, които много ни вредят. Групата беше от десет човека, утвърдени в професиите си. Обучавах заместник-декан, двама директори от държавната администрация, бивш министър, издател и др. и всички те преминаха едномесечен курс. Стартирахме с лекция за гласовите възможности, минахме през дишане, разпяване, работихме със синбек и микрофон, докато стигнем до голямата сцена. Това беше най-важното предизвикателство за всички участници. Те пребориха страха си и надскочиха своите ограничения. Гордея се, че успяхме да направим много качествен концерт, който предизвика изключителен медиен интерес. Този проект се осъществи благодарение на моята партньорка Цвети Георгиева, с която се допълвахме. Тя пое цялата административна част, а това е половината от успеха. "Всеки може да пее..." ще продължи, когато се нормализира положението с вируса, за да нямаме притеснения, а да се отдадем на истинското удоволствие - музиката. Надявам се, че това ще е съвсем скоро. Феновете нека следят фейсбук страницата ни, за да се информират.

- Авторка сте на книга със стихове, комбинирана с рецепти на Лео Бианки. Как се стигна до това твърде необичайно издание и с какво спечелихте поетесата Маргарита Петкова, че да стане редактор на "Събудих се и беше утре"?

- Поезията изобщо не е далеч от музикантите. Тя е част от музиката. Силните текстове са важни за песните. 

Аз обичам да пиша в моменти на вдъхновение. И понеже съм и нестандартна, затова книгата се превърна отново в среща на любов с храна. Щастлива съм, че Маргарита Петкова много хареса творчеството ми и стана част от тази книга. Важен елемент към изданието са прекрасните рисунки на деца с онкохематологични заболявания, които те специално създадоха за мен. Обществото ни понякога не е достатъчно съпричастно и с тази кауза ми се иска да заговорим повече на теми, в които усмивките са по-малко.

- Как успявате да съчетавате вашите професионални ангажименти с ролята на майка и любима жена?

- Вкъщи имаме доста артистична атмосфера и е много весело. Докато готвя - пея! Обичам си семейството! Дъщеря ми е много умна и контактът с нея е удоволствие. Тя е във възраст, в която се изгражда като личност, и аз доста се старая да допринасям за това. Мъжът ми много ме подкрепя и обича. Моите родители много помагат. Оказва се, че съм голяма щастливка!

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 254

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 71

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 104

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 279

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 385

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 337

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 466

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 366

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ