19 Октомври 2021вторник10:10 ч.

ГЕРБ пак избягаха от пленарна зала

Няма парламентарна криза, но НС не може да продължи дълго да работи по този начин, заяви Янаки Стоилов

/ брой: 231

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

ГЕРБ отново избягаха от пленарната зала и провалиха вчерашното заседание на НС. Депутатите на Борисов отново си поиграха с кворума. След като в началото на парламентарния ден се регистрираха 113 народни представители от необходимия минимум от 120, Михаил Миков обяви 15-минутна почивка. ГЕРб бяха по местата си, но не се регистрираха. И вторият опит за събиране на кворум се оказа безуспешен. Народните представители в залата отново бяха под 121. Чуха се иронични подвиквания от опозицията, че електронната система не работи. "Системата работи, но няма кой да я ползва. Да дойдат квесторите!", не им остана длъжен Миков. От ГЕРБ обаче бяха подготвени, веднага станаха и почти мигновено напуснаха залата. Освен заседанието беше провален и парламентарният контрол, в 14 министри трябваше да отговарят на питания на депутатите.
Все още няма парламентарна криза, но НС не може да продължи да работи по този начин, категоричен бе Янаки Стоилов на брифинг след кратко съвещание на ПГ на Коалиция за България. Той уточни, че ако не се осигури неговата ритмична работа, тогава няма и основание да се търси продължаването на неговия живот. Може да се мисли за промени в правилника за дейността на НС, които да регламентират подобни ситуации, но това не е основното средство, подчерта Стоилов. По думите му основните средства са политически и организационни. "Най-голямата парламентарна група вчера се отказа от едно от най-важните механизми - парламентарния контрол. След като тя се отказа да аргументира внесения от нея вот на недоверие, не трябва да се учудваме, че тези обичайни форми на контрол също могат да бъдат жертвани в името на определени тактически и политически цели. Може би и заради наличието на някои въпроси, на които трябваше да отговаря министърът на вътрешните работи", коментира Стоилов. ПГКБ си дава сметка, че каквито и да са обстоятелствата, носи най-голяма отговорност за работата на парламента, призна парламентаристът. В тази група не трябва да има боледуващи, не трябва да има хора, които поемат обичайните ангажименти за работа в избирателните райони, в международни контакти и други важни ангажименти, възмути се той. Стоилов отказа да каже поименно отсъстващите депутати от БСП, като обясни, че това е вътрешен проблем на групата. Той допълни, че Сергей Станишев, който също не присъства на заседанието, е подал молба за това до председателя на НС. Стоилов обеща въпросът за кворума да бъде разгледан в цялата му сериозност от ПГ и от политическото ръководство на БСП. Този парламент има основание да продължи своята работа и да може да преодолее постоянните опити за бойкот, които ГЕРБ на моменти успешно осъществяват, заключи Стоилов.
По-късно пред журналисти Десислав Чуколов от "Атака" обясни бойкота на ГЕРБ с питане към вътрешния министър в рамките на парламентарния контрол за нерегламентираното подслушване по времето на Цветан Цветанов.


Мая Манолова:
Очевидно опозицията не се интересува от проблемите на хората

Очевидно ГЕРБ не се интересуват от проблемите на хората, не ги интересува държавата, не ги интересуват институциите, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова в кулоарите на НС. Интересува ги само някакъв начин, по който да се върнат във властта чрез предсрочни избори, като преди това са унищожили всичко, коментира тя. Монолова нарече абсурдно опозицията да провали деня за парламентарен контрол, защото на него може да атакува министрите, да разобличава грешки на управляващите и да защитава интересите на хората. По думите й ГЕРБ са се превърнали в антисистемен играч, в партия, която ще направи всичко възможно, за да руши парламентаризма и институциите. Манолова призна, че 7-8 души от БСП не са присъствали при откриване на пленарното заседание и че трябва да се вземат мерки това да не се случва повече.
На въпрос докога ще продължава тази игра с кворума, Михаил Миков отговори: "Докато народните представители не разберат, че основната им задача е да присъстват в залата на НС".


Камен Костадинов обеща депутатите от ДПС да станат по-дисциплинирани

Поемаме ангажимент депутатите от ДПС да станат по-дисциплинирани, обеща Камен Костадинов от ДПС пред журналисти. По думите му вчера някои от тях не си присъствали в пленарна зала заради партийни и лични ангажименти. Очевидно поведението на опозицията в този парламент не е да показват алтернативна политика и законодателство, а чрез парламентарни процедури да представят кворума "на ръба" и че парламентът зависи от ГЕРБ, коментира Костадинов.
Една истинска, отговорна опозиция би следвало да подходи по-сериозно към парламентарния контрол, който е един от важните инструменти за изискване на отчетност на министрите, посочи Четин Казак. Една сериозна опозиция трябва да полага максимални усилия, за да се възползва от този инструмент, вместо да продължава с тези евтини номера, добави той. Мнението на Казак е, че явно ГЕРБ ще продължават така, докато най-после не се уверят, че по никакъв начин не печелят дивиденти или допълнителна обществена подкрепа с дестуктивното си поведение.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ