02 Август 2021понеделник05:15 ч.

ГЕРБ изби рибата! С нея - и себе си!

Време е сегашната власт да си ходи - в своята виртуална държава

/ брой: 242

автор:Огнян Марков

visibility 2434

Дяволът май си няма работа. Дянков пак бръкна непредпазливо в кошера с идеята си да обложи с данък спестените пари на храта за черни дни или за погребение. Разбира се, по сутрешните блокове на телевизиите веднага се появиха депутати, партийни лидери и финансисти, които, разделени на два отбора, заприказваха в хор с единствената цел никой нищо да не разбере. В един от тези т.нар. диспути самообявилият се за голям финансов експерт Емил Хърсев след поредица от не особено свързани изречения накрая изплю камъчето - трябвало да издържаме държавата!
Е, точно това не трябваше да прави, ако питате мен! Защото хайде да се запитаме коя държава все пак трябва да издържаме? Тази на управляващите и на техните чуждоземни и наши господари, или държавата на мизерстващия български народ, от който 80 на сто живее на прага на бедността или под него? Защото първата държава, тази на сега управляващите, е измислена и живее само в тяхното съзнание.
Кого всъщност да издържаме? Депутатите ли, които отдавна са престанали да бъдат народни представители, а са само послушни винтчета в партийни машини, които си получават по над 10 минимални пенсии безотчетни всеки месец в плик. Него никой с нищо не облага, въпреки решението на същите тези депутати това да се прави.
Или да издържаме администрацията? Чиновниците, които се множат всяка година, карат ни всеки път да се кланяме пред гишето им и никой не може да ги накара да си вършат както трябва работата. Но които никога не забравят да си раздадат премиите в края на всяко тримесечие - премии, многократно надхвърлящи размера на месечните минимални пенсии и минимални заплати. Притежателите на тези заплати и пенсии системно не си дояждат, нямат пари за елементарни лекарства, нито да лекуват децата си, защото същите тези чиновници бездушно им отказват държавна помощ за лекуване!
Още кого да издържаме? Борисов ли? Че премиерът нали все повтаря, че той плаща, че той ни дава парите и останалите "благодеяния"! Само че да не би да си ги е извадил от джоба или да ги е взел от банката на приятелката си, с която уж се бил разделил в интерес на държавническата си мисия! Чушки, той взема нашите пари и ги раздава обратно, както му скимне - това е простата истина, която всеки трябва да разбере най-сетне.
Има още два аргумента, с които много успешно, но напълно демагогски боравят Борисовчетата. Първият е, че сме били страната с най-ниските данъци. Това е една от мантрите на ГЕРБ и я слушаме всеки ден по два-три пъти, казана по различен повод и с различно вдъхновение. Това благоприятствало инвестициите. Е, къде са тогава тези инвестиции? Казват, че било криза и затова ги няма у нас. Тогава защо в другите страни ги има, нали и те са в криза? Защо инвеститорите предпочитат да влагат парите си в други държави, а не у нас, и да плащат там високите данъци, а не нашите ниски? Отговорът, както се сещате, е съвсем прост. Защото държавата там е предвидима и държи и на думата си, и на традицията, и на народа си. А у нас всичко зависи от това с коя кълка нагоре ще стане сутрин Борисов. И защото всеки инвеститор у нас е очакван от черен рояк посредници, мазни помагачи и обикновени рушветчии, от които всеки свестен бизнесмен бяга с писък. И това е държавна политика. Тя много ясно личи по колите, които кара тази паразитна прослойка у нас. А ако държавата искаше, можеше лесно да изреже този гангреничен процес от нашия живот и да го сведе поне до санитарния минимум. Ама не иска, там е проблемът!
Вторият аргумент за данъка върху лихвите по депозитите е, че от народа трябва да се смъкват не три, а четири кожи, защото в другите страни от ЕС имало такъв данък. Това, разбира се, подлежи на проверка, защото когато управляващите ни кажат "Добър ден", вече гледаме къде е слънцето! А ако наистина е така, че да го въведем и ние, бе! Само че да въведем и тамошните заплати, и тяхната социална политика, и здравеопазването им! Хайде! Ама едното можело, а другото - не. Можело само да ни бъркат в джоба!
Има още нещо, което говори, че управляващите са си загубили ума, ако въобще някога са го имали. Да грабиш така безогледно от хората и то 9-10 месеца преди изборите, означава само едно - сам да си режеш главата! А щом го правят, значи или наистина живеят в друга държава, или... са похарчили парите. За три и половина години ГЕРБ пръснаха за магистрали, за издръжка на раздуващата се държавна администрация и за какви ли не консултанти и безумни проекти 4 млрд. лева от резерва на страната. И парите свършиха!
Сега обаче Борисов и Дянков се въртят на шиш да намерят отнякъде сума за увеличение на пенсиите, че идат избори. И те са принудени да правят свободни съчинения - все някое ще мине през послушното герберско мнозинство в парламента. Просто защото изхарчиха парите - без да ги попълват!
Опитват се да ни залъжат, че с новия данък щяло да се вземе от богатите и да се даде на бедните. Ама това го слушаме непрекъснато от изборите през юли 2009 г. насам! Само дето не става! Как тогава да повярваме, че точно с този данък ще се възцари социалната справедливост?
За някого да ограбиш от бедните 5 лева, които за един пенсионер са пари, а после да ги дадеш на същите тези бедни под формата на увеличение на пенсиите и при това да се изкараш техен благодетел, може да е висша форма на икономически пилотаж. За нас обаче, за жителите на истинската, реалната държава, това е само висша форма на цинизъм и управленска импотентност!
Затова крайно време е да пратим ГЕРБ да си ходят в тяхната държава! Виртуалната. Там да искат сутрин едно, по обяд да се надяват на друго, а вечерта да правят трето. И няма вече никакъв смисъл да ги призоваваме да се осъзнаят. Три години и половина правихме това! Не референдум, а предсрочни избори са ни нужни. Сега. 
 

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ