04 Август 2021сряда22:33 ч.

Избори

Георги Свиленски: Когато спрем кражбите, ще има пари за всичко

Българските граждани ще излязат да гласуват, тъй като само така могат да неутрализират купения вот, казва водачът на листата на "БСП за България" в 24-ти МИР - София

/ брой: 62

автор:Деси Велева

visibility 162

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е строителен инженер. Бил е два мандата общински съветник от БСП в София. Член е на НС на БСП. Народен представител от БСП в 42-рото, 43-тото и 44-тото НС, избран от 24-ти МИР - София. Председател е на Националния предизборен щаб на БСП. Владее руски и английски език.  

- Г-н Свиленски, БСП си е поставила за цел да промени управлението на страната. Откъде ще започне тази промяна?

- Промяната, която очакват българските граждани, е в посока спазване на законността и уважение на институциите. България има нужда от сериозни реформи - в здравеопазването, в образованието и в социалната политика. Това са нашите приоритети наред с цялостната промяна в икономическата сфера. Трябва да създадем такива условия, че България да има модерна, развита, работеща икономика, чрез която да се разкрият работни места, да се повишават доходите на гражданите и да се увеличи брутният вътрешен продукт. Оттук ще дойдат и средствата за реформиране на секторите.

- Как виждате реформата в здравеопазването?

- Нуждата от реформа в здравеопазването се вижда и в момента на КОВИД-кризата, когато стана ясно, че това е сектор, който не можа да посрещне пандемията и болниците оставиха българските граждани пред сградите, вместо да ги приемат за лечение.

Първото нещо, което трябва да се направи и сме го казвали нееднократно, е болниците да спрат да са търговски дружества. Тези лечебни заведения, които искат да използват държавен финансов ресурс чрез НЗОК, трябва да преустановят статута си на търговско дружество и да работят само в интерес на българите, а не да формират печалба. Основен наш ангажимент е да променим законодателството в тази насока. 

Нужно е да се променят и условията, в които работят лекарите и медицинските сестри, за да може те да останат в България, а не да бягат в чужбина. Затова всеки лекар трябва да знае, че ще има гарантиран доход, без значение дали болницата, в която работи, е формирала печалба или не. Трябва да има базови нива на заплащане на здравните специалисти. 

Предлагаме стипендии за специализанти и когато студентите завършат медицина, да са ангажирани за определен период от време да продължат да работят в страната. Така ще решим въпроса с недостига на медицински кадри. 

- Какви са конкретните ви предложения за промени в областта на образованието?

- Първото нещо е да се преразгледа механизмът, при който парите следват ученика, защото нуждите от финансиране на различните училища са различни и няма как средствата да бъдат определяни само според броя на учениците. 

Важно нещо е ограничаването на броя на учебниците. Крайно време е за всеки предмет да има по един учебник, а не както е в момента - да са по 3-4 на различни издателства. Тази корупционна практика за печатане на учебници трябва да бъде прекратена. Освен това е нужно да бъде преразгледано и учебното съдържание, тъй като има безкрайни примери за подмяна на историята, на произведения, на български автори без логично обяснение на каква база се прави това. 

- Изтъкнахте социалната сфера като една от областите, които имат наложителна нужда от реформи. С какво трябва да се започне?

- Първата крачка е преизчисляването на пенсиите, а не даване по 50 лева до изборите. Това ще доведе до увеличаване на пенсиите с 20-33 на сто. БСП е правила такова преизчисляване през 2008 г. и оттогава никое правителство не е посмяло да го извърши. 

Трябва да се обърне внимание на младите хора, на младите семейства, които имат нужда от различни социални придобивки. Предлагаме на майки студентки да се дава еднократна помощ от 6500 лева, а млади семейства, които имат 24 месеца трудов стаж, за второ и трето дете да получават по 6500 лева еднократна помощ. Всички останали родители предвиждаме да вземат за първо дете по 500 лева, за второ - 1000, за трето - 1500. Така ще се стимулира раждаемостта и ще се борим с демографската криза. 

Друг наш акцент е увеличаването на обезщетението за майчинство през втората година, което в момента е 380 лева. То трябва да стане 650 лева и да бъде обвързано с размера на минималната работна заплата. Това са предложенията ни за задържане на младите хора в България, за да ги накараме да раждат децата си тук, да ги изучат тук. В тази връзка е и намерението ни за въвеждане на безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас и на безплатни детски градини. 

- Това са много амбициозни цели и логично идва въпросът откъде ще дойдат парите за реализирането им?

 - Целите са възможни за изпълнение. В програмата на БСП те са обвързани и с финансирането им. Когато правим предложения, имаме и отговори откъде ще дойдат средството. Един от елементите е въвеждането на семейното подоходно облагане, на прогресивния данък и хората с доходи над 3600 лева да плащат и по-висок данък общ доход - това ще засегне само 120 000 граждани, а за 3,6 милиона българи данъците ще останат същите, каквито са в момента. 

Предлагаме и средствата, които всяка година се харчат с министерски постановления, да бъдат вкарани в бюджета на държавата и тогава ще има пари и за политиките, които предлагаме. А не премиерът еднолично да решава кой сектор или съсловие да се подпомага финансово. 

Най-голямото перо са кражбите. У нас около 10 милиарда лева годишно се крадат под различна форма. Когато това се ограничи, парите ще влязат в бюджета и ще отидат за социални плащания. Като заработи икономиката и се повишат доходите, очакваме и повишение в приходите на държавния бюджет. Пари има, въпросът е как се управляват - трябва да се спрат порочните практики за отклоняване на средства. 

- Вие сте водач в София и очаквате подкрепата на столичани. Какви са най-спешните проблеми за решаване в града?

- София би трябвало да е един от най-добре развитите градове в България, тъй като бяха вложени много средства. Столичани обаче изпитват проблеми и те са видими - масово презастрояване, ограничаване на зелените площи, липса на места в детските градини. За 10-12 години управление на ГЕРБ нито един от тях не е решен. 

Ще изтъкна проблем, на който никой не обръща внимание, но той ще излезе в близките години. Става въпрос за подземната инфраструктура - водопровод, канализация, подземни колектори. Те са в окаяно състояние и ще се стоварят като проблем за решаване на следващите управляващи в града. 

Затова от БСП предлагаме част от парите, събирани чрез данък общ доход, да остават в бюджетите на общините. Това беше и едно от основните искания на Бойко Борисов като кмет на София към правителството на БСП - парите на столичани да остават в София. След като взе властта, Борисов не направи нищо, за да осъществи собствените си идеи. 

- Как ще коментирате последните изявления на ГЕРБ, че протоколът на ЦИК за изборните резултати е объркан и неясен, и обвиненията към БСП, че иска да създаде хаос. За какво са знак тези действия на управляващите?

- Това е налудничаво поведение. Не можем да проумеем как по казус, по който отношение имат  изцяло ГЕРБ, изведнъж излизат и обвиняват друг. Осем дни преди изборите, когато парламентът е приключил своята работа, е нахално да излезеш и да кажеш, че опозицията е виновна за случилото се. Вицепремиерът Томислав Дончев показа арогантност, а именно той бе човекът, който отговаряше за изборите, за машинното гласуване и излъга българския парламент, че ще има само машинно гласуване. ГЕРБ създадоха проблемите, те си ги гласуваха и дни преди изборите търсят друг виновник.

Поведението им показва страх, дори паника. Вероятно са разбрали, че губят изборите и търсят начин да оправдаят загубата си. А ГЕРБ има какво да губят - власт, постове, пари. 

- Как ще оцените предизборната кампания? 

- Тя беше специфична, за първи път се проведе в необичайни условия. Затрудненията с епидемичните мерки се отразиха на нашата кампания, тъй като БСП е свикнала да провежда пряк диалог с хората, да се среща с тях на терен. Сега всичко това бе ограничено, минаваше през интернет, през онлайн срещи. Въпреки всичко, видяхме у хората желание за промяна, желание за участие в изборите. Затова очаквам избирателна активност в рамките на обичайната. Българските граждани ще излязат да гласуват, тъй като само тогава могат да неутрализират купения вот. 

БСП очаква промяна на управлението и се обръщаме към българските граждани с апел да ни подкрепят, за да получат управление, което да е с грижа за хората, а не с грижа за министър-председателя.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ