24 Май 2022вторник19:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Срещи

Георги Михайлов: Името Георги е символ на храброст и победа

Страхът е нормално човешко чувство, но истинска смелост е да можеш да го преодолееш, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 86

автор:Юлия Кулинска

visibility 2515

ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е завършил медицина през 1981 г. в София. Има специалности по клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Участвал е в извършването на първите трансплантации на стволови клетки у нас. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови клетки във Франция, Германия и Австрия. Бил е национален консултант по клинична хематология. Носител е на почетна диплома "Лекар, на когото българите вярват". Бил е директор на Болницата по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС от "БСП за България". Зам.-председател е на Комисията по здравеопазване и член на Комисията по външна политика.


Интервю на Юлия КУЛИНСКА

Ако човек влезе в една политическа платформа и не е убеден, че ще може да реализира идеите й, тогава той няма място в нея

 

- Г-н Михайлов, днес е Гергьовден. Честит имен ден! Как Вашите родители са избрали името Ви? 

- В традициите на българското семейство е момчетата да се кръщават на дядовците си. Аз нося името на моя дядо проф. Георги Бояджиев. Баща ми също се казва Георги. Гергьовден винаги е бил почитан изключително много в нашето семейство.

В цяла България има голям пиетет към името Георги. Това е едно от най-хубавите имена в човешката история, тъй като е символ на победата, на смелостта, на силата. Знаем, че Свети Георги е покровител на нашата армия, която се гордее с изключителни традиции през столетията. Всеки, който носи името Георги, се старае да докаже, че го заслужава. Стремя се с гордост и достойнство да нося името и фамилията си. 

СНИМКИ ЛИЧЕН АРХИВ, Пред паметника на вокалиста на “Куин” Фреди Меркюри в Монтрьо

- Вие сте успял лекар, който е спасил много човешки животи. Какво Ви провокира да "изневерите" на медицината и да се захванете с политиката?

- Отчаянието. След 35 години като активен лекар, на попрището на медицината, и то в най-тежките сектори като онкологията и онкохематологията. Независимо от личните ми успехи, които съм постигнал в областта, в която работя, желаните от мен промени в здравеопазването не се случиха.

Започнах трансплантацията на стволови клетки в България. Стараех се да бъда полезен на моите сънародници, на болниците, на родината си, но здравеопазването у нас започна стремително да изостава в сравнение със страните от Европа, да не говорим за глобалния развит свят. И си дадох сметка, че един лекар, колкото и да се старае да се развива и да помага на хората, ако държавата не подпомага здравеопазването, той не може да се справи със свои сили, дори и да работи със страхотен екип. Да, отчаянието ме доведе в политиката и стремежът ми да променя нещата, доколкото мога.

С гордост и радост споделям, че проф. Стефан Данаилов и Корнелия Нинова са хората, които ме насочиха към политиката. Благодарен съм им, защото мъдреците казват, че мнозина са призвани, но малцина са избрани.

- Хората искат бърза промяна във всички сфери на живота си. Вярвате ли, че БСП ще успее да реализира своите идеи и предложения в областта на здравеопазването?

  • Ако човек влезе в една политическа платформа и не е убеден, че ще може да реализира идеите й, тогава той няма място в политиката. Дълбоко вярвам, че БСП ще успее да осъществи предложенията си.

В момента се намираме в сериозен вододел в историята на XXI век. Светът е страшно променен  и е много динамичен. Преживяната световна здравна криза, ужасяващата война, която е в близост до нашите граници, са фактори, които влияят върху реализацията на всичко, не само на състоянието на здравеопазването. Но аз вярвам на колегите си, с които работя, и на коалиционните ни партньори, вярвам в разума на цялата нация, че реформата ще се състои. Да, трудно, много трудно ще е, защото тези, които управляваха страната преди нас, тотално занемариха цялата система на здравеопазването.

Разбирам желанието на хората промените да станат много бързо, като с магическа пръчка. Минали са едва четири и половина месеца от управлението на тази коалиция. Мнозина ни упрекват, че в нея са събрани партии от различни части на политическия спектър, но това е новата реалност. На много места в Европа управляват точно такива коалиции. В тях всяко решение и всяка политическа идея се налага чрез компромиси към партньорите, с оглеждането й от всички страни.

Здравеопазването е много сложно нещо. Даже в големи държави с огромен ресурс като САЩ провеждането на една реформа в сектора доведе до много големи сътресения в цялото общество. И се наложи следващи управляващи да коригират здравната реформа на бившия американски президент Барак Обама, който преди години се опита и смяташе, че я е наложил.

Все още хората не осъзнават, че здравеопазването се превръща в решаващ фактор в политиката, защото съвременните му възможности са огромни, но и средствата, които трябва да се заделят за реформата в него, са огромни. Това създава поляризация в обществото като цяло в света и между държавите. Създава условия за емиграция по здравословни причини и предпоставки  за тежка неравнопоставеност между държавите.

За съжаление, и днес в ЕС едни държави имат повече възможности за лечение на своите граждани от други държави. В глобалния свят населението започва да застарява. По много причини, включително и философски, раждаемостта, която е била по времето на нашите баби, днес отстъпва място на решението на семействата да имат по-малко деца. Това създава общество от зрели по-възрастни хора, които изискват много големи инвестиции в тяхното здраве. Неминуемо това ще наложи оптимизиране в здравеопазването дори в държава със скромно население, каквато е България.

- Какви качества трябва да притежава човек, за да Ви бъде приятел?

- Трябва да е смел. Да е откровен в рамките на допустимото, разбира се, защото прекалената откровеност не винаги е положително качество. Като моментно състояние, особено в политиката, тя не винаги е необходима, а понякога - и вредна. Като всеки човек, съм предаван от приятели и затова те останаха съвсем малко, но пък са истински.

- Гергьовден е ден на храбростта. Вие храбър човек ли сте?

- Това могат да преценят и да кажат хората около мен. Спомням си думите на моя баща, светла му памет, който казваше, че само лудият не се страхува, а истинският човек преодолява страха си. Страхът е нормално човешко чувство, но истинска смелост е да можеш да го преодолееш... 

- Това помага ли в медицината и в политиката?

- Помага, но не трябва да се прекалява, защото в политиката е много важно да можеш да балансираш по въжето. А още по-трудно е да запазиш равновесието.

- Смелостта отличително качество ли е на българина или по-скоро той е предпазлив при вземането на решения?

- Българската нация е изключително много малтретирана през столетията. Голяма част от най-личните й хора са били избити. Това е грозно, ужасяващо явление. Спомням си при едно посещение на Царевец екскурзовод, който разказваше историята на Търновград, ми каза, че след падането му под робство, през следващите 200 години е имало около 50 въстания в този регион. И огромна част от населението е била избита от нашествениците.

И след Освобождението, след две национални катастрофи и няколко преврата, в страната ни са станали сериозни преобръщания на обществото с много косвени жертви. Всичко това прави хората предпазливи.

Ние се намираме буквално на пъпа на света. Преди време движението на цивилизацията е станало от Изток на Запад. Сега става обратното и Китай и Индия се превръщат отново в огромни световни сили. Когато цивилизацията се преобръща, е много трудно да не бъдеш предпазлив. Много е трудно да бъдеш безразсъдно смел, защото от всички страни те дебнат фактори, които искат сурово да ти влияят.

  • Какво е Вашето хоби? Занимавали сте се с фехтовка... Какво обичате да правите в свободното си време?
На среща с футболистите от юношеската футболна школа на “Пирин”

- Бях активен спортист много години. След това продължих любителски да спортувам. Спортистите са много обременени от тежките натоварвания. Организмът им е свикнал на високи обороти и когато спрат активна спортна дейност, настъпват много сериозни здравни проблеми. В тази връзка си спомням думите на мой приятел и лекар от националния отбор, който казваше: "Две лъжи властват из света - че спортът е здраве и че децата са радост." Това, разбира се, е философска сентенция, но ми направи много силно впечатление, защото професионалният спорт действително променя изцяло обмяната на човека и аз го почувствах върху себе си в момента, в който спрях да спортувам. Но... хобито ми продължи да е спорт и най-вече спорт.

Разбира се, много обичам да чета. Дълги години се бях откъснал от литературата, от философските книги. Не е тайна, че ако искаш да станеш добър специалист във всяка една сфера, почти през цялото време трябва да поглъщаш огромен обем информация. Но, за радост, в последните години отново се върнах към четенето и това ми доставя голямо удоволствие.

- Ако трябва да определите сам себе си с четири думи, какви биха били те?

- Много ми е трудно, защото, без да се надценявам, мисля, че съм доста сложна и противоречива личност. Но бих казал за себе си, че съм човек, който се отличава с вярност към дълга си, отговорност към работата, любов към хората, респект към децата.

- Какво ще пожелаете на имениците и на българите за Гергьовден?

- Здраве. Едва ли някой по-добре от един лекар може да осъзнае какво означава да загубиш здравето си. Здравето е на-важното нещо и за него трябва да се борим всеки ден, защото то не е даденост като слънцето, което посрещаме всеки ден.

Печалбата на държавната енергетика скочи 10 пъти

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 97

Очакват поскъпване на парното с 20%

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 97

Завършват "Хемус" през 2027 г.

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 97

Истинските железни врати

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 97

Маймунясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 309

/ брой: 97

За кожата на един тв шеф

автор:Юлия Кулинска

visibility 374

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ