29 Март 2020неделя02:56 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

ГЕОМЕТРИЯ НА БЕЗХАБЕРИЕТО

Подземен гараж за 1300 коли стои неизползван в центъра на София

/ брой: 62

автор:Петър Герасимов

visibility 849

Ако сте минавали някога по бул."Скобелев" (малко след Петте кюшета по посока на НДК), сто процента сте забелязали внушителна сграда от синкаво стъкло, разгърната в претенциозни  геометрични форми. В квартала я наричаха "Второто НДК", "Център на НАТО за България" и какво ли не. Лично аз с удивление (всекидневно) наблюдавах мащабните строителни работи, стотиците кубически метра бетон, излети само в основите, монтажа на вносните стъклопакети, оформянето на зелени декоративни площи и какво ли не - вдъхновен труд в центъра на столицата (струващ милиони и милиони...).
Тази строителна приказка внезапно затихна и после умря някъде преди около пет години: в недовършената "хоризонтална планировка" (сиреч двора) бяха боцнати три пластмасови будки за пазачи и с това нашите егоистични надежди за възраждане на стария квартал "Буката" мълчаливо повехнаха.
Както вече споменах, минавам всекидневно покрай тази впечатляваща сграда и се питам: Кой идиот си позволява

да замрази такава инвестиция

от десетки, а сигурно и стотици милиони левчета, ей така, с едно щракване на пръста? Очевидно тази сграда и огромният петнадесет декара двор се водят на Министерството на отбраната - на същото място преди това беше разположен Военноисторическият музей. Очевидно, че на финала - както става обикновено, не са достигнали известни суми (според кварталната клюка десетина милиона лева), за да бъде завършен този внушителен градеж, в който има две концертни зали, десетки офиси и т.н.
Всъщност тази геометрия на безхаберието не е от вчера: очевидно върху въпросния военноисторически обект (на времето го наричахме "Инвалидния дом") тегне зла прокоба. Преди около четвърт век, пак някъде по коридорите на Министерството на отбраната, се пръкна идеята за нова сграда на Военноисторическия музей. Речено - сторено. Набързо бутнаха една-две сгради, строени още в края на деветнайсети век, изровиха огромен изкоп и вдигнаха железобетонното скеле на пететажна сграда. Това щяло да бъдат новите изложбени зали на Военноисторическия музей. После отново и внезапно всичко спря, един огромен кулокран години наред стърчеше над голите бетонни плочи (дори един ден се килна и за малко щеше да се стовари върху комшиите); в изкопа - какво нещо е природата! - израснаха стройни брезички, които за няколко години надминаха по височина строежа. Какво да се прави - време на промени!
После някъде някои отново взеха решение:  демонтираха крана-ветеран и с голям шум и трясък разбиха пететажната железобетонна структура. Тогава започна

одисеята с новата сграда

Тази, за която сега говоря. След последното спиране - позната картина: посадените зелени декоративни растения увехнаха, нежните цветя загинаха и в двора на "Второто НДК" волно се понесе глутница безстопанствени кучета. Какво да се прави - криза!
И сега - молим за вашето внимание! - както казват конферансиетата в цирка. Под претенциозната стъклена пирамида дреме богатство, равносилно на това в гробниците на фараоните. Подземен гараж за 1300 коли на две нива. От голо любопитство попитах веднъж едного от пазачите и той ми каза, че долу имало ток и всичко необходимо за нуждите на огромния паркинг. Споделям тревогите на г-жа Фандъкова за това, че подземните гаражи стрували три пъти по-скъпо от надземните, наблюдавам с интерес плановете за сини, зелени, жълти и какви ли не още цветни зони за паркиране в София и пак се питам: Никой ли не вижда тази прекрасна възможност за паркиране баш в средата на София? И чувам как скърцат вдигнатите рамене на консервативни чиновници от кметството - та това не е наше, то си е на военните! Те, горките, къде ли са чували за междуведомствена координация на държавните дела.
А господата военни? Няма ли някой от тях лист хартия и молив, за да сметне, че ако отдадат под наем огромния гараж, въпросните десет, дори двайсет милиона лева ще се появят след кратко време? Ама откъде ти хартия и молив. Във въпросното министерство се работи с пушки и топове...
И накрая, един безплатен съвет, господа държавници - цивилни и военни. Защо не съберете малко джобни пари и да платите на една добра баячка да смъкне тази черна магия, тази зла прокоба от нашия стар квартал "Буката"? Тя, гледачката, може и да свърши работа. За разлика от вас.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ