02 Декември 2023събота07:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Генерал Герасимов оглави руската армия в Украйна: Войната вече е между Русия и САЩ

Генералът е бил единственият, който на 21 февруари 2022 г., на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, се е изказал против специалната операция в този вид, в който тя започна

/ брой: 15

автор:Дума

visibility 2091

Сергей МАРЖЕЦКИЙ


Назначаването на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валери Герасимов за командващ на специалната военна операция (СВО) може да се счита за една от най-важните новини от началото на 2023 г. Един от тримата негови заместници стана бившият командващ на СВО армейски генерал Сергей Суровикин. Какво означават тези кадрови размествания и как ще се отразят те на хода на бойните действия в Украйна?
Промените във висшето командване на руската армия предизвикаха истинско вълнение в информационните средства и в обществото, пораждайки много догадки и предположения за тяхната възможна мотивация. В коментарите си някои автори стигнаха до фантазията, че в Кремъл са се уплашили от популярността на "генерал Армагедон" и са решили за всеки случай да го отдалечат, поставяйки начело на специалната операция лоялния Герасимов. Други пък считат, че съвместяването в едно лице на началника на Генералния щаб и командващия СВО "ще постави на място" набиращия политическа тежест милиардер и създател на частната военна компания "Вагнер" Евгени Пригожин. Но има и други обяснения.
 
"Мандатът на Суровикин"

Разсъждавайки относно възможната мотивация за кадровите размествания във въоръжените сили, ще напомним предположението относно причините за назначаването на генерал Суровикин за командващ СВО, изказано от Владимир Фролов, експерт по международни отношения във фонда Карнеги*.
По мнението на западния анализатор с руско име и фамилия, "стратегията и мандатът" на Суровикин се състояли в това да се стабилизира фронтът и по цялата негова линия да се премине към стратегическа отбрана, забравяйки за ново широкомащабно настъпление в дълбочина на украинската територия, за което руската армия още не била готова. Спечеленото време Русия трябвало да използва за създаване отново на своята армия. Програмата минимум за командващия СВО при това била да се запази сухопътният транспортен коридор до Крим и осигуряването на полуострова с прясна вода. Програмата максимум за генерал Суровикин, по мнението на мистър Фролов, изглеждала по следния начин:
"Да се принуди Украйна да прекрати активните бойни действия, да се замрази линията на териториалния контрол и да се отиде на преговори при модифицирани руски условия, отразяващи новата реалистична цел на СВО. За да постигне това, Русия да извади от строя значителна част от украинската енергийна инфраструктура с въздушни удари и безпилотни апарати.
Сериозните проблеми с електричеството ще намалят възможностите на Киев да води война, рано или късно ще се отразят негативно на снабдяването на украинската армия и ще забавят настъплението й. Въпреки че не разрушават напълно набелязаните цели, масираните атаки с евтини дронове деморализират населението."

Кое от изброеното по-горе успя да изпълни вече бившият командващ на СВО Сергей Суровикин?
Руските войски удържаха Приазовието, където имаше огромен риск да се повтори "прегрупирането" от Харковското направление. Публичната отговорност за предаването на Херсон се пое от армейския генерал, въпреки че това решение очевидно беше не толкова военно, колкото военно-политическо, явно не от неговото ниво на компетентност. Фронтът се стабилизира чрез попълнението от мобилизираните, беше създаден също определен стратегически резерв на Сухопътните войски. На някои места в Донбас даже постигнахме забележими успехи, като например в Соледар. Тоест,
 
с програмата минимум Суровикин напълно се справи

Но с програмата максимум, уви - не. Избраната тактика с удари по обекти на украинската критична инфраструктура така и не доведе до желания резултат. Киевският режим, който изобщо не се интересува от страданията на своите граждани, не седна на масата за преговори. Ефектът от "суровикинга" се оказа по-скоро негативен, тъй като местното население само още повече се озлоби и беше принудено да се сплоти около ненавистния за много украинци президент Зеленски.
Да се принуди по такъв начин, с удари по енергетиката, "Независимата" към мир не се получи. Вероятно това и стана причина за поредното, вече трето поред, разместване в командването на СВО.

Изглежда се очертава война

Добрите стари времена: Среща между началника на руския Генерален щаб Валери Герасимов и председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили

Назначаването на началника на Генералния щаб Герасимов за командващ на СВО е изключително тревожен знак. От една страна, както се говори, именно Валери Герасимов е бил единственият, който на 21 февруари 2022 г., на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, се е изказал против провеждането на специалната операция в Украйна в този вид, в който тя започна.
Според твърдението на Владимир Лепехин, бивш депутат от държавната Дума, а сега директор на Института за изучаване проблемите на евразийското развитие, началникът на Генералния щаб е предлагал първо да се разположат в Донбас значителни мироопазващи контингенти на руската армия, а към широкомащабно настъпление да се премине само като контраудар след първата атака на украинските въоръжени сили. Не най-лошото решение, между другото, но както знаем, беше избран друг сценарий за СВО.
Герасимов, който е известен военен теоретик, още в 2013 г. в статия, озаглавена "Ценността на науката в предвиждането", е написал следното:
"В XXI век се наблюдава тенденция за заличаване на разликите между състоянията на война и мир. Войните вече не се обявяват, а когато започнат, не се водят по обичайния ни модел. Повишена е ролята на невоенните способи за постигане на политически и стратегически цели, които по своята ефективност в редица случаи значително надминаха силата на оръжието. Акцентът в използваните методи на противоборство се премества по посока на широко прилагане на политически, икономически, информационни, хуманитарни и други невоенни мерки, реализирани със задействането на протестния потенциал на населението."
Възможно е, след като
 
ген. Суровикин неуспешно отработи своя "мандат"
 

за принуждаване на киевския режим към преговори, в Кремъл да са решили да предадат управлението на СВО лично в ръцете на Герасимов - ето, щом си такъв умен, повоювай както трябва. Със знаме в ръцете и барабан на шията.
От друга страна, съдейки по всичко, ситуацията отива към пълноценна война, и вече не с Украйна, а със страните от блока НАТО. Непрекъснато расте вероятността от стълкновение на Русия с Полша в западните райони на "Независимата". Повишаването на нивото на управление на спецоперацията до началник на Генщаба може да свидетелства за подготовка даже за такива варианти за развитие на събитията.
СВО обективно отдавна престана да бъде просто специална операция, като се превърна в пълномащабна война. Вече се проведе първата частична мобилизация в руската армия, промишлеността постепенно преминава на военни релси, министърът на отбраната Шойгу нареди провеждането на сериозна военна реформа. Всеки момент във въоръжения конфликт в Украйна
    
може да бъде въвлечена Полша
 
след това и други източноевропейски страни, членки на НАТО, а нивото на армейския генерал Суровикин явно е било недостатъчно за адекватно реагиране на такава заплаха. Неговите пълномощия просто не са достигали, за да дава директни заповеди на равни с него по статута във военната йерархия командващи другите окръзи, главнокомандващите на военно-космическите сили и военноморския флот на Руската федерация.
Назначаването на началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Герасимов за командващ на СВО първо повишава нивото на управление на всички видове и родове руски войски, второ - въвежда неговата персонална отговорност за крайния резултат.
 

* Фонд Карнеги за международен мир, САЩ. Дейността на руския филиал на фонда - Московски център Карнеги - е забранена от Министерството на правосъдието на Руската федерация през април 2022 г.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ