05 Март 2024вторник13:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Газпром" настъпи американците по мазола

На българските "братушки" пак им стана интересно да си дружат с Русия

/ брой: 167

автор:Дума

visibility 1076

Борис Леонов

Бойко Борисов, лидер на победилата на изборите преди година партия ГЕРБ и премиер-министър на България, тутакси решително заяви, че всички съвместни енергийни проекти с Русия ще бъдат замразени. Имаше предвид строителството на части от газопровода "Южен поток" на територията на България, нефтопровода "Бургас-Александруполис" и атомната електростанция "Белене". От гледна точка на политиката в това имаше поне някаква логика - страната избра европейския път на развитие. ГЕРБ се дешифрира като "Граждани за европейско развитие на България". Но от гледна точка на икономиката в този демарш никаква логика не може да бъде открита. Разумно ли е, когато се обръщаш с лице към Европа, демонстративно да обръщаш гръб на отдавнашния си приятел, с когото с усилията на много поколения са създадени, би трябвало, надеждни икономически и културни връзки?
Генералът (така българските медии уважително наричат премиера, който навремето е бил генерал в полицията) много пъти за една година каза, че енергийното сътрудничество с Русия не дава нищо на българския народ, а само обезобразява екологичния образ на милата родина. И че съществува опасност за попадане под енергийна зависимост от Русия. Той наричаше предатели и заплашваше да привлече към отговорност предишните леви управници на страната, които скрепиха със своите подписи съгласието на България да участва в енергийните проекти и които убедително доказваха изгодата от това участие.
От време на време членовете на кабинета на Бойко Борисов смекчаваха резките изказвания на своя шеф, като обясняваха, че въпросите изискват допълнителен анализ, необходими експертизи на специалисти, включително европейски.
Москва не можеше дълго да се примирява с това протакане и да бави реализирането на проекта, в който намериха своето място и роля много европейски държави, а съседите на България направо мечтаят да я заменят в това крупно мащабно действие. Владимир Путин изпрати своя първи заместник Виктор Зубков в София - спешно да "свери часовниците". Българското ръководство, както се и очакваше, сложи козовете на масата. То е готово да се влее в "Южен поток", но при едно условие - да получава руски газ по цени, по-ниски, отколкото в цяла Европа.
След като Зубков си замина, завидна активност прояви посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик, известен тук като защитник на генномодифицираните продукти, на телепрограмата "Стъклен дом", на гей парадите, но най-вече - на енергийната независимост на България. Пратеникът на Путин още не бе долетял до Москва, а мистър Уорлик внезапно се появи при министъра на енергетиката Трайчо Трайков и поиска обяснения за обсъжданите енергийни проекти. Посланикът покани на тази непланирана среща представители на подбрани от него медии и поиска от министъра на една суверенна държава отчет за бъдещите договори с Русия и дори за конкретни детайли на тези документи. Това бе направено под предлог за грижа за енергийната сигурност на страната и региона, за диверсификация на енергетиката (посланикът лобира в интерес на американската кампания "Шеврон" за търсене на газ на територията на България), както и за прозрачност - българският народ трябва да знае хода на преговорите. Така посланикът още веднъж безпардонно показа стремежите на САЩ да ограничат руското влияние в региона и да засилят своето - зад океана.
За да конкретизират постигнатите от Зубков договорености, във Варна пристигнаха министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко и вицепрезидентът на "Газпром" Александр Медведев. В царската резиденция "Евксиноград" в течение на два дни се проведоха преговори с българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След първия ден Трайков се появи пред журналистите много блед, объркан и заяви, че преговорите са изморителни, че перспективата им е тъмна, че за нищо не успяват да се договорят -  руснаците не искат да намалят цените на газа.
Говорейки за тъмнина, министърът на енергетиката попадна в десятката. Невероятно, но факт: на следващия ден българо-руските преговори в царския дворец повече от час текоха в тъмнина - в прекия смисъл на думата. И в ужасна горещина, защото спряха да работят всички климатици. Авария в енергоснабдяването остави без светлина министрите на енергетиката на двете страни и премиера, който пристигна на помощ на Трайков. Точно в това време те се консултираха в тесен кръг. Българският министър прие тъмнината в резиденцията с укор към своето ведомство, а неговият руски колега - с чувство за хумор.
Когато след идването на аварийната група отново стана светло и прохладно и преговарящите престанаха да шикалкавят на тъмно. Дискусията продължи цялата нощ. В 2 часа и 45 минути Трайков доложи на шефа си, че са се договорили за всичко. А на сутринта двамата министри подписаха протокол за резултатите от преговорите по доставката на руски природен газ в България и "пътната карта" на проекта "Южен поток".
Генералът несъмнено успя в главното - продаде изгодно своето "да" на руските партньори. Очаква се руският природен газ за България да поевтинее с 3-7%. Няма да има посредници при доставката на синьото гориво - "Газпромекспорт" ще започне да го продава пряко на държавната компания "Булгаргаз". Ще се ускори реализирането на мегапроекта "Южен поток". "Газпром" и "Булгартрансгаз" ще регистрират в България съвместна компания с равни дялове от по 50%. За превозването на допълнителни 46 млрд. куб. м газ от Русия всяка година ще е необходимо да се прокара нов тръбопровод, който ще принадлежи на смесената компания, а съществуващата транспортна мрежа ще стане българска собственост на 100%. Чертежите на трасето, разчетите за инвестициите и тяхната възвръщаемост трябва да бъдат готови до началото на следващата пролет.
Готова е и "пътната карта" за строителството на АЕЦ "Белене", която също е била обсъждана при преговорите в "Евксиноград", подчерта шефът на кабинета. В течение на месец и половина двете страни ще работят за привличането на европейски инвеститори и се надяваме към края на септември вече да получим резултати.
"Решенията, което взехме, имат взаимоизгоден характер", коментира резултатите от преговорите вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев. "Нямам усещането, че сме прекалили с отстъпките пред нашите партньори. Сега ние имаме ясна представа за българския газов пазар и за неговите големи перспективи. Българите не използват широко газ в бита и за сметка на известно намаляване на цените може да се увеличи неговото потребление и доставките за страната. Разбрахме се да подпишем нови дългосрочни договори - вече без посредниците - до 30 юни 2011 г. Те са разчетени за 10-годишен срок. И ще встъпят в сила в хода на изтичането на старите договори - през 2012 г.
Никой от участниците в преговорите не каза какви ще са преференциалните цени на газ за България. До 15 август "Газпромекспорт" ще представи проект за условията на новите договори.
Но някои политици, без да имат нито аргументи, нито факти, вече изказват съмнения за това, че договореностите са оптимални: демек, трябваше да се измъкнат от руснаците по-големи отстъпки. Пресмятат вече количеството левове, които "Южен поток" ще донесе в полупразната паничка на бюджета и не скриват разочарованието си. Искат, досущ като посланика на САЩ, прозрачност и пълен отчет за хода на преговорите, като че в подобни дейности не съществуват конфиденциални аспекти.
Като изразяват недоволство от постигнатото, противниците на сътрудничеството с Русия ще увеличават натиска върху ръководството на страната и върху общественото мнение. Според наблюдатели не е изключено към момента на подписването на конкретните договори позицията на България отново да претърпи някаква промяна.

От руското електронно издание "Свободная пресса"

 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1369

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 977

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1406

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1389

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1407

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1485

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1376

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ