17 Февруари 2019неделя09:32 ч.

Гаф на МО прекрати поръчката за ремонта на Ан-30

автор:Дума

visibility 1249

Военното министерство прекрати една от ключовите поръчки за модернизация на армията. Става въпрос за процедурата за ремонт на самолета за въздушно фотографиране Ан-30. Причината за спряната процедура е сгрешен интернет адрес, който не води до документи по поръчката.
Министър Красимир Каракачанов обясни, че става въпрос за "нарушения, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата". Освен сгрешен адрес има объркано изискване в каква валута да бъде офертата. Не е посочено и как биха могли да се сравнят оферти, за които е позволено да бъдат предоставяни в евро или лева. Сумата за ремонта е 5 милиона лева, без ДДС.
Ан-30, който трябва да бъде ремонтиран, е единственият военен транспортен самолет за въздушно фотографиране, с който разполагаме. Самолетът се използва в мисиите по Открито небе, оказвал е помощ и при донорски ситуации.
Това не е първият път, в който МО отменя поръчка заради сгрешена документация, припомня Медиапул.
При прекратяването на подобни поръчки в МО обикновено възникват подозрения за някакви нарушени интереси. Заради зачестилите подобни случаи се стигна до леко абсурдната ситуация дори представители на политическото ръководство на министерството да обясняват, че проблемите се дължат само на неумението на чиновниците в МО.
Миналата година военният министър Красимир Каракачанов прекрати съмнителната поръчка за покупката на четири учебни самолета за над 2,5 млн. лева. Toва стана, след като подозренията, че поръчката е нагласена за определен участник, стигнаха и до парламента.
После МО призна гаф с поръчката за ремонт на хеликоптерите Ми 17 и Ми 24 за над 31 млн. лева. Тя бе пусната със сгрешена документация, от която не става ясно колко точно машини иска да ремонтира министерството.
Заради грешки в подготовката на процедурата пък МО има проблеми и с покупката на пиросредства за авиацията.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32