Гъбите преборват умората
/ брой: 129
Около 150 грама гъби може да се консумират всеки ден без риск за здравето ни, а продуктът е истинско депо на витамини и хранителни вещества, които влияят положително върху работата на сърдечносъдовата и нервната системи, прогонват умората и имат антитуморен ефект. Това обясниха експерти, интервюирани от РИА Новости.
"Една порция обикновено е от 120 до 150 грама. Ако няма болести, които ограничават консумацията на гъби, тогава по принцип можете да консумирате гъби всеки ден, без това да навреди на здравето ви", уточни диетологът и доктор на медицинските науки Елена Ливанцова. Експертката отбеляза, че антитуморният ефект е свързан с наличието в тези еукариотни организми на Silenum и витамин С, които са силни антиоксиданти. Гъбите са източник на протеини, витамини от групи В и С, никотинова и фолиева киселина, калций, фосфор, калий и желязо. Всички тези елементи имат позитивен ефект върху работата на сърдечносъдовата и централната нервна система, укрепват костната тъкан, оказват антиоксидантно действие върху организма и имат благоприятен ефект върху кръвообращението.
В същото време гъбите имат минимално съдържание на мазнини и не съдържат холестерол, тъй като са от растителен произход, така че могат да бъдат включени в диетата на хора, страдащи от затлъстяване. В допълнение гъбите може да са от полза за диабетиците, защото въглехидратите са представени от диетични фибри, което спомага за намаляване на нивата на кръвната захар.
Противопоказания за консумация на гъби, както обясняват експертите, са предимно болести на стомашно-чревния тракт в острата им фаза: гастрит, пептична язва, колит, панкреатит, бъбречна и чернодробна недостатъчност. В същото време лекарите са съгласни, че гъбите не трябва да се консумират сурови.