28 Ноември 2021неделя13:20 ч.

Фронтовата палитра на храбростта

Сборник представя художници, съпреживели славата и мъката от четири войни

/ брой: 171

автор:Дума

visibility 1540

Христо Цеков

След 65 години от края на Отечествената война през 1945 г. и вече отбелязали Деня на победата - 9 май, над фашизма, на културния хоризонт се появи интересната творба, посветена на онези хора, които с четка в ръка нарисуваха своя поглед към тези събития. Фронтовата палитра е обобщена със заглавието "Храбростта и мъката на България", а авторът Цоко Гергов. Всъщност в книжния фонд влезе един тритомник с посоченото заглавие, като в единия е събрана поезията, посветена на бойното поле, със съставител Драгомир Шопов, а съставител на другия том, в който бе издадена и прозата, посветена на събитията, е Георги Георгиев.
В тома с фронтовата палитра авторът Цоко Гергов умело е сътворил очерци за 89 художници, които са съпричастни и пряко са участвали в бойните действия в поредица от войни. В тяхното творчество и живот присъстват както наблюденията и преживяванията от Балканската и Междусъюзническата война, така и от Първата световна 1915-1918 г. и Отечествената война 1944-1945 г. По свой начин

тези автори са вписали имената

си в разгрома над фашизма.
Войната, която винаги е била престъпление против човечеството, сега е и безумие не само както твърди английският философ Джон Бернал. Освен това при възникването тя винаги е и мерило за национално самосъзнание и готовност за защитата на отечеството.
В такива моменти, когато трябва да се отстоява националната кауза, заедно с професионалния на фронта отива всеки, можещ да борави с оръжието, с което според Амброаз Биро се уточняват и очертават държавните граници. На бойното поле имаме пълна промяна на участниците в битката, те престават да бъдат тези, които са били. Тук инженерът сменя ъгломера с оръдието, шофьорът слиза от автобуса и поема танка, сапьорите, свързочниците или химиците се превръщат в нещо нова, което има други функции. А над всичко стои

каузата на защитници на майка България

С не по-малко чувство на родолюбие и готовност за всеотдайност са и дейците на перото, на сцената, на четката... Тъкмо за тези наши сънародници Цоко Гергов ни предлага един алманах с образи на майсторите на изобразителното изкуство. Някои от тях са държали в началото оръжието и са се мерили в противниковата полоса, а след това с четката си на художници са пресъздавали разтърсващи съзнанието бойни моменти. Други са били свидетели на свистящите куршуми и заглъхващите бомбени тътени... Били са при различни условия по време на войните, но важното е, че създават и остават за поколенията платна с картини, говорещи за героичните моменти от българската военна история.


Авторът на сборника е събрал на едно място "досиетата" на българските художници, съпричастни с войните през ХХ век, като е създал един енциклопедичен труд. Защото става дума за една задълбочена, сериозна, свързана с много трудности изследователска работа. В крайна сметка разтваряйки

страниците на "Фронтовата палитра"

читателят се запознава и научава подробности в чисто житейски и най-вече в професионален план за някои много известни, за други малко известни, за трети въобще неизвестни, а и дори забравени в днешното време люде. Нека започнем с имената на Ярослав Вешин, Борис Денев, Димитър Гюдженов, Александър Божинов, Сирак Скитник, Константин Щъркелов, Владимир Димитров-Майстора и др., имена на хора, участвали и в трите съдбовни за България войни в началото на ХХ век. От очерците се разбира кой в колко войни е участвал, някои като офицери, втори като редници, малцина от тях в качеството си само на длъжност като художници... В третата част на книгата, наименована "Взривените палитри", очерците са за тези, които "оставят костите си" на бойните полета и никога не завръщат.
Композиционната постройка на книгата дава възможност да се разберат точно по кое време са били художниците на фронтовата линия - 1912, 1913, 1915-1918 г. и отделно по време на Отечествената война 1944-1945 г., с въвеждащото заглавие

"През чукарите на Югославия и пустата на Унгария"

В края на произведението е съставена и справката за Първата военна художествена изложба "Фронт и тил", която е продължила от 26 ноември до 10 декември 1944 г. Дейците на фронтовата палитра са на вниманието на българската общественост още по време на Отечествената война.
В днешно време, когато се вайкаме и самоунищожаваме със "сълзите", че не сме на европейско ниво, нека си припомним, че на организираните Берлински майски международни изложби през 1916 г. България се представя от 25 автори с 247 творби, а в следващата експозиция от  1917 г. участват 31 художници и показват своите 66 творби.
Книгата на Цоко Гергов е обогатена с качествен снимков материал на портрети и картини на представените в очерците художници.
Създателят на сборника, макар че е без претенции за писателска ерудиция, въпреки че е автор на над 100 публикации по въпроси на художествената култура, е с потенциални възможности да разшири кръга на имената на хората в изобразителното изкуство, пряко или опосредствено свързани с войната. Всъщност по негово изявление вече са в ръкопис и подготвени в сборник факти за онези пропуснати или забравени дейци на фронтовата палитра, за които толкова малко знаем. Обстоятелство, което е предпоставка в недалечно бъдеще да станем свидетели на

второ допълнено издание

на този, по всеобщата оценка, енциклопедичен труд.
Вместо заключение заедно с изразените високи оценки към труда на Цоко Гергов по време на представянето на книгата в НДК и споделените лични позиции за книгата от художниците Георги Трифонов, Красимир Петров, Стефан Николов и др. ще ми се да прибавя няколко думи от документираното мнение на председателя на СБХ проф. Ивайло Миреч: "...Книгата има енциклопедичен характер, което я прави много достъпна и може да бъде четена на отделни части... Бих я препоръчал както на художници и студенти, така и на най-широк кръг просветени читатели, които могат да научат много за българското изкуство (военно и цивилно) и за българските художници - войници, офицери и човеци."

* Тритомникът "Храбростта и мъката на България" (поезия, проза, батално изкуство) се издава по решение на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните в България.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ