19 Септември 2021неделя10:53 ч.

Франция разширява местата, за които ще трябва ковид пропуск

автор:Дума

visibility 950

През август във Франция здравният пропуск ще бъде задължителен за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси на дълги разстояния и лечебни заведения, освен при спешни случаи, пише БГНЕС.

Разширяване на действието на санитарния пропуск, задължителна ваксинация на медицинските работници и изолиране на положителни случаи на Covid-19 за десет дни – това са основните мерки на здравния законопроект, окончателно приет от Парламента в неделя и обобщен от френският „Льо Фигаро“.

Санитарния пропуск - отрицателен тест за Covid, ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване - влезе в сила тази седмица в „места за отдих и култура“, събираща повече от 50 души. С изключение на 12-17-годишните, освободени от санитарни пропуски до 30 септември според споразумението, постигнато между депутати и сенатори.

През август, според законопроекта, този пропуск трябва да важи за кафенета, ресторанти, панаири и търговски изложения, както и за самолети, влакове, автобуси за дълги разстояния и лечебни заведения, освен в спешни случаи. И за търговски центрове по решение на префектите. Липсата на контрол в транспорта ще се наказва с глоба от 1 500 евро за неговия мениджър, една година лишаване от свобода и 9 000 евро глоба в случай на вербализация повече от три пъти за 30 дни.

За останалите места, засегнати от пропуска, техните мениджъри, които не проверят, ще бъдат уведомени от административния орган, след което мястото може да бъде затворено за максимум седем дни. В случай на нарушение повече от три пъти в продължение на 45 дни, управителят ще получи една година лишаване от свобода и глоба от 9 000 евро.

От служителите в съответните сектори ще се изисква санитарен пропуск от 30 август. Служител без доказателство ще бъде отстранен, без заплащане. Ако ситуацията продължава повече от три дни, лицето ще бъде извикано на интервю, за да проучи „средствата за регулиране на положението му, по-специално възможностите за разпределение“ на длъжност, за която не се изисква санитарен пропуск.

Използването на фалшив санитарен пропуск ще бъде наказано с глоба от 135 евро - шест месеца лишаване от свобода и 3 750 евро глоба, ако това се случи повече от три пъти за 30 дни. Санкциите в случай на разрушаване на център за ваксинация ще бъдат увеличени.

Разрешението само на един родител е необходимо за ваксинация на детето. Тези над 16 години не се нуждаят от родителско разрешение и могат да решават сами.

Законопроектът налага задължително ваксиниране на служители в болници, клиники, домове за възрастни хора, пожарникари, определени военни, както и за професионалисти и доброволци, които се грижат за възрастни хора, включително у дома.

Това задължение за ваксинация (или представяне на сертификат за възстановяване след Covid-19) влиза в сила от 15 септември. Дотогава съответните специалисти ще могат да представят отрицателни тестове, а след тази дата, те трябва да са получили първа доза от ваксината.

Изключения са възможни за хора, които имат медицинско противопоказание за ваксинация.

На професионалисти, които откажат ваксинацията, ще бъде забранено да практикуват, със спиране на заплатата.

Хората с положителен тест за Covid-19 трябва да бъдат поставени в изолация за период от десет дни на място, което те определят. Изолацията може да приключи по-рано, ако тестът е отрицателен.

Ще бъде възможно обжалване пред съдията за свободи и задържане.

Хората ще могат да излизат само между 10:00 ч. и 12:00 ч., и при спешни случаи.

Здравната застраховка ще гарантира, че изолацията е спазена, но в случай на съмнение за неспазване, въпросът ще бъде отнесен до префекта, който може да извършва проверки. Хората, които не спазват изолацията, ще бъдат глобени в размер на 1500 евро.

Този законопроект се основава на удължаването до 15 ноември на преходния режим на постепенно излизане от извънредното положение, а не до 31 декември, както първоначално пожела изпълнителната власт. Този режим дава възможност да се разпореждат ограничителни мерки (движение на хора, достъп до заведения, отворени за обществеността и т.н.), включително санитарен пропуск.

Извънредното положение в сферата на здравеопазването също е удължено в Реюнион и Мартиника до 30 септември. Там е поставен вечерен час. Гваделупа, Сен Бартелеми и Сен Мартен също ще бъдат в извънредно положение, ден след приемането на закона. Текстът също така отваря вратата за прилагането на този режим в Майот.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ