08 Декември 2021сряда02:52 ч.

Снимки Вихра Пешева

"Формат 30/30" стана на 20 години

Традиционната годишна изложба за живопис на галерия "Астри" се открива на 25 ноември

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 494

Двайсетата изложба за живопис "Формат 30/30" се открива на 25 ноември с вернисаж от 11 до 19 ч. в столичната галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34. Творбите на 84 автори може да се разгледат до 29 януари 2022 г.

За фактите и емоциите в 30/30 разказва Вихра Пешева. Първата изложба "Формат 30/30" отвори врати през декември 2002 г. с 47 участващи художници. Оттогава изтичащото време или различните пътища ни разделиха с някои от тях, за които пазим светъл спомен, но с повече от половината художници сме заедно и досега. Благодаря им за всички уроци, които ми дадоха, за цялата подкрепа към галерията и идеята на изложбата, казва галеристката. 

През двете десетилетия на съществуването ѝ в изложбата са участвали повече от 1000 художници - от различни краища на България, различни поколения, стилове и направления. От съвсем млади и дебютиращи автори до знакови имена, символи на съвременната българска живопис. Чуждестранното участие на художници също е внушително: от Австрия, Австралия, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Мадагаскар, Македония, Румъния, Русия,  Франция, Сърбия, САЩ и др. Изложбата е гостувала в Истанбул/Европейска столица на културата и Ла Рошел/Франция. "Формат 30/30" е бил и в основата на участието на галерията в Салоните на частните галерии, организирани от СБХ и от НДК. 

Изложбата бързо израсна; дълги години редях по повече от 400 платна в една изложба с над 140 участници. Но тези цифри, макар и зашеметяващи на фона на размерите на галерията, а и изобщо, никога не са били цел. Исках и давах шанс. Балансирах в хармонията. И ужасно много се учех. Не преставам да се уча и сега, на двадесетата година на "Формат 30/30", признава Вихра. И тъй като познанието с възрастта приема различни форми и посоки, то никога не ми е достатъчно и всяка следваща изложба е нова, различна, уникална.

"Формат 30/30", с особената сила на своята природа, промени не само всички нас, пряко свързани с организация и участие в нея. Тя промени квартала, в който е, промени начина, по който се съизмерваме и вече е знак не само на галерия "Астри", но и поредното доказателство, че заедно означаваме повече, споделя галеристката.

Тази изложба е на всички ни, затова изпитвам благодарност и дълбоко уважение към всички, свързани по някакъв начин с нея: към художниците, към посетителите и колекционерите, към случайните минувачи, спрели ход пред витрините на галерията, без които е невъзможно съществуването на красотата. Вярвам, че отново заедно ще извървим сложния днешен период. Защото сега нуждата от красота е още по-голяма, убедена е Вихра Пешева.

 

 

 


 

 


 

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ