30 Септември 2020сряда02:39 ч.

Мистерии

Филм разгадава тайните на Мачу Пикчу

Най-загадъчното в историята на древния град е внезапното изчезване на жителите му

/ брой: 51

автор:Зора Богданова

visibility 1878

Екип на частната американска компания "Хистъри Пикчърс" обяви, че е приключил заснемането на много интересен филм, посветен на мистерията Мачу Пикчу, който може би ще разбули поне част от тайните на това природно чудо. Лентата ще бъде показана в средата на април т.г. В създаването й са използвани безмоторни самолети, дронове и ултрамодерна техника.

Мачу Пикчу е названието на легендарен град на инките и архитектурен комплекс в перуанските Анди, построен от инките през XV в. на надморска височина 2430 м и включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Изграден е като планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакута стотина години преди краха на империята му и просъществувал до 1532 г. - тогава испанските конкистадори я завладяват. Точно в тази година всички жители на Мачу Пикчу мистериозно се "изпаряват". Градът тъне в неизвестност до 1911 , когато откривателят му - американският историк Хайръм Бингам, разказва на света за него.

Отскоро Мачу Пикчу е в списъка на новите седем чудеса на света. В историята му има много загадки, които досега не са обяснени. Ето шест от тях. 

Първа загадка. Какво представлява архитектурният комплекс? 

Хайръм Бингам смята, че е религиозен център на инките. Той открил в града 178 скелета - предимно женски. И констатирал, че в това планинско място са живели най-красивите девственици на племето инки, посветили живота си на бога на Слънцето и поради това ревностно му служили. По-късно обаче американецът изяснил, че скелетите са мъжки. Според британския историк Хенри Олдман, Мачу Пикчу е военна крепост, построена от древен народ доста преди инките да се появят в тези земи. Съвременни учени са на мнение, че архитектурният комплекс е изграден в чест на същество, дошло от небето, чийто образ е увековечен в много пещери.  

"Истината е друга: комплексът е астрономична обсерватория. Географското му разположение е идеално за наблюдения на звезди и планети", убеден е руският археолог Виталий Семьоркин. Може би е прав: на едно от площадчетата в града има ромбовиден камък, издялан така, че е досущ като съзвездието Южен кръст.

Загадка 2. Кой е създал града? 

Официалната версия е, че майсторите са от племето инки. Но според много учени това племе не било достатъчно вещо в областта на строителството и надали е могло да сътвори архитектурното чудо.

Втората версия е, че Мачу Пикчу е дело на атлантите или лемурийците. Поддръжниците й твърдят, че инките просто са открили случайно готовия град и се нанесли в него.

Най-смелата и екзотична хипотеза е, че перуанският град е проектиран и изграден от извънземни. Защо пък не? Инките, които дори не са изобретили колелото, надали са могли да измайсторят идеално гладките каменни стени на постройките. Да не говорим за идеално точните инженерни изчисления...

Загадка 3. Защо градът е построен в толкова неудобно място? 

Първата хипотеза е, че инките са искали да бъдат колкото се може по-близо до Слънцето, тяхното върховно божество. Втората гласи: това племе смятало, че на Север от езерото Титикака се намира земният рай. И изградило града си именно северно от споменатия водоем.

Според третата хипотеза инките смятали, че най-красивите пейзажи притежават магична сила. По този показател Мачу Пикчу е пълен отличник.

Загадка 4. Защо инките напуснали внезапно града си? 

Първата версия е, че епидемия от едра шарка или чума покосила жителите на Мачу Пикчу. Още една правдоподобна хипотеза: диви племена нападнали града и избили населението му.

Испанският археолог Диего де Маронильо има друго обяснение: Мачу Пикчу бил резиденция на владетеля Пачакута, но когато неговата империя паднала под натиска на испанските завоеватели, градът загубил значението си и жителите му го напуснали.

Загадка 6. Как Мачу-Пикчу се е запазил досега? 

Инките изградили град, без да използват каквито и да било смеси, свързващи и спояващи отделните строителни елементи. Всички сгради се крепят на собственото си тегло. Каква е тази архитектура, какви са тези архитекти?

Много въпроси, нито един конкретен и изчерпателен отговор.

Яйца за Караянчева в Благоевград, освиркаха Гешев в Хасково

автор:Дума

visibility 117

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 117

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 197

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 102

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 117

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 101

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ