17 Април 2021събота05:49 ч.

Корнелия Нинова:

Евтино се разпродават държавни активи

През тази година управляващите слагат на тезгяха 50 предприятия

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 52

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова попита вчера финансовия министър Симеон Дянков защо в криза евтино се разпродават активи. По думите й от тях се очакват приходи от едва 118 млн. лв., а само "БДЖ Товарни превози" имало активи за 300 млн. лв. Дянков обясни, че тази сума са приходите, очаквани от концесионни такси и следприватизационен контрол, а не от раздържавяване. Той не съобщи какви са разчетите за приходите от продажбата на тези фирми.
В плановете на правителството през тази година за раздържавяване са предвидени 50 предприятия. Приходите от нея ще влязат в бюджета през 2013 г.,  посочи Дянков в отговор на депутатски въпрос. Сред тях са остатъчни дялове от ВМЗ "Сопот" и имоти на ТЕРЕМ, комплексът ИПК "Родина", "Техноекспортстрой", 33 на сто държавни дялове в електроразпределителните ЧЕЗ и Е.ОН и други. Дянков обясни и че през Българската фондова борса ще се търси инвеститор за до 25 на сто от Българския енергиен холдинг.
Парите в Сребърния фонд ще нараснат от сегашните 1.8 млрд. лв. на 2.1 млрд. лв., защото тогава по сметката на фонда ще бъдат внесени 300 млн. лв. - приходите от приватизацията на "Булгартабак холдинг" и EVN, съобщи Дянков. В отгово на друг въпрос финансовият министър отново обясни тезата си за нуждата от по-активно управление на средствата в Сребърния фонд, като се очаква следващата седмица да бъдат готови законодателни поправки, които да позволят по-висока доходност от активите на фонда.
Активите на фонда, включително доходността от инвестиции, могат да бъдат използвани само за трансфери към ДОО, тоест фонд "Пенсии", а не за изплащане на каквито и да било задължения, в това число погасяване на държавен дълг. Сегашният закон не го позволява, както няма да го позволява и законът, в който предстоят някои промени, каза Дянков. По думите на финансист номер едно действащият закон незаслужено игнорира възможността за инвестиции в местни, български инструменти както на национално, така и на общинско ниво.

Пламен Орешарски:
Сребърният фонд ще бъде похарчен

 
Според ексфинансовия министър Пламен Орешарски готвените промени означават, че Сребърният фонд ще бъде похарчен. По неговото мнение, когато резервите на една страна се инвестират в дълга на същата тази страна, това означава харчене на резервите. "Тоест Сребърният фонд така, както чух от министъра, ще бъде похарчен, като преди това инвестиран в ДКЦ", обясни Орешарски.
 

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ