29 Юли 2021четвъртък06:07 ч.

Европейските измерения на Димитър Димов

Ново изследване на Людмила Григорова върху творчеството на големия български романист

/ брой: 197

visibility 1156

Йордан К. Йорданов

    Людмила Григорова ми направи напоследък повече от силно впечатление, защото я познавах преди всичко като англицист, изследователка на Оскар Уайлд, на английските викторианци, на западноевропейски творци - немски, френски и австрийски автори. За себе си открих, че немалка част от своята изследователска дейност тя е посветила на българската литература - на Владимир Башев, Минко Николов, Исак Паси, Никола Вапцаров, Вера Мутафчиева, Богомил Райнов, Петър Караангов, Владимир Левчев, Ефрем Каранфилов, Евтим Евтимов, Петър Алипиев, Йордан Йовков, Стефан Продев.
    От българската класика като че ли най-устойчив винаги е бил интересът й към Димитър Димов - тя общува с Нели Доспевска, дебатира с Кръстьо Куюмджиев по повод Димитър Димов, а от дълги години я занимава и проблемът за женските образи в творчеството на българските писатели.
    Най-новото изследване на Григорова като че съчетава всички тези елементи на "мозайката" на нейните научни интереси - "Димитър Димов: La femme modernе. Български и европейски паралели". Макар поводът и същинският предмет да е романовото творчество на Димитър Димов ("Осъдени души", "Тютюн"), разбиран като един от нашите "най-европейски" писатели, Л. Григорова акцентува именно върху европейските паралели.
    Тя очертава най-пълно кръга на любими, предпочитани, необходими автори за Димитър Димов: Проспер Мериме, Бласко Ибанес, Стефан Цвайг, Пол Бурже, Марсел Прево, Виктор Маргерит.
    Женските образи на Димов са представени в паралелен прочит и на прочути героини на български класически творци, едни отговарящи на концепцията за la femme modernе: Андрей Протич, Димитър Шишманов, Г. П. Стаматов, а други като Йордан Йовков и Димитър Талев - в противовес на нея, отнасяйки се бунтарски към статуквото. Чест прави на Л. Григорова, че възстановява тяхното място в нашата култура. За разлика от партизанстващи и нечетящи изследователи, за които е важно да разделят българската литература на "лагери" - по най-различни принципи.
    Резултатите от изследването на Людмила Григорова са категорични - Димитър Димов, българските творци са част от европейския литературен процес. Особено интересно е това изследване и защото е един от немногото български приноси към Gender Studies. При това принос на високоерудиран автор, който разполага в тези 500 страници едно енциклопедично богатство на културни препратки. Най-важното достойнство на тази книга е, че авторката ни "разказва" българската литература, каквато я познаваме, каквато я четем, каквато не бива да я забравяме.
 

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ