07 Юли 2022четвъртък11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Евробарометър: Само 22% от българите одобряват санкциите

Половината ни сънародници са с отрицателно отношение към САЩ

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 488

Одобрението на санкциите срещу Русия, които ЕС наложи заради войната в Украйна, е най-ниско в България, показват данните от пролетното проучване на Европейския парламент Евробарометър, проведено в периода 19 април - 16 май. Само 22% от българите, участвали в изследването, одобряват категорично санкциите срещу Русия. Още 22% са склонни да одобрят мерките. Същевременно 20% от респондентите по-скоро не са съгласни със санкциите, други 22% изобщо не ги одобряват, а 14% не са сигурни какво да отговорят (делът на последните също е най-висок в целия ЕС).
Като цяло в ЕС категорично одобрение на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна изразяват 51% от анкетираните, а други 29% са по-склонни да ги одобрят. Само 9% не са склонни да одобрят санкциите, а 6% изразяват категорично неодобрение. Най-високо одобрение санкциите срещу Русия имат в Швеция, Дания, Португалия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Финландия. Другите държави с чувствително слабо одобрение на санкциите са Кипър и Словакия.
49% от българите имат положително виждане за ЕС, което е спад с 2 пункта спрямо края на 2021 г., показват данните от проучването. Почти всеки втори наш сънародник оценява положително Китай и Русия, а 53% имат отрицателно отношение към САЩ, докато само 40% ги харесват.
Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".
Русия се оценява положително от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ - 58%. Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.
Две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ