15 Август 2020събота08:08 ч.

Позиция

Евро-секс-опричнина

За Истанбулската конвенция думата трябва да имат хората

/ брой: 17

автор:Мирослав Попов

visibility 2083

    БСП поиска Конвенцията срещу насилието над жени да се подложи на референдум. Логично. Левицата бе длъжна да действа много по-решително, след като се оказа, че първото обсъждане на конвенцията - провело се на 23 януари от 11 до 13. 45 ч. в аулата на Софийския университет, фактически ще бъде и единственото. И след като "деполитизираният" телевизионен референдум по БНТ, според който почти половината от гражданите все пак някак подкрепяли евентуалното й ратифициране. България трябва да бъде предупредена за щуротиите, които може да донесе приложението на конвенцията. Нека да отидем на референдум, нека привърженици и противници на ратификацията да имат равни възможности да обосноват позициите си. Пък тогава, "нетелевизионерски" и не по находчивата методика на проф. Фишкин (промените в нагласите да се измерват в началото и в края на представянето на някакъв проблем), а съвсем реално, с гласуване, да оценим как всъщност мислят българите. 
От сряда следобед парламентарните комисии започват да обсъждат спорния документ. Господа управляващите бързат - защо ли? Нека малко да поизчакат. Един референдум е възможно най-доброто основание за провеждане на национален дебат, в страна, която по свобода на медиите е подреждана на 110 - 115 място в света.
    В последните часове станаха особено интензивни опитите да се прикрият спорните места в текста на конвенцията. При един свободен национален референдум 80-страничният Обяснителен доклад към конвенцията няма да може да бъде скрит, както бе досега. Точно общественият дебат е това, което ни е нужно. Прави чест на нашата Света православна църква, че си позволи да застане на страната на истината, когато множество политически и медийни фактори застанаха от другата страна. Само в реален дебат, със силата на фактическите текстове и автентичните обяснения към тях, сънародниците ни ще разберат, че спорът съвсем не е дали някои да бият жените и децата си.
    Главното в спора по Истанбулската конвенция не е насилието, за съжаление. Главното е друго. Целта е еднополовите двойки напълно да се приравнят към двуполовите. Едни организации да обикалят детски градини и училища и да реализират в тях проекти, според които момченцата и момиченцата могат да си променят пола. За тази дейност ще се отделят милиони. Казват ни - може да редуцираме още часове от общообразователните дисциплини, но пък дейците на ДЖЕНДЪР  ОБРАЗОВАНИЕТО ще налагат своите стандарти. Пари и време ще се намерят... В кое училище най-успешно се прокарва джендър идеологията? Ще наградим колектива! И да се създаде един наднационален орган за надзор, който да санкционира "нарушителите", немислещи съобразно каноните на конвенцията. Някаква евро-секс-опричнина, ако ползваме термина от времето на Иван Грозни.  
Скандалът можеше да бъде избегнат, ако изпълнителната власт - очевидно свръхпристрастна към темата и философията на конвенцията, си бе дала сметка, че това, което върши, е прекалено нагло. Разговорът може да започне с анализ на делата и преписките за семейно насилие - само че сериозен и прецизен.
Обяснителният доклад към конвенцията все още не е представен на обществеността. В него най-спорните въпроси намират отговор и този отговор не е толкова в подкрепа на ратификацията. Да прочетем доклада! Натискът, който се упражнява върху България, очевидно е впечатляващ. Дано да удържим.         


 
 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 185

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 939

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 687

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 221

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ