21 Юли 2019неделя07:27 ч.

Срещи

Евгения Живкова: Политиката е изморителна и натоварваща

Предпочитам да се занимавам с бизнеса си

/ брой: 46

автор:Зорница Веселинова

visibility 1159

Завършва средно образование в столичното Национално експериментално училище. През 1988 получава магистърски степени по история и философия от СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по история и теория на културата.

От 1988 до 1992 г. специализира в областта на древната индийска култура и работи в Института по култура към БАН. В 1991 създава модна къща "Жени Стил". През 1999 учредява фондация "Людмила Живкова - Знаме на мира" и възстановява международната асамблея "Знаме на мира". Народен представител е в 39-то и 40-то Народно събрание от парламентарната група на "Коалиция за България", безпартийна.

Днес е Осми март. Някои жени зачитат този празник, други - не, трети го честват при изричното условие, че нежният пол трябва да се уважава не само на една дата, а целогодишно. Вие от коя категория сте, г-жо Живкова? 

- Аз съм от категорията жени, които смятат, че Осми март е международен женски празник и жените би трябвало да го празнуват или поне да се почерпят.

- Някой изненадвал ли ви е по случай този празник?

- Когато бях народен представител, Стефан Данаилов винаги подаряваше по една роза на жените от парламентарната ни група. Това беше много приятен жест.

- Приятен бе жестът на съпруга на перничанка около 50-те, с която тези дни пътувах в автобус за София. Тя се похвали, че мъжът й връчил 150 лв., за да си купи модерни обувки на токчета. Жената сподели, че навремето много обичала да се разхожда по улиците на столицата и да се любува на елегантните жени, чиито токчета леко потропвали по тротоара. Елегантни ли са българките сега?

- Има и елегантни. Но да си на токчета сега е рисковано - много улици са разбити. 

- Ако не сте присъствали на състоялия се наскоро в столицата Виенски бал, сигурно сте гледали снимки. Как бихте коментирали тоалетите на жените?

- Видях снимки на 3-4 жени, бяха облечени добре. Имена няма да спомена.

- Можете ли да посочите някои от известните жени в България, които имат излъчването на дама и външен вид на дама?

- Това не е лесен въпрос. Смятам, че доня Маргарита, съпругата на Симеон Сакскобургготски, има вид на дама. Същото важи за Меглена Кунева и Цветелина Бориславова.

- Елегантни мъже бихте ли посочили?

- Елегантни са Юнал Лютфи, Йордан Цонев и Иван Искров.

- Има ли елегантни мъже в БСП?

- Да, Георги Първанов - когато беше в БСП. Ако питате за елегантни жени в БСП, бих посочила Емилия Масларова.

- Корнелия Нинова елегантна ли е?

- Нинова се облича елегантно, но строго. Трябва да поразчупи малко визията си. 

- Вие бяхте народен представител, сигурно и сега се интересувате от политика. Как си обяснявате факта, че Бойко Борисов три пъти подава оставка, а БСП не взема властта, т.е. не печели парламентарните избори? 

- Явно в момента на БСП не й се получават нещата. Явно хората продължават повече да харесват Бойко Борисов.

- Протестират срещу него, но гласуват за него.

- Ами така излиза, ако можем да се доверим на официалните резултати от изборите.

- БСП започна да се реформира. Корнелия Нинова инициира важни промени. Какво обаче още не е направила, а трябва да направи?

- Бих казала, че все пак трябва да се използват знанията и опитът на кадрите, които в момента примерно не са в Изпълнителното бюро на БСП. Става дума за опитни хора в партията. Това й куца на БСП сега. 

- До 2009 г. бяхте депутат. След това от БСП канили ли са ви пак да се занимавате с политика?

- Каниха ме, но отказах.

- Защо?

- Защото предпочитам да се занимавам с бизнеса си, с модата. Политиката не ми е скучна, но е много изморителна и натоварваща. А и чувствам, че доста ме използваха. Все бях заместник-председател на нещо.

- Ако трябва да кажете мнението си за водача на листата на БСП за евроизборите, кого ще посочите: Сергей Станишев или Елена Йончева?

- За Станишев съм. Не може той да е председател на ПЕС и да не е водач на листата на БСП за евроизборите. Не може да се държим така, като че ли той е от друга партия или от друга държава. Независимо от някои неща, с които партийните членове не са съгласни. 

- Имате две дъщери, които навремето бяха съгласни да участват в ревюта на мама. Какво се случи с тях?

- Голямата - Людмила, участва веднъж, а по-малката - Андреа, участва и сега. Людмила е на 28 години, а Андреа - на 23.

- С какво се занимават вашите момичета?

- Голямото работи във фирма за интериорен дизайн, малкото сега приключва дипломирането си в Нов български университет с магистратура "стайлинг".

- Те ли си избраха какво да учат и да работят?

- Те си избраха.

- Андреа ли би поела щафетата "мода" от вас?

- Тя има това желание, иска и свои неща да прави, разбира се. Но нека първо да си довърши дипломната работа.

- Вие сте сред най-изявените, най-известните български модни дизайнери. Как върви вашият бизнес?

- Не е лесно, но върви. Проблемът са кадрите. В шивашкия бранш ще има още по-големи проблеми, защото няма кадри, няма шивачки.

- Какво става с тези, които се обучават за шивачки?

- Започват частни инициативи, които не зная докъде стигат. Други, които са работили и са с опит, вече са на възраст, младите като че ли много не искат с това да се занимават и всичките ми колеги се оплакват, че няма кадри. И даже се говори усилено за вноса на работна ръка в тази сфера.

- Сериозно ли говорите за внос на шивачки?

- Да. Много предприятия затова си закриха производствата. Зная ги, работила съм с тях..

- Очаквах да се оплачете от покупателната възможност на българите.

- Покупателната възможност също е голям проблем. България е малка страна, трудно се изнася продукцията, тук повече се шият дрехи на ишлеме. А по-хубавите български дрехи са скъпи - не само у нас, но и в чужбина.

- Продавате ли в чужбина?

- Масово не, само единични бройки.

- Харесват ли ги?

- Да. Шестнайсет български фирми участвахме в "Хуз Некст" в Париж, това е едно от най-големите европейски изложения. Помогна ни Агенцията за малките и средните предприятия. Аз участвах в две издания, други колеги - в три. Но никой не поиска повече да участва, въпреки че имаше запитвания, имаше възможност за още  финансиране.

- Какъв е проблемът?

- Проблемът е, че както подчертах, хубавите български дрехи са скъпи. Скъпи са и на търговците. Никой не смее да намали цените много, защото не се знае какви количества ще бъдат поръчани поне първоначално. 

- Имате ли намерение отново да възродите прекрасната инициатива на майка ви "Знаме на мира"?

- Тази година ще има честване, защото се навършват 40 години от първата асамблея "Знаме на мира". Планираме през лятото да има концерти и изложба, посветени на годишнината. 

- Като гледате българските жени на улицата, в магазините, в заведенията, какво е впечатлението ви от тях?

- Впечатлението ми е, че са тъжни, че са намръщени, а не ведри. Това е разликата между настоящето и онзи период, в който токчетата на обувките ни не се чупеха, защото улиците не бяха толкова разбити. Тогава българките ходеха с токчета, не само защото имаха възможност, а и защото можеха да ги покажат някъде и не се притесняваха от дупките по тротоарите и уличните платна. Аз лично си развалих сума обувки, въпреки че се движа предимно с кола. 

- Как бихте коментирали съвременните нрави? Жените станаха мъже, мъжете станаха жени. Не визирам смяна на пола, а поведенческите реакции.

- Трудно ми е да кажа. Сега повечето жени обичат да командват, факт. Жените се еманципират все повече, все по-често ги виждаме на отговорни постове. 

- Хубаво нещо ли е еманципацията?

- Мисля, че да.

- Не бихте ли искали да бъдете една глезена жена, в едно хубаво имение, шофираща една луксозна кола, кръстосваща морета и океани с една прекрасна яхта, спяща в една огромна спалня с балдахин, обгрижвана от един богат съпруг и прекарваща времето си с една компания подобни на вас създания?

- Коя жена не иска това?! Но в даден момент на мен би ми станало малко скучно. Ама не казвам, че не ми се иска.

- Животът на нашите баби и прабаби не е ли бил по-приятен? Стоели са вкъщи, шетали са, готвели са, гледали са децата...

- Не е бил по-приятен животът им. Бил е по-скучен, занимавали са се с клюки, не че сега ние не се занимаваме...

- Ако конструирам машина на времето и ви предложа телепортиране в миналото, бихте ли се съгласили?

- Да. Ама на колко години ще бъда, когато ме върнете в миналото?

- На колко години искате да сте?

- На колкото съм била в онова време.

- Добре, на такава възраст ще ви телепортирам. Какво бихте променили в живота си?

- Ако съм на онези години, нищо не бих променила.

- В онези години вие с моден бизнес ли искахте да се занимавате?

- Да, но не вярвах, че имам талант за това. Исках да кандидатствам в Художествената академия, но тъй като изпитите там са супертежки, не го направих. Щях да работя в някое от предприятията за мода, например в някогашния Център за нови стоки и мода.

- Каква се виждате след десет години?

- Може би тогава вече ще имам внуци. 

- Ако междувременно станете министър-председател на България, кои са първите неща, които бихте направили? 

- Ако стана министър-председател на България, тогава ще ви отговоря на този въпрос!

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ