04 Август 2021сряда22:30 ч.

Есперанса означава надежда

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 1057

Петко Тотев


С разминаването на две трамвайни реклами: "Засупи глада!" и "Уплътни нещата!", започва разказът "Трамвай номер 7" от книгата на Пенка Чернева "Невъзможна самота" (изд. "Българска книжница"). Надписът "Уплътни нещата!", който се вижда отдалеч, е изрисуван с изискан и модерен дизайн. И наистина вътрешното пространство на мотрисата се уплътнява непрекъснато. Трамваят поглъща все повече пътници, диалози на живо и по безброй джиесеми. Атмосферата, пропусната през иронията на авторката, е част от неумолимо деградираща действителност, от материална и духовна нищета. Тайна е как тази композиция от модерен изискан дизайн и все по-плътна деградация не се движи към мрачна безнадеждност.
Формата на разказа "Трамвай номер 7" може да се разглежда и като инсталация. И понеже е върху релси - като кинетична инсталация. Постмодернистичната ситуация и тази спонтанно намерена форма откриват възможности да се преодолява самоцелността, да се почувстват пулсациите на прииждащо съдържание, на все нови и нови взаимоотношения между чистата абстрактна вместимост и презряната повседневност.
Както рекламата, така и понятието "втора употреба" предизвиква кратък български разказ с перспективни възможности. Обикновено темата "секънд хенд" се разработва в социален и екологичен план. Отношенията между хората на първата и втората употреба, изразени толкова грубо чрез тонове дрехи, обувки, вещи, се губят в непредсказуемост... Всичко това е оставено в подтекста на разказа "Номерът на обувките".
Когато две българки се появят сред стоки втора употреба, започва някакво преображение. Сред килограмите текстил едната си е намерила рокля, за която никоя завистница не вярва, че не е закупена от най-скъп марков бутик. Другата си намира обувки по мярка - велурени, "с елегантен ток и лице като брюкселска дантела". Те се разпадат, но изборът може да продължи.
Една лодка ще бъде обърната на брега ("Отсрещният бряг") и насмолена за следващия сезон. Дали ще го има или не, не е ясно. Лодкарят, който изкарва по някой лев от летовници, пожелали да се разходят до другия бряг, вижда как всичко изтича между пръстите му като пясък. Съседите един след друг са си заминали и бараките им са опустели. Корабът на мечтите му все повече се отдалечава. Но въпреки всичко, насмолената "Есперанса" остава със своето име. Даже при недочакан следващ сезон легендата за Потопа ще остане неразделна от Ноевия ковчег...

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 59

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 65

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 62

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 41

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 116

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 121

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ