Есенно меню
/ брой: 262
След дългото циганско лято есента дойде с пълна сила и сякаш изведнъж нарасна броят на простудите. За да се избегнат настинките, кашлицата и хремата, трябва да се укрепи имунитетът. Отчасти за това помага и подходящият избор на храна. Недостигът дори само на един витамин или минерал е достатъчен да наруши работата на имунната система. Не забравяйте за цинка, който е особено важен за обмяната на веществата. Той се съдържа в морските продукти, яйцата, сиренето и месото.
Прекомерната употреба на захар води до отслабване на имунитета и затова бъдете внимателни към продуктите, които я съдържат. Помнете още, че натрупаните излишни килограми водят до рак, диабет и други заболявания.
Плодовете (стига да са истински!) са важен елемент от менюто, защото са богат източник на антиоксиданти, които са полезни с това, че неутрализират негативното въздействие на свободните радикали.
Не пренебрегвайте и киселото мляко (отново - истинско, заквасено от истинско краве мляко). Полезните бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са много важни за доброто храносмилане и имунната система, защото те успешно се борят с размножаването на вредните бактерии. Такива свойства притежават още лукът, чесънът и бананите.
Добре е да включите в своето меню: броколи - то е незаменим източник на витамин С, моркови и картофи - също богати на антиоксиданти, и морски продукти - източник на селен и ненаситени мастни киселини.