19 Септември 2021неделя10:55 ч.

Свръхзадлъжнялостта на "Булгартрансгаз", причинена от строителството на газопровода "Балкански поток", е един от мотивите за смяна на досегашното ръководство на БЕХ

Енергийният холдинг с временен борд

Досегашните шефове са сменени заради лошото финансово състояние на дружествата в него

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 740

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е отстранен от служебния енергиен министър Андрей Живков, съобщиха от министерството в края на миналата седмица. До провеждането на конкурс за нови членове е назначен временен борд на енергийния мастодонт, под чиято шапка са АЕЦ "Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийният системен оператор, ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". От БЕХ си тръгват кадрите на ГЕРБ Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. На мястото на уволнените до провеждането на конкурс, което трябва да стане до шест месеца, влизат Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

Три са причините за отстраняването на петимата членове на борда, които бяха избрани при управлението на ГЕРБ след конкурс, проведен по  не особено прозрачен начин, и изкараха на поста по-малко от два месеца. Едината е липса на резултат на искането на министъра на енергетиката да бъде освободено ръководството на дъщерното на БЕХ дружество "Булгартрансгаз" (БТГ) заради установените от КЕВР нарушения при подписването на всички 19 договора за строежа и кредитирането на продължението на газопровода "Турски поток" на българска територия до Сърбия. Газовият оператор не е спазил изискването да получи разрешение за тях от Комисията за енергийно и водно регулиране и е заплашен от глоба от минимум 20 хил. лв. за всяко от 19-те нарушения. Според енергийното министерство проектът "Балкански поток" е довел до свръхзадлъжнялост на газовия оператор, чиито борчове от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. вече са 2,6 млрд. лв. Затова в началото на юли Живков поиска от БЕХ да отстрани също назначените с проведен от ГЕРБ конкурс членове на управителния съвет на "Булгартрансгаз". БЕХ обаче препрати въпроса към надзорния съвет на газовия оператор, който всъщност е избирал управата на дружеството и може да го отстрани. Резултат досега обаче няма.

Втората причина за уволнението на борда на БЕХ е "липса на действия по отношение препоръките на Европейската комисия за реформи в БЕХ, така че да се спре кроссубсидирането между компаниите в холдинга", посочват от министерството на енергетиката. Малко след назначаването си за министър Андрей Живков изнесе данни, според които с авансово събрани дивиденти от печелившите дружества на холдинга - АЕЦ "Козлодуй" и Електроенергийния системен оператор, са покривани загуби на закъсалите финансово дружества. Третият аргумент е "абсолютна пасивност по отношение на необходимостта от подобряване на финансовите резултати на държавните енергийни дружества под шапката на БЕХ".

Валентин Николов напусна депутатското си място в 44-ото Народно събрание, където председателстваше енергийната комисия, за да участва в проформа конкурса. Той заяви пред БНР, че членовете на Борда на директорите ще обжалват решението. От пресцентъра на БЕХ съобщиха, че холдингът е емитент на емисия еврооблигации от 550 млн. евро с падеж на 2 август и ако няма кой да преведе средствата, може да се стигне до изпадане на холдинга в неплатежоспособност. 

Коментар - в статията на Евгени Гаврилов "Спирала".


Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ