22 Септември 2021сряда12:16 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Спирала

/ брой: 141

автор:Евгени Гаврилов

visibility 447

Министърът на енергетиката Андрей Живков уволни досегашните шефове на Българския енергиен холдинг с железни аргументи. Оставяме настрана факта, че последното правителство на ГЕРБ след формално проведен конкурс натъкми на хранилката там поредната група свои питомци начело с някогашния шеф на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов. Това не е толкова важно. Същественото е, че за краткия си престой на върха на родната енергетика те не дадоха знак, че ще направят и минимални усилия за подобряване на нейното състояние.

БЕХ е структура, създадена през 2008 г., за да може, благодарение на своите активи, да получава по-изгодни условия за финансиране. Практиката обаче показа, че новото образувание се специализира по-скоро в кърпенето на дупки, отколкото в развиването на стратегически проекти - 100 милиона лева за спасяването на "Топлофикация София", 300 милиона лева за купуването на въглеродни емисии, за да може ТЕЦ "Марица изток 2" да съществува. Към момента задълженията на ТЕЦ-а към БЕХ са от порядъка на 580 милиона лева. Логично състоянието на ТЕЦ-а дава отражение върху Мини "Марица - Изток". Там, в резултат на това, че ТЕЦ-ът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми. Доскорошните шефове на БЕХ са прибягвали и до извънредно изземване на дивиденти от печелившите дружества в системата. Печалбата на АЕЦ се е увеличила заради цената на тока. Поради тази причина БЕХ е теглил два пъти от нея извънредни дивиденти. Същото се е случило и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Тази практика застрашава инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, което предстои. И като краен резултат - дългосрочни задължения от 2,5 милиарда лева за енергийния холдинг. У нас той наистина има достъп до атрактивно финансиране. Последният облигационен заем от 600 милиона евро го доказва. За съжаление обаче остава порочната практика с дългосрочни заеми, които поема, БЕХ да решава краткосрочни проблеми. Това е класически пример за път към дългова спирала, от която трудно се излиза.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 319

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 181

Моите песни

visibility 433

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 751

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 981

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 536

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ