08 Май 2021събота01:57 ч.

Станислав Младенов

Експерт: Може да останем без европари за възстановяване

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 755

България е на път да остане без европейски средства за възстановяване на икономиката, а мерките "60/40 и "80/20" и останалите социално-икономически инструменти за справяне с кризата, предизвикана от КОВИД-19, да бъдат спрени. Това предупреждава Станислав Младенов, член на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти в съобщение до медиите. Той коментира отказа на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев да внесе Националния план за възстановяване и устойчивост на България за приемане в Министерския съвет и последствията от това.

В края на миналата седмица вицепремиерът заяви, че ще остави следващото правителство да приеме Националния план и да го предаде в Брюксел. Мотивът му беше, че така е почтено. Още при първото представяне на Националния план Дончев обеща да го изпрати в Брюксел до края на 2020 г. или в най-лошия случай в началото на 2021 г., но това не се случи. Така сега България е пред реалната заплаха да не внесе плана навреме до 30 април.

"От една страна Томислав Дончев, който има законовото право да внесе този план в Министерския съвет и след това да го изпрати в Брюксел, решава да го остави на следващо правителство, защото така било по-почтено. На мен лично ми звучи като злобно отмъщение", коментира Младенов. Той смята, че страната няма да успее да спази срока предвид резултатите от парламентарните избори и голямата вероятност да се стигне до предсрочни.

Според Младенов, ако бъде започната пълна ревизия на Националния план, забавянето може да бъде цяла година, тъй като прекрояването му е свързано с много съгласувателни процедури. "Това от своя страна ще скъси периода за усвояване на европейските средства и ще доведе до загуби на финансов ресурс в рамките на не по-малко от 30-40%", казва Младенов.

По Плана за възстановяване и развитие България може да получи над 12 милиарда лева, но трябва да договори проектите до 2023 г. В Националния план влизат средствата за възстановяване на малките и средни предприятия, за технологична модернизация и за енергийна ефективност. На практика България ще остане без средства за възстановяване на икономиката, смята Младенов.

"Изпращането на Националния план за възстановяване и развитие трябва да бъде топприоритет за следващото правителство - редовно или служебно. В противен случай България ще остане без европейски средства, а това ще се отрази изключително негативно, да не кажа катастрофално, на българската икономика", смята Младенов.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ