19 Юли 2025събота16:49 ч.

ЕК включи троянската луканка в списъка с традиционни храни

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 2271

Европейската комисия разреши българската троянска луканка да бъде добавена в регистъра на гарантираните традиционни специалитети на ЕС. В прессъобщението на комисията се пояснява, че начина, по който тя се произвежда традиционно, прави този продукт типично български.
"Наименованието идва от град Троян, където луканката е произведена и популяризирана за първи път от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите й производители в страната. През 1883 г. Таслаков внася в България първите машини за нарязване на месото", се казва още в съобщението. Уточнява се, че троянската луканка се прибавя към списъка с 69 гарантирани традиционни специалитети, които са защитени.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

С 14% повече са банкрутите на фирми у нас

автор:Дума

visibility 5957

/ брой: 131

Чуждите инвестиции нарастват с 47 на сто

автор:Дума

visibility 5583

/ брой: 131

Сред първите в ЕС сме по поскъпване на имотите

автор:Дума

visibility 6924

/ брой: 131

Испания има полза от мигрантите

автор:Дума

visibility 6326

/ брой: 131

Украйна ще мобилизира и мъже над 60 години

автор:Дума

visibility 6029

/ брой: 131

Четири държави отказаха да купуват оръжие от САЩ

автор:Дума

visibility 6087

/ брой: 131

Накратко

автор:Дума

visibility 5752

/ брой: 131

Касапинът на протест

автор:Александър Симов

visibility 6016

/ брой: 131

Трагедията мигранти

автор:Таня Глухчева

visibility 6276

/ брой: 131

Силата на корените ни вдъхновява

автор:Ина Михайлова

visibility 6766

/ брой: 131

За какво ЕС ще изхарчи 2 трилиона евро... Евентуално

автор:Дума

visibility 6301

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ