05 Юни 2025четвъртък11:08 ч.

Едва 30% от свинското месо в магазините е българско

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 781

Едва 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България, сочи статистиката. Производителите алармират, че свиневъдството е застрашено от масови фалити, защото изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици, а държавата пренебрегва сектора.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството, и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас, се произвежда под една трета от нужното свинско месо. То е около 30 процента, със 70 процента внос, твърди Михайлов.

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител, е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Лагерът на Тръмп осъди ударите срещу Русия

автор:Дума

visibility 1049

/ брой: 99

Вилдерс напуска властта заради миграцията

автор:Дума

visibility 1057

/ брой: 99

"Грийнпийс" се подигра с с френския президент

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 99

Накратко

автор:Дума

visibility 1006

/ брой: 99

Това ли е Европа?

автор:Юри Михалков

visibility 1041

/ брой: 99

Напук на политиците

visibility 1045

/ брой: 99

Кога, къде, колко

автор:Дума

visibility 1176

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ