Едва 14% от заведенията склонни да работят само градините им
/ брой: 62
Само 14 на сто от собствениците на заведения са склонни да работят само градините на ресторантите. Други приемат подобна възможност, но при компенсации за бизнеса по време на периода на ограничения, по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал. Значителна част обаче са против такова частично отваряне, показва анкета на Сдружението на заведенията, съобщи за БНР Марин Сотиров от организацията. "Не може едно заведение да се издържа само с градина. Бизнесът не е конструиран да работи само на външни места. С нас това нещо не е обсъждано и ние не сме съгласни. Идеята беше това отваряне на външните части на заведенията да е пожелателно - тези хора, които искат да работят с градините си, да го направят пожелателно и да си получават в същото време обаче компенсации", коментира той. От бранша се опасяват, че отварянето единствено на външните площи може да ги остави без държавни помощи, а функционирането единствено на тези ограничени пространства няма да е достатъчно за поддържане на бизнеса. Отварянето на външните части на заведенията беше сред трите предложения, направени вчера от Сдружението на заведенията за разхлабване на мерките. В позицията си те настояха и за отваряне на нощните заведения от 15 април.