05 Юни 2020петък00:25 ч.

Актуално

Една оправдателна присъда, която се превръща в обвинителен акт

Екипът на Хагския трибунал, ангажиран в процеса срещу Слободан Милошевич, следва да бъде изправен пред обикновен наказателен съд

/ брой: 193

автор:Велко Вълканов

visibility 2158

Дълго време криха от световната общественост постановената от Международен наказателен трибунал за бивша Югославия присъда, в която всички обвинения срещу Милошевич по същество бяха напълно снети. Става дума за присъдата по делото срещу Радован Караджич. Именно в нея Хагският трибунал е принуден  изрично да признае, че Милошевич няма никаква вина за тежките престъпленията, в които бе  обвинен. А в какви ли не престъпления обвиниха бившия президент на Сърбия и Югославия?! Пет години го съдиха и не можаха да го осъдят - просто нямаше за какво. От своето безсилие натовските "съдии" излязоха, като го оставиха да умре. Но личност като Милошевич не може да умре. Макар вече в отвъдния свят, той продължи своята борба и накрая победи: оправдаха го по всички обвинения, които му бяха предявили.
На мога да не чувствам огромно удовлетворение от тази победа на мъртвия Милошевич. Аз заедно с много други граждани на света бях активен съучастник в битката на живия Милошевич за живата истина.
На 24 март 2001 г. по време на заседанието на Първия европейски форум за мир в Берлин предложих да бъде създаден Международен комитет в защита на Слободан Милошевич. Само за няколко минути под декларацията за създаването на комитета се подписаха около 40 изтъкнати личности от Германия, Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Гърция. По предложение на руските другари имах честта да бъда избран за председател на новосъздадения комитет. По-късно по предложение на сръбската общественост в комитета бе привлечен като съпредседател известният американски политик и държавник Рамзи Кларк - бивш министър на правосъдието и главен прокурор на Щатите.
Организирахме много акции в защита на Милошевич. Няколко пъти аз самият го посетих в затвора - веднъж в Белградския затвор и два пъти в затвора в Хага. И винаги намирах този човек  морално извисен и със свършено непреклонен дух. Той повече от всеки друг знаеше каква е истината и беше дълбоко убеден, че тя ще е крайният победител.
Той бе морален великан, съден от морални джуджета. Съдиха го в пълно нарушение не само на обективните факти, но и на категорично формулирани правни разпоредби. Международният пакт за гражданските и политическите права изисква "Всяко лице, арестувано или задържано по обвинение в  престъпление…, трябва до бъде съдено в разумен срок или освободено" (чл. 9, т.3). Но  какъв разумен срок можем да видим в тези пет години, които го съдиха, без да могат да го осъдят. Петте години явно не им стигнаха, за да намерят лъжите, способни да заместят истината.  Те нямаше да могат да намерят необходимите им лъжи още много пъти по пет години.
Но медалът има и своята обратна страна. Очевидно е, че съдиите от Хагския трибунал се оказаха не съдии, а просто наемни убийци (което винаги сме твърдели). По поръчение на злите сили в НАТО те убиха човек, който нямаше никаква  вина. Човешката съвет в такива случаи не може да не крещи за възмездие. Оправдателната присъда за Милошевич трябва да се превърне в обвинителен акт за ония, които незаконно го съдиха.
Целият екип на Хагския трибунал (съдии, прокурори, следователи), който бе ангажиран в процеса срещу Слободан Милошевич, следва да бъде изправен пред обикновен наказателен съд с обвинение за предумишлено убийство.
  Необходими са и други решителни изводи.  Всички, постановени от незаконния Хагски трибунал, присъди следва да бъдат отменени като незаконосъобразни. Необективното правосъдие не е правосъдие, то е лична саморазправа, за която трябва да се носи отговорност.
На пострадалия Милошевич, респ. на неговото семейство, органът, създал Хагския трибунал (това е Съветът за сигурност при ООН), дължи обезщетение за петте необосновано прекарани в затвора години, за претърпените болки и страдания, за накърнена чест, за причинената  накрая смърт на Милошевич. Съотговорна за извършеното спрямо Милошевич престъпление е и престъпната организация НАТО, доказала своя престъпен характер в редица водени  по-късно агресивни войни срещу суверенни държави членки на ООН.
Световната съвест иска справедливост не само за Милошевич, но и за самата себе си. 

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ