27 Февруари 2021събота17:36 ч.

Двулична Америка

/ брой: 36

автор:Юри Михалков

visibility 393

Речта на Джоузеф Байдън на Мюнхенската видеоконференция по сигурността бе поредната мостра на двуличието и лицемерието на американската геополитика. Говорейки за Русия, той каза, че предизвикателството от Русия не е като от Китай, защото не ставало дума за противопоставяне между Изтока и Запада, "но то е също толкова реално".

Президентът на САЩ или си криви душата, или не в час с реалността. От украинския майдан през зимата на 2014 г. цялата американска политика, която редеше и той самият като вицепрезидент до 2016 г., целеше да прогони Русия от Европа и да я изхвърли на Изток. За целта Вашингтон впрегна и Евросъюза. Неслучайно, преди да поеме евродипломацията, Жозеп Борел в качеството на испански външен министър бе казал, че Русия, старият враг на ЕС, "отново заявява за себе си и отново е заплаха". Резултат от всичко това е горчивото признание на Сергей Лавров, че Западът и Европа възприемат Русия като чужденец, сиреч от Изтока. Че от отношенията ЕС-Русия не е останало нищо, защото са разкъсани на парчета. И всички знаем, че вината не е на Москва. 

По-нататък Байдън казва: "Ние искаме такова бъдеще, където всички народи могат свободно да определят своя път, без да се сблъскват с насилие и принуда. Ние не можем и не трябва да се връщаме към противостоенето и блоковете на Студената война". Четеш втори, трети път тия изречения, осмисляш казаното между редовете, но пак не е за вярване, че думите са изречени от президента на САЩ. Как да повярваш, след като САЩ не признават правото на почти двата милиона жители на Крим свободно да се приберат в държавата, която смятат за своя дом - Русия. След като САЩ не признават това право, легитимирано по най-демократичния начин - чрез референдум. И след като не видяхме протести, бунтове и въоръжени сблъсъци срещу "руската окупация", за да има очи Америка да не признава присъединяването на Крим. 

"Ние не можем и нямаме право да се връщаме към взаимното противостоене и твърдите ограничения от времето на Студената война", продължи Байдън. А какво са тогава санкциите срещу Русия, срещу нейните газови проекти "Северен поток 2" или "Турски поток"? Трудно е да се хванем на въдицата на Байдън, че Америка ще бъде гълъб, а не ястреб на международната сцена.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 35

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 119

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 131

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 402

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 351

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 485

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 391

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ