20 Януари 2020понеделник14:22 ч.

Два вълка на дубле

При авджиите от с. Паничково, Кърджалийско

/ брой: 30

автор:Тодор Каримов

visibility 2680

Джеват Расим е на 43 години. От 15 години е ловец, а от 7 е председател на дружината в с. Паничково - Кърджалийско. В младежките си години се е занимавал с дърводобив край резервата "Женда". В рода му няма ловци, но имал възможност да наблюдава ловния туризъм на чужденци и се увлякъл по този спорт. Справил се отлично с изпитите, а като взел ловния билет, го поел опитният 72-годишен Нешат Бехчет и му разкрил всички тънкости на общуването с дивеча. "За да има слука" - казвал учителят му - трябва 3 пъти повече да обичаш природата и да се грижиш за нея като за себе си."
За 15-те години ловуване е отстрелял повече от 20 диви прасета, но и досега се вълнува, когато заговори за първото. Отстрелях го в района на с. Ночево.
"Стоя аз - разказва Джеват Расим  - на единия бряг на дълбокото дере, а под мен шуми вода. Отсрещният склон е по-полегат и е на около 40-50 м от мен. Дочувам злобните гласове на гончетата и след миг се появи голям глиган, а след него още 3-4 прасета. Сърцето ще ми хвръкне. Устните ще ми се пропукат от стискане. Целя се зад ухото на глигана. Изстрел. Прасето заорава в стръмното. Отново му гърмя. Зареждам и отново стрелям. Ако ми се случи сега това, ще паднат поне още 2 прасета. Та то от раз бе съборено, а аз си пукам..."
Ловците от неговата дружина казват, че има слука, която се равнява на покоряването на Еверест. Гръмнал е на дубле два вълка, а са малцина ловците, които могат да се похвалят с такъв успех.
"Обадиха ни се от резервата, че вълци им правят пакости. Заех пост на пътека между 2 борови горички. Гоначите със свирки тръгнаха по склона, за да уплашат хищниците. Само след минутка между дърветата съзрях вълци. Усетиха ме. Но докато кривнат встрани дублирах. Паднаха и двата. Бяха мъжки. Видях и третия вълк, но докато заредя той се отдалечи. Получих награда от 360 лв. Но бях много щастлив, че успях да спася десетки сърни, елени и диви свине от тази вълча напаст."
Дружината, на която Джеват Расим е председател,  се състои от 56 ловци. Разполагат с 35 000 ха ловните полета. Не си жалят труда да подхранват целогодишно, да избиват хищници и да не допускат бракониери. С помощта на председателя на кърджалийското ловно сдружение Васил Дончев миналата година са купили и пуснали в ловните полета 7 мъжки заека от Румъния. Слуката им се дължи и на отличните гончета. За неговите - Барон и Боби - колегите му твърдят, че са най-добрите.                                             
 

БСП се срещна с АБВ преди вота на недоверие

автор:Дума

visibility 26

Почина акад. Благовест Сендов

автор:Дума

visibility 127

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 12

2150 души притежават повече пари от 60% от населението на света

автор:Дума

visibility 136

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 573

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 284

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 305

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ