19 Октомври 2021вторник09:08 ч.

ДУМА се обяви за свободата на словото

/ брой: 84

автор:Мария Нинова

visibility 2566

Хиляди хора се присъединиха към празника на в. ДУМА и левия печат в Борисовата градина. Тази година той бе под наслов "За свободата на словото". Освен журналисти от левия печат, присъстваха колеги от телевизии, радиа и електронни издания. Левият печат бе уважен и от ръководството на БСП.
Официалната програма откри депутатът от "БСП за България" и зам.-управител на ДУМА Иван Ченчев. С празника той поздрави всички, които търсят истината, а ДУМА нарече страж на лявата идея. Според него камбаната, която трябва да стряска и да ни води, е името на Стефан Продев. "Чуйте, левият печат говори за промяна, свобода и хуманизъм през призмата на справедливостта", обърна се той към присъстващите. Ченчев заяви, че "днес, когато всичко това е задушено в мъртвата хватка на цинизма - власт на всяка цена", трябва да си спомним думите на публициста Йосиф Хербст: "Да се спасява страната е едно, да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната". Социалистът бе категоричен, че водени от такива слова, левите издания са територия на свободата, но освен нея те предлагат решения и дават алтернативи.
От името на ДУМА слово изнесе депутатът и журналист Александър Симов. Той обяви, че битката за свободата на словото е еднакво важна с битката за достоен труд, нормално заплащане и българско производство. Според него днес живеем в изкривена реалност - по телевизиите дават как се режат лентички, но не виждаме хора, които не получават заплати. "Свобода на словото ли е да скриеш от премиера и вицепремиера от блиц контрол и да запокитиш парламентарния контрол в БНТ 2?", попита Симов. Червеният депутат бе категоричен, че някой трябва да коментира пренебрегнатите новини, да даде думата на пренебрегнатите хора и да осветли пренебрегнатите събития. "Точно тези събития, които не са поднесени на вниманието на публиката, защото някой политкоректен редактор е решил, че те не се вписват в хармонията на света, изпълнен с евроатлантически ценности", каза Симов.
През целия ден на щанда на ДУМА се стичаха читатели, които поздравяваха екипа на вестника за принципните позиции и отстояването на лявата идея. Те си пожелаха още дълги години вестникът да бъде изразител на социалната несправедливост и борец за свободата на словото. И.д. главният редактор на "ДУМА" Таня Джаджева заяви, че за левите хора Първи май стана неразривно и празник на левия печат. "Мисля, че в гилдията сме достатъчно наясно в какви условия работим всички ние в България. Не е завидно положението, но точно в това е предизвикателството за всички", каза тя.
За настроението в Борисовата градина се погрижиха група "Епизод", Константин Белчев, Николай Манолов и др. Издателствата "Захарий Стоянов", "Български писател", "Български книжарници", "Синева", "Персей" и националният литературен салон "Старинният файтон" също зарадваха почитателите си.Ченчев обяви, че левите издания са територия на свободатаЧитателите на ДУМА си пожелаха вестникът да продължава да бъде изразител на социалната несправедливост


Снимки Благовеста Цветкова

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ