07 Юли 2020вторник02:44 ч.

ДУМА се обяви за свободата на словото

/ брой: 84

автор:Мария Нинова

visibility 1879

Хиляди хора се присъединиха към празника на в. ДУМА и левия печат в Борисовата градина. Тази година той бе под наслов "За свободата на словото". Освен журналисти от левия печат, присъстваха колеги от телевизии, радиа и електронни издания. Левият печат бе уважен и от ръководството на БСП.
Официалната програма откри депутатът от "БСП за България" и зам.-управител на ДУМА Иван Ченчев. С празника той поздрави всички, които търсят истината, а ДУМА нарече страж на лявата идея. Според него камбаната, която трябва да стряска и да ни води, е името на Стефан Продев. "Чуйте, левият печат говори за промяна, свобода и хуманизъм през призмата на справедливостта", обърна се той към присъстващите. Ченчев заяви, че "днес, когато всичко това е задушено в мъртвата хватка на цинизма - власт на всяка цена", трябва да си спомним думите на публициста Йосиф Хербст: "Да се спасява страната е едно, да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната". Социалистът бе категоричен, че водени от такива слова, левите издания са територия на свободата, но освен нея те предлагат решения и дават алтернативи.
От името на ДУМА слово изнесе депутатът и журналист Александър Симов. Той обяви, че битката за свободата на словото е еднакво важна с битката за достоен труд, нормално заплащане и българско производство. Според него днес живеем в изкривена реалност - по телевизиите дават как се режат лентички, но не виждаме хора, които не получават заплати. "Свобода на словото ли е да скриеш от премиера и вицепремиера от блиц контрол и да запокитиш парламентарния контрол в БНТ 2?", попита Симов. Червеният депутат бе категоричен, че някой трябва да коментира пренебрегнатите новини, да даде думата на пренебрегнатите хора и да осветли пренебрегнатите събития. "Точно тези събития, които не са поднесени на вниманието на публиката, защото някой политкоректен редактор е решил, че те не се вписват в хармонията на света, изпълнен с евроатлантически ценности", каза Симов.
През целия ден на щанда на ДУМА се стичаха читатели, които поздравяваха екипа на вестника за принципните позиции и отстояването на лявата идея. Те си пожелаха още дълги години вестникът да бъде изразител на социалната несправедливост и борец за свободата на словото. И.д. главният редактор на "ДУМА" Таня Джаджева заяви, че за левите хора Първи май стана неразривно и празник на левия печат. "Мисля, че в гилдията сме достатъчно наясно в какви условия работим всички ние в България. Не е завидно положението, но точно в това е предизвикателството за всички", каза тя.
За настроението в Борисовата градина се погрижиха група "Епизод", Константин Белчев, Николай Манолов и др. Издателствата "Захарий Стоянов", "Български писател", "Български книжарници", "Синева", "Персей" и националният литературен салон "Старинният файтон" също зарадваха почитателите си.Ченчев обяви, че левите издания са територия на свободатаЧитателите на ДУМА си пожелаха вестникът да продължава да бъде изразител на социалната несправедливост


Снимки Благовеста Цветкова

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ