Драстичните диети и гладът са забранени след преяждане
Препиването води и до инфаркти
/ брой: 291
По-мазните храни карат храносмилането ни да продължи и 7 часа. Алкохолът и тежката храна влияят най-много на храносмилателната система, но не щадят и сърцето, и нервната система.
Отрицателният ефект може да бъде дългосрочен и доста мъчителен. Системното преяждане натоварва не само храносмилателната система.
Много често се натоварва и сърцето - от тлъстите и солени храни. Нервната система страда от прекаляването с алкохол, бъбреците се претоварват от големите количества течности, които се поемат по празници.
Пълният глад след преяждане съсипва
и не е препоръчителен, категорични са лекарите. Особено чувствителни към честите преяждания са панкреасът, стомахът и жлъчката, защото храносмилането се осъществява до голяма степен от тях. Те трябва да отделят адекватно на погълнатата храна количество жлъчен, панкреасен и стомашен сок. Продължителното натоварване с необичайно големи количества храна води до дразнене на храносмилателната система.
Панкреасът има готовност да реагира още при първите хапки храна и да отдели големи количества инсулин, който понякога е ненужен. Така се получава хипогликемия.
Драстичните диети и гладът са абсолютно забранени, припомнят гастроентеролози. Иначе рискувате хипогликемия, нарушения на храносмилането и образуване на много газове, тъй като организмът е настроен да приема и преработва повече храна. Освен това при пълен глад организмът посяга към запасите от мастна тъкан в мускулната маса и въглехидратите в черния дроб. Разграждайки се, тези вещества натоварват много силно черния дроб и панкреаса.
Честото надигане на чашката с концентрат може да ви докара до състояние, известно като
"празнично сърце".
Нормално сърдечният ритъм е 60-70 удара в минута. При претоварване с пиене сърцето започва да препуска със 150-160 удара в минута.
Не ще и две мнения, че след преяждането и препиването е необходимо разтоварване. Но гладът и/или хукването към фитнесзалите е грешка. Следващите 48 часа се разтоварете от храна. Наблегнете на водата, билков чай и зеленчуковите бульони.
Смята се, че за здравите хора периодът на разтоварване може да продължи не повече от една седмица, но трябва да е поне 5-6 дни. Толкова време е необходимо, за да може да започне изхвърлянето на натрупаните токсични вещества от организма.
Сутрин може да се започне с ментов чай - успокоява перисталтиката. Към 10 ч. добре е да се хапне плод - цитрусов, богат е на витамини и етерични масла, които стимулират стомашно-жлъчната секреция и поддържат тези органи "бодри". Почти през целия ден е добре - глътка по глътка - да се пие вода или плодов сок, по възможност без захар. За обяд е най-добре да се хапне постно ястие със съдържание на целулоза - картофи, ориз. На вечеря малко месо вече е позволено, но да е бяло месо от риба или пиле. При разтоварването е позволено и пиене на зелев сок. Той има добър ефект, особено с малко лук или праз.
Двигателното разтоварване е необходимо, но подобно на храната не бива да се прекалява.
Виното има 800 компонента
А действието на по-голямата част от тях върху човешкия организъм все още не е напълно известно. Възможните алергизиращи съставки:
1. Често причина за непоносимост към определен тип вина са сулфитите, които ги предпазват от нежелани бактерии и оксидация. Серният двуокис е естествен вторичен продукт на ферментацията и се съдържа дори във вина, към които не са добавяни сулфити, включително и в био-вината. Повече сулфити съдържат
V Десертните - добавя им се най-голямо количество сулфити от всички вина. Целта е да се предотврати възможна реакция на дрождите с остатъчната захар, което би предизвикало вторична ферментация в бутилката.
V Белите - повече от червените, при които танините играят ролята на естествени консерванти. (Повечето от нас ще си помислят сега: "Ето защо не понасям бяло вино..", но както ще видите по-долу, не е точно така.)
От 2006 г. и европейските винопроизводители са задължени да изписват на етикета, че виното съдържа сулфити (американският етикет съдържа тази и дори още по-обидна за виното информация от десетилетия). Сулфитите предизвикват слаба алергична реакция само сред 1% от потребителите. процентът на ясно изразена алергия е още по-малък. Повечето от нас поглъщат средно по 160 милиграма сулфити дневно - при консумацията на бира, сушени плодове, скариди и заливките на повечето салати, които приемаме под формата на здравословна храна. В бутилка вино се съдържа 1 милиграм! Чаша портокалов сок съдържа повече сулфити от бутилка вино!
Танините в червеното вино. Техен главен източник са флавоноидите в гроздовата ципа, а понякога и дъбовата бъчва. В повечето случаи най-лошото, което могат да ни причинят танините, е да обложат езика или да подращят гърлото ни, но при някои хора те взаимодействат със серотонина (медиатор с успокояващ ефект върху нервната система) и предизвикват главоболие особено при жени в предменструална фаза и хора, страдащи от мигрена. Ако реагирате по подобен начин и на чай, соя или шоколад, които също съдържат танини, може би сте алергични. Ако при медицински преглед това се потвърди, не се отказвайте от виното, просто пийте бяло, което съдържа само 4% от танините на червеното.
Трети виновник за проблемите ви могат да бъдат хистамините, които също се съдържат предимно в червеното вино и особено в плътни, тежки вина с ниска киселинност, идващи от горещи региони. Те разширяват кръвоносните съдове, което също може да е причина за главоболие.