10 Декември 2019вторник02:31 ч.

Портрет

Донка Михайлова: Моят град е моята отговорност

С поглед към бъдещето един от най-успешните кметове на левицата влиза в битката за община Троян

/ брой: 194

автор:Петрана Сомлева

visibility 739

Донка Михайлова е кмет на община Троян от 2011 г. Избрана е с листата на БСП и е един от най-успешните представителите на левицата в местната власт. За добрите й резултати като ръководител, мениджър и стопанин на община Троян тя е отличена с много награди. Три пъти е "Кмет на годината" в различни категории. Само преди по-малко от месец на тържествена церемония в НДК тя получи поредното отличие от портала на българските общини Кмета.бг - "Кмет на гражданите" в категория средна община. "Това е четвъртата награда, която получавам, но ми е най-скъпа. Има смисъл да работим, само ако подобряваме живота на гражданите ни. Тази награда е за жителите на Троян!", заяви г-жа Михайлова.

За гордост на троянци преди две седмици Донка Михайлова бе поставена сред 80-те най-креативни и смели политици в Европа. Съобщението на платформата Innovation in Politics Awards 2019 изненадва и г-жа Михайлова. "Не знам кой ме е предложил, не знаех за това състезание допреди минути, нито с какви аргументи гражданите на Европа са гласували за мен. Това е поредното признание за троянци! Голямо, много голямо признание... От непознати граждани на Европа за Троян", коментира тя, след като научи за номинацията. Тази година за определяне на номинираните политици са гласували 1067 европейски граждани, които са избирали сред 2000 предложени от цяла Европа политици. В сайта на платформата е записано, че се гласува за "смели и креативни политици от всички нива на управление и от всички демократични партии в Европа, така че да служат като източник на вдъхновение за другите".

Донка Михайлова, която троянци познават и обичат, влиза в кметското състезание за трети мандат с ясното съзнание, че битката ще е тежка. Нейните амбиции винаги са били община Троян да е сред първите в страната. Досега винаги е успявала. Затова и с гордост сподели след номинирането си за кмет за трети мандат: "Троян е дълбока тръпка в сърцето ми! В последните осем години животът и професионалните ми ангажименти превърнаха моя град в моя отговорност. Силно желая заедно с вас да превърнем Троян в място, в което младите да намират своята реализация, да създават своите семейства, да отглеждат децата си. Копнея също

сърцето на Балкана

да бъде в сърцето на всеки троянец. Вярвам, че с реализиране на целите през следващите няколко години ще съумеем да превърнем Троян в по-привлекателно място за инвестиции, за бизнес, за обновление, за отдих и туризъм, за живот."

От своите деди троянци са наследили гордия дух и предприемчивостта. Природата също им е дарила много. Силен импулс в развитието на общината винаги са давали културно-историческите паметници и съхранените традиции. Със своето местоположение и културно наследство общината разполага с огромни възможности. През последните осем години местното ръководство залага на този потенциал и го използва най-рационално в интерес на хората и развитието на общината.

"Търсихме оптимално съчетание между отделните политики така, че хората да намират тук все повече възможности за реализация за себе си и за децата", споделя Донка Михайлова. Видими са и резултати от усилията на екипа й през последните четири години. Ограничена е остротата на негативните демографски тенденции. Всяка година се разкриват нови социални услуги, които позволяват на хората да чувстват грижата на местната власт.

Не е направено никак малко и за средата на троянци. Обновени и модернизирани са сградите на културните институции в града и в част от селата. Още в предишния мандат изцяло бе обновена водопроводната и канализационната мрежа в Троян и в част от населените места в общината, което реши дългогодишни проблеми на хората. Десетилетия напред вече няма да имаме грижи, споделят троянци. През последните четири години е подобрена енергийната ефективност на 26 жилищни сгради с 432 жилища, а в момента се изпълнява проект за обновяване на още 2 жилищни сгради с 28 жилища.

Напук на трудностите, с които се сблъскват много населени места, в Троян през последния мандат обемът на инвестициите в селата от общината е нараснал с 69 на сто. С 50 на сто повече са вложенията за култура, с 20 на сто повече са средствата за спорт. Започна подготовката за изграждане на допълнителна инфраструктура за развитие на регионалната система за управление на отпадъците, ефективно се управляват средствата и се изпълняват в срок проектите, отчитат от екипа на г-жа Михайлова

Повече работни места и по-добри доходи

Устойчивото развитие на местния бизнес е резултат от съвместните усилия на предприемачите и местната власт. Ето какво споделя г-жа Михайлова: "Важна характеристика за троянеца е предприемчивостта. Тук трябва да добавим и уважението към традициите. Сред тях на особена почит са занаятите, които и днес хранят много троянски семейства. Гордост за нас е и това, че постигнахме устойчиво ниски нива на безработица. Ако в началото на мандат 2011-2015 г. безработицата беше 7,2%, последните години тя вече е 4,2-4,5%, което е 3-4 пункта под тази на областта и на практика показва, че в Троян няма безработица. През последните години средната брутна годишна работна заплата расте със 7,19%, като само през 2017-а тя се е увеличила с 10,02% при среден индекс на потребителските цени от 0,8 до 2,8%".

Община Троян е сред първите и най-ефективно работещи общини, въвели електронни и комплексни административни услуги, обобщава Донка Михайлова, показвайки един от ключовете за успешната работа с бизнеса. Приета е специална Наредба за насърчаване на инвестициите в общината и Програма за привличане на инвестиции през 2016-2019 г. Общинските концесии се управляват по одобрен план. През целия мандат данъците за бизнеса не са увеличавани, отбелязва Донка Михайлова още една от причините за доброто взаимодействие между бизнеса и местната власт. В резултат на повишената ефективност в управлението на общинските земи и гори се стимулира развитието на земеделието и животновъдството в общината. Това носи повече доходи за хората и ръст на приходите в общинския бюджет.

"Имаме изграден Консултативен съвет по икономика към кмета", разказва г-жа Михайлова. "Вече втори мандат работим много успешно. Дискутираме заедно всички важни въпроси. Това е добър модел, който ни позволява да имаме устойчив бюджет. За наша радост Министерството на финансите във всички класации за успешни устойчиви бюджети поставя община Троян сред най-добре работещите. В този смисъл се чувстваме донякъде самостоятелни да вземаме решения и да отговаряме на потребностите на гражданите", отбелязва г-жа Михайлова.

Устойчив ръст в туризма

През последните години община Троян се утвърждава като конкурентна туристическа дестинация за целогодишен туризъм. През 2017 г. е създаден туристически сайт за популяризиране потенциала на общината - www.visit.troyan.bg. Подготвено е техническо задание за проектиране за обект "Археологически комплекс Состра - реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция - I етап".

Една от посоките, по които работи екипът на Донка Михайлова във връзка със 150-годишнината на нашия град, е създаване на предпоставки за познаваемостта на Троян в страната и чужбина. Броят на туристите в общината, както и приходите от туристическа дейност бележат устойчив ръст през последните години. "Проведохме интересна рекламна кампания под мотото "150 години Троян - 150 причини да го посетиш", споделя г-жа Михайлова. "Радвам се, че тази рекламна кампания през изминалата година доведе в Троян много гости и нови приятели. Чест за нас беше, че българският президент Румен Радев посети Троян за празника и връчи почетния знак на президента за 150-ата годишнина на града", допълва тя. И не крие радостта си от думите на държавния глава: "Който иска да види най-доброто от България, нека заповяда в Троян", заяви президентът Радев в своето обръщение към местните жители. 

Общината ни винаги е била сред общините с най-добри финансови показатели, споделя с чувство на отговорен стопанин и мениджър Донка Михайлова. Финансовите ни отчети се заверяват без резерви, винаги приключваме бюджетните години без неразплатени разходи, допълва тя. Споделя всичко това, уверена в бъдещето на своя град и община. Защото знае какво е постигнала с екипа си и е готова и през следващите четири години да продължи заедно с троянци да чертаят общото си бъдеще.

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ