29 Март 2020неделя04:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

"Дон Карлос" отново в Софийската опера

Братята Орлин и Венцеслав Анастасови ще пеят в двата спектакъла на знаменитата творба на Верди

/ брой: 272

автор:Дума

visibility 739

След дългогодишно отсъствие от сцената на Софийската опера и балет творбата на Джузепе Верди "Дон Карлос" ще оживее в цялото си великолепие тази вечер и на 27 ноември от 19 ч., научи ДУМА от Галина Минчева. В спектаклите ще участват Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Костадин Андреев, Радостина Николаева, Мариана Цветкова и др., хор и оркестър на Софийската опера и балет под диригентството на Цанко Делибозов, режисьор е Пламен Карталов.
Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер "Дон Карлос". За това допринася и посещението му в Испания през 1863 г. по повод постановката на операта "Силата на съдбата". Тогава той отива в замъка Ескориал, който му прави много потискащо впечатление.
Либретото на "Дон Карлос" е написано от Жозеф Мери (1798-1866) и Камий дю Локл (1832-1903). Общият дух на драмата е запазен. По желание на Верди в самото начало е прибавена една картина, за да се изясни по-добре развитието на действието. Мери и Дю Локл написват либретото в духа на френската голяма опера - в пет действия, с традиционния балет и всички други подробности, утвърдени от тогавашния "директор на музикалната мода" във Франция Джакомо Майербер.
Верди с желание започва да пише "Дон Карлос". Борбата на италианския народ за освобождение, както и ожесточените схватки между светската и църковната власт в неговата родина, които пречат за обединението на Италия, напомнят събитията, пресъздадени в драмата на Шилер. За творбата си композиторът отбелязва: "Тази опера се ражда сред огън и пожари."
"Дон Карлос" се изнася за първи път на 11 март 1867 г. в парижката Гранд опера с изключителен успех. На следната година се играе и в Германия в преработка на М.Р. Беер. По това време Занардини прави нова редакция на "Дон Карлос", предназначена за Италия. През 1883 г. Верди преработва "Дон Карлос", като доста я съкращава. Текстът е преправен чувствително от Гисланцони, автор на либретото на "Аида". В тоя си вид операта е изнесена в Милано на 10 януари 1884 г. Така тя и до днес се играе в Италия.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ