17 Май 2024петък11:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Домашното - хем чисто, хем вкусно, хем евтино

Ако разгърнем старите тефтери, оттам ще изскочат много изпитани препоръки за консервиране на плодове и зеленчуци

/ брой: 231

автор:Петра Ташева

visibility 11811

Оплаква ми се моя приятелка, че си взела отпуск да слага зимнина и дала доста пари за червени чушки. Измъчила се да ги пече, да ги бели, да ги подрежда в буркани и като ги стерилизирала, ела да видиш след ден-два: надули се капачките! "Сега, казва приятелката, нищо повече няма да правя!"
Да, ама хич без зимнина може ли? Като забръска снегът, като завее вятърът, друго си е да имаш в мазето или в килера готови буркани. Седнеш, па си сложиш на масата домашно мезе или друго ядене, налееш си една малка мастичка и да му мисли баба ти Зима! Пък да бягат и настинката, и грипът!
Затова седнах да напиша бързи и лесни рецепти за зимнина. Защото в тази скъпотия, с тия генномодифицирани зеленчуци, трябва взаимно да си помагаме, за да оцелеем и по-леко да преживеем и зимата, и несвършващата се у нас криза!
А пък мой роднина ми казва, че купувал зеленчук за зимнината от Пирот. Бил естествен, нормален, а не като вносния у нас - надут от торове и нитрати, та има чушки, дето побират половин кило кайма! Брей, докъде се докарахме! Да минаваме границата, за да си купуваме екологично отгледани зеленчуци и млечни произведения... от истинско мляко! Затова химиците ни съветват да изкисваме и месото, и зеленчуците за 2-3 часа във вода с малко захар, сода и оцет. Така щели сме да се отървем от нитратите. И ние слушаме, какво да правим, като живеем в такова "генномодифицирано" време!


Сега разтварям старите си тефтери с изпитани рецепти за зимнина и ги споделям с приятели и читатели. Защото най-хубаво си е домашното, проверено в годините, не поддаващо се нито на мода, нито на химия!
Добре е да си сложим във фризера червени чушки за пълнене. Като ги изчистим от дръжките, като отрежем капачето, да ги оставим да позавехнат и тогава да ги наредим в найлоновите торбички. Слагаме ги за едно денонощие във фризера, после ги изваждаме за час и пак ги пренареждаме. Този път ги попритискаме и така те ще намалят обема си поне с една трета, защото е важно фризерът да поеме повече продукти.
А вечер, като седнем да гледаме телевизия, отрязаните капачки ще изчистим от семената и ще ги нарежем заедно със сърцевината на семенниците, ще ги наредим в торбички и хайде, пак във фризера! Ще имаме готови нарязани чушки за боб, леща, гювеч.
Като споделих това с една колежка, която е родена и расла в Париж, тя, с придобития от французите хумор, ми рече:
- Ей, ами какво правиш с дръжките и семената?
 Да, съвсем безотпадна технология все още нямам! А стерилизацията на бурканите правя в една тенекия от сирене. Тя събира точно осем буркана. Малко вода трябва да облее бурканите и с бързовара работата става хем бързо, хем по-малко ток се хаби.
Следващата партида буркани ги позагрявам в топла водичка, вадя готовите, сипвам малко студена вода и нареждам нова порция за варене. Тъй де, да им кажем на електрическите компании, че и ние сме от стари кози ярета! Е, най-добре е зимнината да се приготвя на село, в двора, на огън от съчки и трески, но какво да правим ние, от панелките, като една тераса имаме за всичко! На нея си подреждаме зимнината, понеже ни я крадат от мазето. Там си "курдисваме" и бидона със зелето за зимата. Ето я моята изпитана

Рецепта за кисело зеле
Изчистват се зелките от захабените листа, кочанът им се цепва на кръст и се нареждат в бидона. Най-добре е това да стане в каца, но този лукс го имат хората с къщи на село, с големи и удобни мазета. На 10 литра вода се слага 330 г морска сол. А в бидона, за добър вкус, се нареждат още: една разполовена червена зелка, една глава обелено и нарязано червено цвекло, кочан суха царевица, дюля и хрян. Затискам зелето с кръстачка и голям изпарен плосък камък. В първите дни се претака всеки ден, след десетина дни по-рядко и се оставя да втаса. Може и да се "продухва" с маркуч!
Сега

Рецепта за Царска туршия -
върхът на зимнината. 2 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг карфиол, една глава целина - това са продуктите. Зеленчукът се нарязва и се залива със следната марината: 300 г сол, 600 г захар, 300 мл олио, 1 литър винен 6-градусов оцет. В продължение на два часа всичко се разбърква, за да се стопят солта и захарта. Подрежда се в буркани и се залива с маринатата. Само след два-три дни е готова за консумиране и върви много с малка ракийка.
   Имам си една лесна и бърза

Рецепта за туршия "от мама"
Тя може да се прави винаги, когато има пресен зеленчук. В една голяма кофа се нарязват зеле, моркови, карфиол, краставици, чушки, целина и всичко, което го има на пазара и го обичате в туршия. После в една тенджера се сипва 1,5 л вода, половин чаша сол, по една чаша захар, олио и оцет, и по желание зърна чер пипер и бахар. Щом заври тази смес, с нея се залива зеленчукът в кофата и се покрива с тава. На другия ден се разпределя в трилитрови буркани. Много е вкусна, лесна и бързо свършва! Пак се прави следваща партида - докато има зеле и зеленчуци по пазарите!
  
Рецепта за кисели краставички в буркани
За всеки буркан: 5 лъжици оцет, 2 малки лъжички сол, една малка лъжичка захар, нарязана глава лук, копър - сух, черен пипер на зърна. Нареждат се малките краставички, затварят се с капачки и се варят 5 минути.

    Рецепта за мариновани камби
5 кг камби, 600 г оцет, 250 г сол, 250 г захар, 250 г олио, още - зърна чер пипер, целина. Маринатата се кипва и се пускат измитите и изчистени камби. Щом променят цвета си, се вадят с решетеста лъжица и се пускат в тава. Като изстинат, се нареждат в буркани, слагат се целината и пиперът, заливат се с изстиналата марината. Бурканите се варят само 5 минути.

 Рецепта за червени чушки - печени, белени
Приготвя се следната марината за 10 кг чушки: половин чаша сол, една чаша захар, половин литър оцет - 6-градусов, 400 мл олио, по желание дафинов лист и зърна чер пипер. Щом заври, тази марината се дръпва от огъня и се оставя да изстине. Чушките се подреждат в буркани и се заливат със студената марината. По желание между тях може да се наредят магданоз и чесън. Не се стерилизират. Бурканите се държат на хладно - може и в хладилник. Тогава траят до месец май!

     Компоти от различни плодове
- каквито има на пазара! Компотът от малини е подходящ за сваляне на високата температура, а този от дренки е против разстройство. Хубав е и компотът от дюли или от зимни круши. Като се белят, се слагат във вода, подкиселена с оцет или с лимонов сок - за да не потъмняват плодовете. Ако ползвате лимонов сок, с тази вода можете да залеете плодовете в бурканите. Варят се 10 минути.

И понеже туршиите отварят апетит, ще споделя и една рецепта за универсално тесто -  за пици, мекици и сладкиши. Даде ми я моя приятелка, доц д-р Росица Кушева. Изпробвах я, както се казва - тя е проверена.
В голяма купа с едно кило брашно се счупва едно яйце, слагат се още кофичка кисело мляко, чаша прясно мляко, лъжичка сол, лъжица захар, лъжичка сода за хляб и една лъжица олио. Всичко се разбърква добре с вилици или с миксер и после с олио се оформят мекици или блатове за пици. За сладкиш е добре да се увеличи захарта в тестото. Като се намаже тавичката обилно с масло, се разстила тестото и отгоре се нареждат сладките ябълки, круши, дюли или други подсладени плодове. Поръсват се с канела.
Ами, да ви е вкусно и сладко!
                    
  

По-високи пенсии и вдовишки надбавки

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Кой плаща билбордовете на Григорова и Манолова?

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Държава се управлява с мисъл за хората

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 2

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ