10 Декември 2019вторник06:45 ч.

Докато умните се наумуват

/ брой: 213

автор:Йото Пацов

visibility 1180

Язовци, белки, порове и златки, лисици и чакали - всичко живо, жадно за кръв - от миниатюрната елегантна невестулка до проскубания от пролетното линеене вълк сега се е отдало на пиршество. Рехавите и пожълтели от дългата суша ниви, опожарените слогове и трънаци, огазените от тежките машини сечини на мястото на горите, безразборно прокараните черни пътища из топраците, и за пискюл - хищниците, така са емнали да довършат всичко живо по полята и гората, че човек се чуди откъде толкова душа у българската природа, у българския дивеч, та оцелява още! Всичко е срещу него, начело с бракониера - така се нарича онази порода хора, на която в природата съответстват лешоядите и хиените, които практически липсват по нашите ширини, та затова може би така са наспорили двукраките им заместници.
И в същото време ръцете на ловците са вързани. Сумите за кожи на хищници са миниатюрни и не могат да покрият и стотна част от времето, бензина, джепането на ловеца, а и те не се изплащат редовно. Вземането на бележка също често е проблем, защото и тази практика някои вече са опорочили - бе ти ме пусни по къра с пушката, пък какво точно ще ударя, то си моя работа! И бият - всичко без горския, както е популярната приказка. И пълнят фризерите с месо като пред война, макар че единствените бойни действия водят те - срещу всичко, що шава и става за тенджерата. Как на такива бележка за хищници да дадеш! А и как да ги познаеш сред другите, когато в нашите дружинки владее законът на сицилианската мафия - който не мълчи - ще умре! Не чак така, естествено, но и да говориш, няма кой да те чуе, на полицаите не им е до правата на дивеча и защитата на природата, на прокурори и съдии им пушат главите как да си запазят местенцата, като се харесат на всички властници, на горските от Изпълнителната агенция по горите и нейните поделения им идва да хванат гората от толкова нерешени проблеми и от невъзможността да уйдисат на всички интереси, и поради това дивечът...
Дивечът поради това е само кръв и козина, пера и кокали из трънаците и по чукарите, и мръвки из фризерите, а оцелелите негови представители с отчаяние треперят между челюстите на чакалите и дулата на бракониерите и си шепнат поговорката:
- Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...

 

Жълт код за мъгла за 13 области на 10 декември

автор:Дума

visibility 67

12% от младите признават, че са продали гласа си

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 237

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 237

БАБХ пропуснала 7 предупреждения за салмонела

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 237

Еврокомисар иска разхлабване на правилата за бюджетния дефицит

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 237

В МФ и НАП денонощно мислели мерки срещу сивите обороти

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 237

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 141

Нормандската четворка се събра в Париж

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 237

Вулкан изригна в Нова Зеландия

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Турция върна на Франция джихадисти

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 237

Кратки новини

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 237

Ампутацията на "Под игото"

автор:Велислава Дърева

visibility 98

/ брой: 237

Срам е да облагаме книгите с най-високия ДДС в Европа

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 237

Датата

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 237

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 279

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ