16 Януари 2022неделя22:03 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

/ брой: 233

автор:Дума

visibility 139

Служебното правителство, което в сряда обяви, че започва пише държавния бюджет за 2022 г., смята да заложи в него 10-12 млрд. лв. таван на новия дълг. Това заяви вчера служебният финансов министър Валери Белчев в рубриката "Властта говори" във Фейсбук.

Около една трета от новия дълг ще отиде за плащане на досегашни задължения, което значи, че няма да се увеличи общото дългово бреме, увери Белчев. Той смята, че догодина трябва да се направи емисия външен дълг на международните пазари, защото вътрешният пазар е ограничен. 

Тази година таванът на новия дълг е 4.5 млрд. лв., но той няма да бъде достигнат, посочи още Белчев. Министерството на финансите не смята да прави повече аукциони на вътрешния пазар, след като набра от него тази година 3.8 млрд. лв. 

Белчев залага дефицит за 2022 г. в размер на 2.9% от БВП, което е под максимума от 3% според Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. Няма да има ударно харчене през декември, а държавата ще спести целия заложен дефицит от 4.7 млрд. лв., като се очаква Бюджет 2021 да завърши балансиран или дори с малък излишък. Догодина не се предвижда увеличаване на данъците, обяви Белчев.  

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 544

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 618

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ