29 Ноември 2021понеделник10:21 ч.

Снимка Михаела Катеринска

До 10 дни ще има тестове тип близалки за училищата

автор:Дума

visibility 93

Най-малките ученици могат да се върнат в клас най-рано след 10 дни, ако дотогава епидемичната обстановка не се усложни и ако родителите са съгласни да им се правят щадящи ковид тестове.

На срещата при президента днес стана ясно, че до 10 дни здравното ведомоство ще осигури тестове тип близалки за училищата. Ако се осигурят пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в сила и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров, а министър Денков напомни, че трябва да има съгласието на родителите и това в голяма степен зависи от тях.  Стойчо Кацаров пък обеща, че няма да се използват инвазивни тестове със секрет от носа. „Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на такъв подход, това може да осигури безопасна среда в училищата“, бяха думите на здравния министър.

Ако при тестване се установи положителен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се поставя под карантина. За учителите също трябва да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.

Проф. Денков изнесе статистика, според която от  15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се е увеличи три пъти, а на децата под карантина - пет пъти. Към момента има 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини, поставени под карантинА. Около 15 септември само 6 на сто от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а сега в тази група са около 10-12 на сто, което показва, че заради високата концентрация на децата в училище има възможност за предаване на заразата между тях, разясни още Денков.  Той се извини на родителите за бързото въвеждане на онлайн обучението. Хората не бяха подготвени, носим вина, но решението е правилно, каза просветният министър.

За нагласите на родителите за подобен тип тестване на децата проф. Денков изрази надежда, че разумът ще надделее и мнозинството от родителите ще приемат тази форма за влизане на децата в клас. Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира, каза той.

Още днес МОН и МЗ трябва да осигурят необходимата организация, така че данните да бъдат анализирани и на база на анализа и конкретните резултати от тях, да предприемем мерките, които ще върнат поетапно учениците в клас, увери и социалният министър Гълъб Донев.

Той говори и за мерките, които подпомагат родителите, които не са на работа, защото децата им учат у дома. Осигурена е помощ за родители на деца до 14 години, които ползват платен отпуск заради дистанционното обучение. Всички родители на семейства, които имат едно дете, ще получат подпомагане от 650 лева месечно, а родители с две и повече деца - съответно 975 лева, за времето, за което децата не посещават училище.

Гълъб Донев защити и въвеждането на зелен сертификат и бе категоричен, че тази мярка не ограничава правото на труд. Той подчерта, че има голяма свобода на избор  какво да направи съответният човек. Не става въпрос и за ограничаване на права, защото чрез тези мерки се гарантира правото на всеки един да участва в обществено-икономическия живот, а също и правото му на труд. Не се засягат права и правото на труд, още повече, че това са мерки, които са наложени временно и с промяна на ситуацията, мерките ще бъдат върнати към нормалния начин на живот, посочи Гълъб Донев и апелира към желаещите и колебаещите се да се ваксинират по-скоро, за което са осигурени условия.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 132

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 684

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 836

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 718

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 968

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ