05 Октомври 2022сряда21:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Призивът на маршал Толбухин

Девети септември в Шумен

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 852

Бойчо Иванов


Победоносното настъпление на Червената армия, издаденото Окръжно щ 4 от ЦК на партията и обявената война от Съветския съюз поставиха пред нас задачата за завземане на властта от Отечествения фронт. Девета въстаническа оперативна зона и Шуменско-Преславският партизански отряд "Август Попов", независимо от тежката блокада, пристъпиха към изпълнението й. Всички партизански отряди, чети и групи насочиха силите си към щурм на властта в окръжния и околийските центрове. В гората между Шумен и Кочово се установи ОК на партията и щабът на зоната.

Бойчо Иванов, командир на Шуменско-Преславския партизански отряд

Само два дни след обявяването на войната командващият Трети Украински фронт маршал Толбухин отправи призив към българския народ и прикани за благоприятно отношение към армията освободителка. Над нас прелетяха съветски самолети, а наши партизани намериха позиви. Изблик на радостни чувства изпълни гърдите ни. Малкото листче преминаваше от ръце в ръце и се четеше с голямо любопитство и интерес. В най-напрегнатия момент бай Стоян, политкомисарят на отряда, го грабна, разцелува го и извика: "Хей, радост, радост моя, радост безгранична! Колко те очаквахме, колко!"

Никой не е казвал, че утре ще бъде ден първи, ден на новата ера, ден на свободата, но всички чувствахме това. Щабът на зоната бе в постоянно заседание, чертаеше плана за щурма. Бяха разработени два варианта, във всеки от които ключов момент беше превземането на Шумен... 

От Кочово, където властта вече е в ръцете на Отечествения фронт, два камиона с партизани, политзатворници, комунисти и ремсисти поемат към Шумен. По пътя с развени знамена преминават през Осмар, Троица и Хан Крум и навсякъде са посрещнати от ликуващи хора. 

Между Шумен и Дивдядово има пост. Червената армия вече е стигнала тук. Проверяват се всички, които влизат в града. 

- Давай оружие! - казва червеноармеецът. 

- Но мы партизаны! 

Скоро въпросът е изяснен, оръжието е върнато. Камионите отново потеглят към Шумен...

Шуменската общественост вече цяла седмица коментира събитията оживено. На 8 септември се провежда разширено заседание на ОК на ОФ. Решено е на следващия ден да се пристъпи към завземането на властта. 

На 9 септември сутринта много хора прииждат в градинката пред кметството. Към 10 часа отечественофронтовци потеглят за Областната дирекция. Но там вече няма никой. Областният директор и неговите довереници са се изпокрили. Властта е завзета от Отечествения фронт без съпротива. Димчо Попов става първият народен отечественофронтовски кмет. 

Но съпротива е оказана при Околийското управление. Там е пълно с хора от Държавна сигурност и полицаи, които отказват да се предадат. Започва ожесточена престрелка с партизаните и политзатворниците от Варна и Шумен. Фашистите обаче не съобразяват, че на гарнизон в Шумен вече е Червената армия. Съветски танк се появява в единия край на улицата. Скоро съпротивата е сломена. Околийският управител и неколцина фашисти са убити. Околийското управление е превзето. За комендант е назначен Кольо Грозев - дългогодишен секретар на нелегалния комитет на Работническия младежки съюз. 

От щаба на "Бранник" също откриват огън по ликуващия народ. В престрелката с партизаните няколко бранници падат убити. И тук фашистите са победени. 

Властта в Шумен изцяло е в ръцете на Отечествения фронт. От кметството, пред многохилядния народ, излязъл да посрещне свободата, новият областен управител Пеньо Писков държи реч, която завършва с думите: "Фашистката власт е съборена и от днес, 9 септември 1944 година, на власт е Отечественият фронт!" 

(откъс, със съкращения)

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Според доклад: Европа е изправена пред риск от недостиг на газ

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 192

България осма в ЕС по поскъпване на хляба

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 192

Традиционните изложения за храни ще са от 5 до 8 октомври

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 192

Грешна логика

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 192

Нови посредници, нови проблеми

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 192

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ