18 Юни 2021петък21:44 ч.

Децата и изкуството

/ брой: 26

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 374

Интернет пространството е пълно с умилителни клипове, в които невръстни дечица танцуват, пеят, дирижират, при това толкова пластично и вдъхновено, сякаш с години са взимали уроци. Чувството за музика и ритъм е заложено в нас по природа и, когато бъде правилно насочено от най-ранна възраст, един ден много деца ще станат ако не артисти, то със сигурност - познавачи и ценители на изкуството. Именити български творци посвещават време и талант, за да работят с подрастващи и да ги въвеждат в света на прекрасното и възвишеното. Пореден пример е новата образователна програма на Старозагорската опера "Светът на палци", която има за цел да събуди въображението им и да ги превърне в чувствителни и подготвени зрители. 

Културният живот у нас е наситен с разнообразни предложения за малки и големи момичета и момчета, дори за още непроходилите. От години малчуганите имат възможност да посещават концерти за бебоци, спектакли на опери, адаптирани за младата публика, джаз за деца, концерти на възглавници, програми, които ги запознават с музикалните инструменти, с певческите гласове... Всички те създават у децата интерес и потребност от изкуство, формират естетически вкус, както и желание сами да се изявяват като актьори, музиканти, танцьори. 

Във времена, когато училището не само образоваше, но и развиваше дарбите и критериите на учениците в хорови, оркестрови и танцови състави, поетични и театрални кръжоци, школи по етнография и рисуване, и т.н., то възпитаваше и взискателна и отзивчива бъдеща публика. Съвременните деца притежават завиден усет към технологиите. Но за пълноценното им развитие като личности е важен балансът между технологични умения и духовна интелигентност. И тъй като днес има толкова голям избор от представления, родителите само трябва да подберат подходящите за своите дъщери и синове и да ги споделят с тях. Защото изкуството не оставя равнодушни.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ