20 Февруари 2020четвъртък00:57 ч.

Демокрацията в България е в застой

автор:Дума

visibility 494

Демокрацията в България е в застой, показва годишният Индекс на демокрацията 2019, разпространен от "Икономист интелиджънс юнит". От резултатите се вижда, че развитието на демокрацията у нас е спряло през 2017-а и вече трета година няма никаква промяна.
Подобна е ситуацията в почти всички държави от Източна Европа и бившя соцблок. След България по състояние на демокрацията се нареждат Унгария, Полша, Словакия и Румъния.
Страната ни е в групата на т.нар. "демокрации с недостатъци". Показателите й са малко по-добри от тези на Аржентина, Суринам и Ямайка.
От обхванатите в класацията 167 държави от цял свят, България е на 47-о място с показател 7.03 пункта от максимални 10. Абсолютно същата оценка е дадена и в докладите за 2018 г. и 2017 г., което означава, че анализаторите от групата "Икономист" не виждат нищо да се е подобрило или влошило от последните парламентарни избори през март 2017 година.
Днес единствено Гърция от обкръжението на България е по-добре и заема 39-о място. Румъния е на 69-а позиция Румъния, следват Северна Македония (77) и Турция (110).
Според изследването, България се представя най-зле в три показателя - политическа култура, политическо участие и функциониране на правителството. В други два пункта състоянието се подобрява - при граждански свободи и избирателен процес и плурализъм.
Тази смесена картина показва, че проблемите на демокрациите в тази група продължават заради слаба политическа култура, трудности с опазване върховенството на закона, масова корупция, отхвърлянето от някои държави на т.нар. либерални демократични ценности и предпочитания към управници със здрава ръка, които заобикалят политическите институции. Всичко това оформя слаб фундамент на демокрацията, пишат авторите на изследавнето.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ