16 Януари 2022неделя12:11 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

Датата

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 6

1820 - РАЖДА СЕ АЛЕКСАНДЪР ДОНДУКОВ-КОРСАКОВ, РУСКИ КНЯЗ, ВИСШ ОФИЦЕР И ДЪРЖАВНИК (УМИРА 1893 Г.). Участва в Кримската война, а по време на Руско-турската война (1877-1878) е командващ 13 армейски корпус. На 20 май 1878 г. пристига в България, за да оглави Временното руско управление. Подкрепя активно всенародното движение на българския народ против решенията на Берлинския конгрес (1878) и съдейства за изграждането на гимнастическите дружества в Източна Румелия. Участва в написването на Търновската конституция, в изграждането на българско здравеопазване, образование, администрация, войска.


1859 - РАЖДА СЕ РАДКО ДИМИТРИЕВ, БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ (УМИРА 1918 Г.). Участва в обявяването на Съединението и в Сръбско-българската война. Като убеден русофил е сред организаторите на детронацията на Александър I Батенберг (1886). Емигрира в Русия, за да се завърне след 11 години. През Балканската война командва III армия, която разбива турците при Лозенград, а като командир на обединените Първа и Трета армия се проявява и при атаките на Люлебургас и Чаталджа. През Междусъюзническата война (1913) е помощник-главнокомандващ на българските войски. Генерал-майор от 1905 г., от 1912 г. - генерал-лейтенант. През 1914 г. е пълномощен министър в Санкт Петербург, с.г. е произведен в чин генерал от руската армия. По време на Първата световна война служи в руската армия. Подава оставка след Февруарската революция през 1917 г. Разстрелян е на 18 октомври 1918 г. заедно с над 100 души близо до кавказкия гр. Пятигорск.


1860 - РАЖДА СЕ ЯНКО САКЪЗОВ, ОБЩЕСТВЕНИК, ПОЛИТИК И ПУБЛИЦИСТ (УМИРА 1941 Г.). Един от лидерите на БРСДП (об.). Учил в Русия, Германия, Лондон и Париж. Един от първите депутати социалисти у нас. Съосновател и редактор на сп. "Общо дело". Министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Теодор Теодоров (1918-1919). Като такъв прокарва осемчасовия работен ден.


1896 - РАЖДА СЕ ФРАНСИС СКОТ ФИЦДЖЕРАЛД, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1940 Г.). Пръв нарича 20-те години на миналия век в САЩ "Ерата на джаза" и описва най-ярко живота и хората през онова бурно десетилетие. Със съпругата си Зелда изживява години на интензивен светски живот и щедро харчене на пари. В началото на една от неговите истории авторът пише, че "богатите са различни от вас и мен". Той обрисува света на привилегированите в своите романи, от които "Великият Гетсби" (1925) е най-известен.


1970 - НА ЗЕМЯТА СЕ ЗАВРЪЩА СЪВЕТСКАТА СОНДА "ЛУНА 16". Това е първият космически апарат, успял да кацне на Луната и да вземе образец от повърхността ѝ. След прекарани 26 часа и 25 минути модулът за доставка на лунна почва излита от повърхността на Луната. Останалата част от апарата остава там и продължава да предава данни за лунната температура и радиация.


 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ